Τελείως παρεξηγημένος ως υπουργός Οικονομίας

«Άλλοι ξοδεύουν και άλλος πληρώνει» είπε ο απερχόμενος υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης, κατά την παράδοση του υπουργείου στον Γ. Παπαθανασίου. Εξέφρασε έτσι τη δυσαρέσκειά του για την αντικατάστασή του, παρόλη τη σημαντική δουλειά που έκανε τα πέντε αυτά χρόνια. Μόνον η μείωση του ελλείμματος κατά πέντε εκατοστιαίες μονάδες σε δύο χρόνια, αρκεί για να αποδείξει την ικανότητα και την αποτελεσματικότητά του στα οικονομικά.

Η μεγάλη αυτή επιτυχία όμως δεν έγινε αντιληπτή από τον ελληνικό λαό, γιατί ποτέ δεν εξηγήθηκαν η σημασία και το μέγεθός της, όπως ανέλυσα σε προηγούμενο σημείωμά μου. Δεν δίστασε να γίνει δυσάρεστος στον κόσμο, αν αυτό επέβαλαν οι συνθήκες και η ευσυνειδησία του για το καλό της οικονομίας, άρα και το γενικότερο καλό, μην υπολογίζοντας το προσωπικό πολιτικό κόστος.

Αλήθεια, ποιος πολιτικός θέλει πράγματι να δυσαρεστεί τον κόσμο και ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους του, αν η ευσυνειδησία του δεν το επιβάλλει; Και ποιος πολιτικός δεν θα ‘θελε να μοιράζει χρήματα, αν μπορούσε, και να είναι έτσι ευχάριστος για όλους;

Όλα τα πιο πάνω σημαίνουν ότι ο κ. Αλογοσκούφης είναι τελείως παρεξηγημένος ως υπουργός Οικονομίας. Πλήρωσε κι αυτός το αρρωστημένο πολιτικό κλίμα που διαμορφώθηκε και τις ανίερες επιθέσεις της κυβέρνησης από πολλές κατευθύνσεις, μέσα και έξω από τη χώρα μας.

Πιστεύω όμως ότι ο πρωθυπουργός έχει εκτιμήσει το έργο του κ. Αλογοσκούφη, αλλά τη στιγμή που η κοινωνία, καλώς ή κακώς, κακώς κατά τη γνώμη μου, επιρρίπτει ευθύνες για τα προβλήματα της Οικονομίας στον κ. Αλογοσκούφη, ο πρωθυπουργός ήταν υποχρεωμένος να τον αντικαταστήσει για χάρη υπέρτερου αγαθού, που είναι η σταθεροποίηση ή η ανάκαμψη της κυβέρνησης για χάρη του λαού και της χώρας. Πιστεύω επίσης ότι τούτο το γνωρίζει και ο κ. Αλογοσκούφης και αυτό μετριάζει τη θλίψη του. Ας ευχόμαστε όλοι ότι η κυβέρνηση «καβαντζάρει τον κάβο» της 20ής Ιανουαρίου (για να μιλήσουμε και λίγο ναυτικά ως πλοίαρχος ΕΝ) και θα δοθεί ο χρόνος να πείσει ότι μόνον ο Καραμανλής θέλει και μπορεί να βγάλει την ταλαίπωρη τούτη χώρα από τον βάλτο που για δεκαετίες έχει περιέλθει και να οδηγήσει το πλοίο σε υπήνεμο λιμάνι. Και τότε θα δοθεί η ευκαιρία στον κ. Αλογοσκούφη να δείξει ξανά τα προσόντα του, τα οποία έχει ανάγκη η χώρα.

Νικόλαος Αναγνωστάτος
τ. πρόεδρος ΑΣΓΜΕ


Σχολιάστε εδώ