XΡΗΜΑτιστήριο
> Πτωτικά κινήθηκε η Σοφοκλέους κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς η απαισιοδοξία αναφορικά με τις επιπτώσεις της κρίσης στην εταιρική κερδοφορία εν όψει της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου και οι πιέσεις στις τράπεζες λόγω των αποφάσεων που έλαβαν οι γενικές τους συνελεύσεις σχετικά με το ύψος της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα ενίσχυσης των 28 δισ. ευρώ, ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 1.870,81 μονάδες με απώλειες 1,14%, ενώ ο τζίρος ήταν σαφώς συρρικνωμένος, στα 82 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 0,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Από τις τραπεζικές μετοχές του 20άρη, η Alpha Bank έκλεισε με απώλειες 4,87% και όγκο 672.000 τεμαχίων, η Eurobank με 3,39%, η Πειραιώς με 2,48% και η Κύπρου, η Εθνική και η Αγροτική με απώλειες μεγαλύτερες από 4%, 3% και 2% αντίστοιχα. Την επομένη το αρνητικό πρόσημο των βασικών δεικτών της Γουόλ Στριτ λόγω των ενδείξεων για την πορεία των εταιρικών αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου, η πτώση των ευρωπαϊκών αγορών ελέω των ρευστοποιήσεων σε τράπεζες, τα γκρίζα στοιχεία του ΧΑ με τη μείωση της συμμετοχής των ξένων και η πορεία της δημοπρασίας των εντόκων γραμματίων που υπερκάλυψαν τα ζητούμενα ποσά, εξανέμισαν τα κέρδη των πρώτων ελπιδοφόρων συνεδριάσεων της χρονιάς, με τον Γενικό Δείκτη να κατρακυλάει στις 1.844,43 μονάδες με απώλειες 1,41% και την αξία των συναλλαγών στα 120,3 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,59%, ο μεσαίας εμφάνισε απώλειες 0,85%, ο FTSE80 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,98% και ο δείκτης των τραπεζών κοκκίνισε στο 0,91%. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία τα μεικτά πρόσημα που επικράτησαν στη Γουόλ Στριτ, οι μεγάλες απώλειες των ευρωπαϊκών αγορών, η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την S&P και η απαισιοδοξία των εγχώριων επενδυτών αναφορικά με τον βαθμό συρρίκνωσης της εταιρικής κερδοφορίας, ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 1.743,47 μονάδες με κατακόρυφη πτώση της τάξης του 5,47% και τη συνολική αξία συναλλαγών με παράλληλη ενίσχυση του όγκου στα 133,5 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που άλλαξαν χέρια, 184 ολοκλήρωσαν με απώλειες, 36 σημείωσαν άνοδο και 89 διατηρήθηκαν αμετάβλητες. Την επομένη οι σημαντικές απώλειες στους αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες, η πτώχευση της Nortel, οι μεγάλες ζημίες της Deutsche Bank και η αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να κρατήσει το τιμόνι μέσα στην κρίση, επηρέασαν τους εγχώριους επενδυτές, οι οποίοι προέβησαν σε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις δεικτοβαρών τίτλων του FTSE20, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 1.709,69 μονάδες με απώλειες 1,94%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 163,5 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 124 μετοχές σημείωσαν απώλειες, 65 ενισχύθηκαν και 119 διατηρήθηκαν αμετάβλητες.
> Ισχυρές οι πιέσεις λόγω των αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων για την ένταξη στο πρόγραμμα ενίσχυσης των 28 δισ. ευρώ! Τι κι αν η κυβέρνηση θριαμβολογεί, τι κι αν το οικονομικό επιτελείο χειροκροτεί, τι κι αν η Τράπεζα της Ελλάδος στηρίζει, τι κι αν οι τραπεζίτες τρίβουν τα χέρια τους, οι κανόνες της πραγματικής οικονομίας, όπως τουλάχιστον εκφράζονται με την προσφορά και τη ζήτηση τραπεζικών μετοχών στο ΧΑ, άλλα δείχνουν.
> Άλλη μια αρνητική πρωτιά για τη χώρα! Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είμαστε η ακριβότερη μεταξύ των 21 κρατών μελών της ΕΕ στο κόστος μεταβίβασης ακινήτων, με τους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους, τους μεσίτες και τα λοιπά έξοδα να έχουν επιδοθεί σ’ ένα άνευ προηγουμένου πάρτι.
