από το Περιστύλιο…

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός «βομβαρδίζει» με επιστολές τον πρόεδρο της Βουλής ζητώντας προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών για μείζονα ζητήματα του τόπου. Έτσι αφού ξεμπέρδεψε με το Βατοπέδι και πριν προλάβει να γίνει η συζήτηση για την παιδεία, ο κ. Καραμανλής ζήτησε προ ημερησίας για την οικονομία. Ενδέχεται να ακολουθήσει το αγροτικό, κι όπως το πάει δύσκολα θα αφήσει πρωτοβουλία στην αντιπολίτευση…

• Μια «ιωσούλα» κράτησε μακριά από τη Βουλή τον Γιώργο Παπανδρέου την ημέρα της συζήτησης της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το Βατοπέδι, όπου πήραν ωστόσο το λόγο οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που την υποστήριξαν. Φαίνεται μάλιστα ότι… κόλλησαν πολλοί από τους βουλευτές του κόμματός του, με αποτέλεσμα να είναι απογοητευτική η εικόνα στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τις πρώτες ώρες τουλάχιστον της συζήτησης. «Τρεις και ο… Βενιζέλος δεν γίνεται δουλειά», σχολίαζαν συνεπείς βουλευτές της ελάσσονος αντιπολίτευσης για την τύχη της πρότασης που μπορεί να μην πέρασε από τις κάλπες, και υπό αυτήν έννοια παραμένει ανοιχτή αν προκύψουν νέα στοιχεία, κατά πάσα πιθανότητα ωστόσο πέρασε στις ελληνικές καλένδες αφού και τα όποια αδικήματα παραγράφονται με τη λήξη της συνόδου ή τη διενέργεια πρόωρων εκλογών…

• Στους δύσκολους καιρούς που διάγουμε η Βουλή κατάφερε να επιστρέψει στο υπουργείο Οικονομικών 5.715.000 ευρώ ως αδιάθετο ποσόν από τον προϋπολογισμό της του 2008. Ο κ. Σιούφας που ενημέρωσε με επιστολή του τον κ. Παπαθανασίου, τονίζει ότι η επιστροφή των χρημάτων είναι αποτέλεσμα μιας σειράς παρεμβάσεων σε πάγια κέντρα κόστους της Βουλής με στόχο την περιστολή των δαπανών. Ανέφερε μάλιστα ότι η αναδιαπραγμάτευση μιας σειράς παγίων συμβάσεων (τηλεπικοινωνιακά τέλη, μισθώματα κ.λπ.) σε συνδυασμό και με παρεμβάσεις που αφορούν όλο το σύστημα προμηθειών διασφάλισε σημαντικούς οικονομικούς πόρους προς όφελος τελικά των φορολογουμένων πολιτών.

• Στο πνεύμα οικονομίας φυσικά δεν εντάσσεται το δώρο του προέδρου της Βουλής στους δημοσιογράφους του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ. Ο λογογράφος που προς το παρόν όσο και να του μιλάς αρνείται να μετατρέψει τον προφορικό σε γραπτό λόγο στο κομπιούτερ, μάλλον θέλει τον ειδικό του, που θα εξηγήσει τις λεπτομέρειες της λειτουργίας του.

Ελπίζουμε τουλάχιστον!.

• Μαύρα μάτια κάνουν οι βουλευτές να δουν τον νέο υπουργό Οικονομικών τον κ. Παπαθανασίου στη Βουλή. Προς το παρόν δεν έχει φανεί στην Ολομέλεια αλλά ούτε και στην Επιτροπή όπου έδωσαν το παρών ο προκάτοχός του Γ. Αλογοσκούφης αλλά και ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας. Αντ’ αυτού το φίδι από την τρύπα βγάζει ο υφυπουργός Νίκος Λέγκας.

Στον απόντα αναφέρθηκε ο Κώστας Γείτονας. Χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό «κουρελόχαρτο» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε «κλάφτα Χαράλαμπε, εν προκειμένω… Γιάννη!».

• Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ μάλιστα Κωστής Αϊβαλιώτης προχώρησε παραπέρα αναβαθμίζοντας τον κ. Λέγκα σε υπουργό: «Κατ’ αρχάς, περίμενα να δω σήμερα, αγαπητέ φίλε κύριε Λέγκα, κύριε υφυπουργέ, τον υπερυπουργό Οικονομίας, τον κ. Σουφλιά. Βλέπω ότι ο κ. Παπαθανασίου είναι απλώς μέλος ενός διευθυντηρίου, το οποίο έχει καπελωθεί από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος είναι και υπερυπουργός Οικονομίας, ο οποίος είναι και σκιώδης πρωθυπουργός. Όμως, τώρα που το σκέφτομαι ίσως εσάς πρέπει να συγχαρώ ως υπουργό για την ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού Οικονομίας, διότι μονίμως σε όλες τις επιτροπές και σε όλες τις συνεδριάσεις είστε μόνο εσείς. Άρα, εκ του αποτελέσματος αντιλαμβάνομαι, κύριε Λέγκα, ότι εσείς είστε ο υπουργός Οικονομίας» (!).