> Μα καλά, που είναι «κρυμμένοι» οι Γερμανοί της Deutsche Telekom; Σαν πολύ ψύχραιμοι δεν εμφανίζονται για την επένδυσή τους; Δεν θα αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για τη ζημία ύψους περίπου 77 εκατ. ευρώ που υπέστη ο ΟΤΕ από το κλείσιμο των τριών παρόχων, Lannet, Altec Telecoms και Teledome;
> Χειρότερα δεν γίνεται! Εκρηκτική είναι πλέον η αύξηση των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών, με την αξία των πρώτων να παρουσιάζει αύξηση κατά 174%, ήτοι 1.291 δισ. ευρώ, και των δεύτερων κατά 36,3%, στα 170.2 εκατ., σε σχέση πάντα με τον Δεκέμβριο του 2007.
> Παράδειγμα προς μίμηση! Σε μια περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, που οι παχυλοί μισθοί και τα υπέρογκα bonus των κρατικών αξιωματούχων προκαλούν τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανέργους και τους εργαζομένους μερικής απασχόλησης, τους νέους των 700 ευρώ, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελος Φιλιππίδης, αφουγκραζόμενους την κοινωνία, σεβόμενος τον έλληνα πολίτη, προχώρησε σε περικοπή των αποδοχών του.
> «Άρχισαν τα όργανα»! Καυστικός απέναντι στην κυβέρνηση και στις τράπεζες εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών και της επιχείρησης Νηρεύς, κ. Μπελλές, σχετικά με τη στάση τους απέναντι στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας και την εξαίρεση του από το πακέτο στήριξης.
> «Κάποιοι» φαίνεται να μην ήθελαν έναν κοινό φορέα που θα εγγυάτο το σύνολο των επενδυτικών υπηρεσιών! Στα αρνητικά του υπό ψήφιση νομοσχεδίου για το Ταμείο Εγγύησης Επενδυτικών Υπηρεσιών, η επιλογή του νομοθέτη να ρυθμίσει τη συμμετοχή των πιστωτικών ιδρυμάτων στο σύστημα αποζημίωσης με βάση το ποιος παρέχει τις εν λόγω υπηρεσίες, διασπώντας έτσι τους παρόχους ανάλογα με τον χρόνο εισόδου τους σε αυτό.
> Άντε πάλι μ’ αυτόν…. τον συνήθη πληρεξούσιο! Εν όψει της γενικής συνέλευσης της Πειραιώς (23/1) ο κ. Γεώργιος Λιακόπουλος επανεμφανίζεται στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, κατέχοντας 26.552.910 δικαιώματα ψήφου, τα οποία πάντως θα πάψει να τα έχει υπό τον έλεγχό του στις 24/1.
> Από αναβολή σε αναβολή! Το αρνητικό κλίμα στην εγχώρια οικονομία, η κακή πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά και οι επικείμενες διοικητικές αλλαγές στον οργανισμό, αναμένεται να μεταθέσουν την εισαγωγή στο ΧΑ της Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας του ΟΤΕ.
> Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Μετά την πάροδο τόσων μηνών, τη διεξαγωγή ανακριτικών διαδικασιών, τη φυλάκιση κρατικών αξιωματούχων, το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας «κατάφερε» επιτέλους να καθορίσει τις βασικές αρχές λειτουργίας των συμβούλων (τράπεζας και ΑΧΕΠΕΥ) οι οποίοι αναμένεται να προσληφθούν για την καλύτερη αξιοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων.
> Ουδείς αναμάρτητος! Άλλος ένας φορολογικός έλεγχος παλαιών χρήσεων εισηγμένης επιχείρησης που κατέληξε σε πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις ύψους 799.387 ευρώ. Μία ακόμη ελλιπής πρόβλεψη που οδήγησε σε επιβάρυνση των αποτελεσμάτων του 2008. Περί της Καράτζη ο λόγος.
> «Μείον» ένας ορόεδρος στην οικογένεια Καπράλου! Από τη μια ο υιός παραμένει στο τιμόνι της ΕΧΑΕ και από την άλλη ο πατέρας αποχωρεί από τη «στρατηγία» της εισηγμένης Ξυλεμπορίας, παραμένοντας ως μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού της συμβουλείου.
> Από ηγέτης… φτωχός συγγενής; Καλώς ή κακώς, η Εθνική Τράπεζα, υπό αυτήν τη Διοίκηση, έχει χάσει προ πολλού την επαφή της με την πραγματική οικονομία, έχει σταματήσει να παίζει κεντρικό ρόλο στη χρηματιστηριακή αγορά, έχει απεμπολήσει τον ημικρατικό της χαρακτήρα και έχει καταφέρει να δυσαρεστήσει τόσο την κυβέρνηση όσο και τους πελάτες της.
> Παρά τις ενδείξεις υποχώρησης των επιτοκίων, κυρίως στις προθεσμιακές καταθέσεις, ολοένα και απομακρύνεται η προοπτική αισθητής πτώσης του κόστους δανεισμού για τους δανειολήπτες, καθώς η επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητας του Δημοσίου αναιρεί από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ το μέρος εκείνο των ωφελειών που έχουν να κάνουν με την παροχή εγγυήσεων από το Δημόσιο προκειμένου να αντλήσουν ρευστότητα οι τράπεζες και να μειώσουν στη συνέχεια τα επιτόκια χορηγήσεων.
> Και μετά σου λένε ότι η εγχώρια αγορά δεν αποτελεί «κλειστό club»! Συγκοινωνούντα δοχεία φαίνεται να αποτελούν οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και οι εισηγμένες εταιρείες, με ορισμένα από τα στελέχη των πρώτων να συμμετέχουν ενεργά στα διοικητικά συμβούλια των δεύτερων. Πρόσφατο παράδειγμα η άφιξη των κ. Παπακωνσταντίνου της Εθνικής-P&K ΑΧΕΠΕΥ, Τανεσκίδη της Millennium Bank και Παναγιωτόπουλου της Proton Bank στην επιχείρηση Seanergy Maritime Holdings συμφερόντων Ρέστη.
> Άλλη μια εισηγμένη που υπό το βάρος του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της και με σκοπό την υλοποίηση των επενδυτικών της σχεδίων, αποφάσισε την έκδοση και εκταμίευση κοινού μακροπρόθεσμου ομολογιακού δανείου ύψους 3.000.000 ευρώ. Αυτήν τη φορά, μέχρι την επόμενη, ο λόγος για την εταιρεία Δούρος Βιομηχανία και Εμπορία Ετοίμων Ενδυμάτων ΑΕ.
> «Μαύρα σύννεφα πλανώνται» πάνω από τον εγχώριο ασφαλιστικό κλάδο, με τις εταιρείες του να αντιμετωπίζουν τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και τις αποζημιώσεις των πρόσφατων ταραχών, κάνοντας αυξήσεις ασφαλίστρων, περικοπές δαπανών, εξορθολογισμό δικτύων και πωλήσεις πακέτων μέσω τραπεζικών ιδρυμάτων.
> Παρά την «ξενομανία» των εγχώριων θεσμικών παραγόντων, οι έλληνες επενδυτές είναι αυτοί που αφενός αύξησαν τη συμμετοχή τους στην κεφαλαιοποίηση του ελληνικού Χρηματιστηρίου, κατέχοντας στις 31/12/2008 το 51,1% και αφετέρου έδειξαν αυξανόμενη προτίμηση στις μετοχές της κατηγορίας μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, στην οποία κατέχουν το 80,75%.
> 10 εκατομμύρια ευρώ για την Attica Bank, 65 για την ATE, 35 για την Εθνική και 22,5 για το ΤΤ! Για να δούμε πόσες από τις «ημικρατικές» εγχώριες τράπεζες που αναμένεται να κάνουν χρήση του σκέλους της κεφαλαιακής ενίσχυσης με την έκδοση προνομιούχων μετοχών, θα μπορέσουν να καταβάλουν στο ελληνικό Δημόσιο την ετήσια απόδοση του 10% από τα κέρδη τους και πόσες θα αναγκαστούν να πληρώσουν το χρέος τους από τα ίδια τους τα κεφάλαια;
> Τι κι αν μέσα στο 2008 διαγράφηκαν από τα μητρώα του ΧΑ μόνο πέντε εισηγμένες, ενώ υποβλήθηκαν συνολικά 13 δημόσιες προτάσεις εξαγοράς; Υπό αυτές τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες, με τη συνεχιζόμενη αποστροφή των επενδυτών προς τις μετοχές και τα διαρκώς νέα ιστορικά χαμηλά των αποτιμήσεων, κατά τη διάρκεια του 2009 αναμένεται να δούμε αρκετές εισηγμένες να συνωστίζονται στην πόρτα της εξόδου από το χρηματιστηριακό ταμπλό.
>Για το θεαθήναι και μόνο, καθώς, τελικά, κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει! Φραγμό στα υψηλά επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, περιορισμό της μερισματικής πολιτικής και μείωση των bonus φαίνεται να «συνέστησε» ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στους φίλα προσκείμενους μάνατζερ των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων.