• Ιδού και το σχόλιο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη στο νομοσχέδιο για το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων: «Δεν μας έκανε την τιμή σήμερα να είναι εδώ ο νέος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Είναι αισθητή η απουσία του σε ένα κρίσιμο νομοσχέδιο. Δεν ξέρω εάν ο κ. Λέγκας είναι τυχερός ή άτυχος που έμεινε στην κυβέρνηση, διότι από ό,τι φαίνεται θα πιει το ποτήρι και αυτός μέχρι τον πάτο του δηλητηρίου, να διαχειρίζεται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο μια οικονομική κρίση η οποία παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις.»

• Συνηθισμένο φαινόμενο είναι οι παρατηρήσεις του προεδρείου της Βουλής προς τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους που συχνά με τις παρεμβάσεις τους καταναλώνουν το διαθέσιμο χρόνο με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν να τοποθετηθούν στα νομοσχέδια συνάδελφοί τους που δεν έχουν πρόσθετα αξιώματα.

Αυτή τη φορά όμως οι παραινέσεις του προεδρείου να ολοκληρώσει βρήκαν σε κακή μέρα τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο που αρπάχτηκε με την προεδρεύουσα Ελσα Παπαδημητρίου.

– «Κύριε Βενιζέλο, με όλη την εκτίμηση που σας έχω, όποτε προηγείστε βουλευτών, δημιουργείτε το κακό πρότυπο που όλοι επικαλούνται», του είπε.

– Κυρία πρόεδρε, όταν θα απευθύνεστε από το ύψος της έδρας σε ένα βουλευτή, που τυχαίνει να είναι και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματός του θεσμικά και ο εκπρόσωπός του στη Διάσκεψη των Προέδρων, θα παρακαλούσα να κινείστε στο πλαίσιο που ορίζει για τα καθήκοντά σας ο Κανονισμός. Θα σέβεστε όλους τους βουλευτές και θα σέβεστε προσωπικά εμένα. Δεν θα κάνετε παρατηρήσεις που υπονομεύουν το κύρος των βουλευτών και το κύρος του κοινοβουλίου, ούτε αστειάκια, ούτε σχόλια τέτοιου τύπου».

Η κ. Παπαδημητρίου έδειξε να αιφνιδιάζεται: «Κύριε Βενιζέλο, επειδή πραγματικά σέβομαι τον Κανονισμό, οφείλω να υπομνήσω και σε εσάς και στους συναδέλφους, ότι επειδή είστε όλα αυτά, δεν έχετε κανένα προνομιακό ηυξημένο δικαίωμα απέναντι στους άλλους βουλευτές. Δεν θα ανοίξουμε κουβέντα».

Ευ. Βενιζέλος: «Όχι, θα την ανοίξουμε. Δεν θα θυσιάσω αυτά που είπα επί της ουσίας της οικονομικής κρίσης και της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, σε έναν τόσο μικρόψυχο, εκ μέρους σας, διάλογο. Δεν πρέπει να είναι μικρόψυχο το προεδρείο».

Έ. Παπαδημητρίου: «Η Βουλή ακούει και κρίνει»…

• Τι κάνει η κυβέρνηση; Κατά τον Πάνο Παναγιωτόπουλο νοικοκυρεύει τον τόπο από τα ελλείμματα αλλά κάνει και κοινωνική πολιτική. Δηλαδή από τα δύο και τα δύο: «και τούτο ποιείν κακείνο μη αφιέναι». Κάτι τέτοια ακούει και ενθουσιάζεται ο βουλευτής της ΝΔ Ηλίας Φωτιάδης: «Πες τους τα! Πες τι λέει η Αγία Γραφή!».

• Το πρόβλημα ότι η χώρα δεν παράγει τίποτα και εκεί όπου τα εργοστάσια κάπνιζαν έγιναν μπουζουξίδικα, έθιξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. «Είναι ψέμα ή όχι στον Βόλο; Είναι ψέμα ή όχι στη Θεσσαλονίκη; Είναι ψέμα ή όχι εδώ στην Πειραιώς, όπου ήταν όλα τα εργοστάσια; Όλα μπουζουξίδικα!».

«Μη λέτε για τον Βόλο, κύριε συνάδελφε!», ενοχλήθηκε η βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Ροδούλα Ζήση.

«Τα ουζάδικα στο Βόλο πού είναι, κυρία Ζήση;», επέμενε ο Γ. Καρατζαφέρης.

Και η Ροδούλα: «Τα ουζερί είναι η γαστρονομία και η ιστορία του Βόλου. Μην μας προσβάλετε!».


Σχολιάστε εδώ