> Παρά τις διθυραμβικές δηλώσεις της «γαλάζιας προπαγάνδας» σχετικά με την επιτυχία της πρώτης δημοπρασίας του 2009, η αγωνία του οικονομικού επιτελείου για τη διαρκή αύξηση της διαφοράς αποδόσεων ελληνικών και γερμανικών δεκαετών ομολόγων είναι πολύ μεγάλη! Κατά 2,3 φορές υπερκαλύφθηκε η έκδοση των εντόκων γραμματίων διάρκειας 13, 26 και 52 εβδομάδων, με το Δημόσιο να συγκεντρώνει συνολικά κεφάλαια ύψους περίπου 2,6 δισ. ευρώ και τις εγχώριες τράπεζες να στηρίζουν πλήρως την κυβέρνηση, αγοράζοντας πιθανόν με τα χρήματα που τους δόθηκαν για την ενίσχυση της αγοράς.
> Τι κι αν οι συνολικοί τόκοι που καταβλήθηκαν από τις εταιρείες μέσα στο 2008 είναι στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι; Τα σημαντικά προβλήματα ρευστότητας, το πάγωμα των πιστώσεων, το στέγνωμα των ταμείων και η σημαντική αύξηση των δανειακών υποχρεώσεων έχουν εξελιχθεί σε βρόχο για τις εγχώριες επιχειρήσεις.
> ΑTEbank, Έδραση, Εκτέρ, Άκτωρ, J&Ρ Άβαξ, ΓΕΚ… Με αφορμή την εμφάνιση των ίδιων και των ίδιων εταιρειών στα διάφορα στάδια των διαγωνισμών για την ανάληψη έργων στα πλαίσια των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), αναρωτιόμαστε πόσες εξ αυτών έχουν πραγματικά κίνητρα και πόσες παίζουν απλώς τον «ρόλο του λαγού»;
> Εν τάχει! Απώλειες στους αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς δείκτες, discount και αύξηση συναλλαγών στα παράγωγα, εκτόξευση του spread μεταξύ δεκαετούς ελληνικού και γερμανικού ομολόγου, πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου, εγκλωβισμός του ευρώ, άνοδος του δολαρίου και υποχώρηση της αξίας του χρυσού καταγράφηκαν την προηγούμενη χρηματοοικονομική εβδομάδα.
> Με αφορμή την επίσημη ανακοίνωση των «εθνικών πρωταθλητών» της εγχώριας διαφήμισης για το 2008 (βλέπε τράπεζες, χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, αυτοκινητοβιομηχανίες, τηλεπικοινωνίες), επανερχόμαστε και ξαναρωτάμε πόσες από τις χορηγίες που στα πλαίσια μιας υποτιθέμενης εταιρικής κοινωνικής ευθύνης μοιράζονται απλόχερα από φορείς, οργανισμούς και εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των τραπεζών, έχουν ως μόνο στόχο την εξαγορά συνειδήσεων, την αποτροπή αρνητικών δημοσιευμάτων και την εντεταλμένη προς την κυβέρνηση παροχή υπηρεσιών;
> Σημείο αναφοράς στο κυβερνητικό αλαλούμ και στην ιδιότυπη πολυφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έπρεπε να αποτελούν οι επισημάνσεις της πολιτικής εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας Λούκας Κατσέλη! Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, η διεύρυνση της ανισότητας, η επικράτηση της ανασφάλειας, η καθίζηση των δημόσιων εσόδων, η διόγκωση των καταναλωτικών δαπανών, η χειροτέρευση της πιστοληπτικής αξιολόγησης και η ναρκοθέτηση των αναπτυξιακών μας προοπτικών αποτελούν τα σοβαρότερα «αγκάθια της γαλάζιας διακυβέρνησης».
> Λίγη προσοχή δεν βλάπτει! Αλήθεια, πόσοι από τους φερόμενους ως υποψηφίους για την «καρέκλα» του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμπλακεί σε υποθέσεις που έχουν εισαχθεί προς εξέταση από την εν λόγω αρμόδια εποπτική αρχή;
> Η κατρακύλα των τιμών, η μείωση των κοινοτικών ενισχύσεων, τα αδιάθετα προϊόντα, τα προβλήματα με τον ΟΓΑ, η ανυπαρξία κρατικής μέριμνας και η εκποίηση της ακίνητης περιουσίας της αγροτοσυνεταιριστικής βιομηχανίας ΣΕΒΑΘ είναι μόνο κάποιοι από τους λόγους για τις κινητοποιήσεις των αγροτών σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα.