Τα παίζει όλα στις ευρωεκλογές!

Μάλιστα δίχως υπερβολή μπορούμε να πούμε ότι και τα πολιτικά κόμματα και ιδιαίτερα… οι πολιτικοί αρχηγοί κάνουν τους σχεδιασμούς τους με το βλέμμα στραμμένο στον προσεχή Ιούνιο, μήνας που εμπλέκεται σε πλειάδα σεναρίων, σχετιζόμενων άμεσα και με εκλογές και με τη μορφή διακυβέρνησης της χώρας και με την τύχη συγκεκριμένων πολιτικών αρχηγών, ακόμα και με ορίζοντα τον Μάρτη του 2010, οπότε και θα έχουμε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας…

Με κέντρο λοιπόν εργωδών διεργασιών τον Ιούνιο του ʼ09 τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και η Χαρ. Τρικούπη επεξεργάζονται τα παρακάτω σενάρια, των οποίων βέβαια η υλοποίηση βασικά βρίσκεται στα χέρια του Κώστα Καραμανλή, αλλά υπό τη sine qua non προϋπόθεση ότι… οι δημοσκοπήσεις του επιτρέπουν να τα «ξεδιπλώσει»:

– Άκρατη πολιτικοποίηση των ευρωεκλογών, οπότε τα αποτελέσματά τους θα αναγνωσθούν με «χρώμα» εθνικών εκλογών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και κυρίως στον ορίζοντα του Μάρτη του 2010 αλλά και στη συνοχή των δύο πόλων του δικομματισμού…

– Ταυτόχρονη διεξαγωγή εθνικών εκλογών και ευρωεκλογών, δηλαδή το σενάριο των λεγόμενων «διπλών εκλογών».

– Διεξαγωγή μεν «διπλών εκλογών», αλλά θα έχουν προηγηθεί εθνικές εκλογές τον Απρίλη ή τον Μάη και οι εκλογές της 7ης Ιουνίου θα είναι ο «δεύτερος γύρος» επειδή δεν θα έχει προκύψει αυτοδυναμία στον «πρώτο γύρο»…

– Ακόμα και πραγματοποίηση δομικού ανασχηματισμού μετά τις ευρωεκλογές και ανάλογα με τα αποτελέσματά τους.

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι πλέον τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση δουλεύουν με το βλέμμα στραμμένο στο πότε και υπό ποιες συνθήκες θα πραγματοποιηθούν οι εθνικές εκλογές, είναι πασιφανές.

Σε αυτά ακριβώς τα πλαίσια θα πρέπει να κριθεί και η έξαρση τις τελευταίες μέρες της «εκλογολογίας – προεδρολογίας», δηλαδή το ενδεχόμενο διεξαγωγής εθνικών εκλογών τον Μάρτη του 2010 λόγω της μη συμφωνίας των δυο μεγάλων κομμάτων στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλά μη συμφωνίας που θα έχει αφετηρία την πρόκληση εθνικών εκλογών.

Αρνείται ο Κάρολος!

Πάντως όσοι –και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, αφού με πρωτοβουλία του Δημ. Ρέππα ξεκίνησε η σχετική διελκυστίνδα…– προβαίνουν σε τέτοιες κινήσεις θα πρέπει να έχουν υπόψη δύο βασικότατες παραμέτρους:

• Πρώτον, ότι αυτός που θα φανεί ότι παίζει με τους θεσμούς θα εισπράξει και το πολιτικό και εκλογικό κόστος μιας τέτοιας επιλογής.

• Δεύτερον, ότι ο ίδιος ο Κάρολος Παπούλιας, σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, θα αρνηθεί να καταστεί μέρος ενός τέτοιου αντιθεσμικού παιχνιδιού και είναι πιθανότατο σε μια τέτοια περίπτωση να μην αποδεχτεί να είναι εκ νέου υποψήφιος!

Καραμανλής: Θα κερδίσω έστω και με μισή μονάδα!

Ξεκινώντας απʼ τους σχεδιασμούς και τη στρατηγική του πρωθυπουργού, απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας επιμένουν ότι ο Κώστας Καραμανλής σε συζητήσεις που είχε τις μέρες του ανασχηματισμού με πολύ στενούς του συνεργάτες αναφέρθηκε μετʼ επιτάσεως στην παρακάτω εκδοχή:

– Να πολιτικοποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις ευρωεκλογές του επόμενου Ιούνη, με στόχο ακόμα και να είναι η ΝΔ πρώτο κόμμα, έστω και με οριακή διαφορά, ή αν έλθει δεύτερο κόμμα, η διαφορά να είναι πολύ μικρή έως οριακή.

Τα παραπάνω ο πρωθυπουργός τα εντάσσει σε έναν ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό, σύμφωνα με τον οποίο στόχος είναι:

• Η νίκη, έστω οριακή, στις εθνικές εκλογές.

Είναι χαρακτηριστικό των στοιχείων της στρατηγικής του ότι, σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, σε κάποια από εκείνες τις συζητήσεις του ο Καραμανλής υπογράμμισε:

– Εγώ θα τις κερδίσω τις εθνικές εκλογές, έστω και με μισή μονάδα!

Προκύπτει επομένως ότι όλη η στρατηγική του μετά τον ανασχηματισμό στοχεύει στην έστω οριακή νίκη στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν πραγματοποιηθούν.

Και θα πρέπει σε αυτά ακριβώς τα πλαίσια να προσεγγίσει κάποιος τις κινήσεις Καραμανλή μετά τον ανασχηματισμό:

• Πολύ μεγαλύτερη δική του παρουσία στην καθοδήγηση της κυβερνητικής μηχανής, όπως η συγκρότηση άτυπων μεν αλλά ουσιαστικών κυβερνητικών οργάνων που λειτουργούν υπό την προεδρία του (επιτροπή οικονομική με Παπαθανασίου, Σουφλιά, Χατζηδάκη, επιτροπή «κοινωνική» με Παπαθανασίου, Αβραμόπουλο, Πετραλιά κ.ά.).

• Λογική και εικόνα παροχών σε στοχευμένες κοινωνικές ομάδες (ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, αγρότες) και μάλιστα παρά την οικονομική κρίση.

• Συνέχιση των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπου υπάρχει κοινωνική συναίνεση, όπως η Παιδεία, η Ολυμπιακή κ.λπ.

• Άλλα μέτρα που αποδίδουν τόσο πολιτικά όσο και επικοινωνιακά, όπως η μείωση της θητείας.

Με αυτήν την άκρατη πολιτικοποίηση των ευρωεκλογών ο Καραμανλής στοχεύει:

• Κατʼ αρχάς στη δική του σταθεροποίηση και ενίσχυση. Διότι αν τα πράγματα στις ευρωεκλογές επιβεβαιώσουν τα τωρινά ευρήματα των δημοσκοπήσεων και η ΝΔ πέσει σε ποσοστά γύρω στο 25% ή κάπου εκεί, τότε πολύ δύσκολα θα μπορέσει να σταθεί και ο ίδιος και η κυβέρνησή του. Ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε στο εσωτερικό και μάλιστα εν μέσω μιας δεινής οικονομικής κρίσης.

• Αν, αντίθετα, καταφέρει να ισορροπήσει τα πράγματα είτε κερδίζοντας έστω οριακά ή χάνοντας μεν αλλά επίσης οριακά και με ποσοστά πάνω από 30-32%, τότε θα μπορέσει να ελέγξει τις εξελίξεις μέχρι τον Μάρτη του 2010, οπότε και οι εκλογές δεν εξαρτώνται απʼ τον ίδιο, λόγω της προεδρικής εκλογής.

• Σε μια τέτοια μάλιστα περίπτωση (νίκης του ή ήττας μεν αλλά ελεγχόμενης, με μικρή διαφορά), τότε σύμφωνα με πολλές εκτιμήσεις η κρίση θα μεταφερθεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με απρόβλεπτες συνέπειες, ακόμα με πιθανή και τη διάσπασή του! Πολύ περισσότερο, κατά τις ίδιες πάντα εκτιμήσεις, που το ΠΑΣΟΚ έχει υψώσει πολύ τον πήχη των προσδοκιών και τα περισσότερα στελέχη του ήδη… έχουν παραγγείλει υπουργικά κοστούμια, οπότε αν οι προσδοκίες αυτές διαψευστούν, θα περάσει κρίση εκ νέου.

Αν μάλιστα το παραπάνω σενάριο ευοδωθεί, τότε σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας είναι πιθανότατο τα δύο μεγάλα κόμματα ή η ΝΔ με ένα τμήμα του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσουν σε αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το πλειοψηφικότερο, ώστε ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει απʼ τις αμέσως επόμενες εκλογές.

ΠΑΣΟΚ: Εκλογές τον Απρίλη!

Ωστόσο στο επιτελείο του Γ. Παπανδρέου επικρατούν διαφορετικές εκτιμήσεις και προσεγγίσεις σχετικά με τις εξελίξεις και κυρίως τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών. Και οι εκτιμήσεις αυτές έχουν μια κοινή συνισταμένη, σύμφωνα με την οποία:

¶• Αναπόφευκτα οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλη. Μάλιστα δίνουν και συγκεκριμένη ημερομηνία μετά βεβαιότητας, την 5η Απρίλη ή έστω την 12η, που είναι η Κυριακή των… Βαΐων!

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και οι επιτελείς του έχουν καταλήξει –μετά βεβαιότητας, επαναλαμβάνουμε– σʼ αυτήν την εκτίμηση ως εξής:

– Ο Καραμανλής θα επιδιώξει, τονίζουν, την ήττα με τη μικρότερη δυνατή διαφορά. Και επειδή οι επί της ουσίας παρενέργειες της βαθιάς οικονομικής κρίσης θα γίνουν στην Ελλάδα ορατές απʼ την άνοιξη και μετά, θα πάει σε εκλογές τότε, ώστε να μπορέσει να ηττηθεί με τρόπο και ποσοστά «ελεγχόμενα» και όχι… δυσθεώρητα. Έτσι θα μπορέσει, λένε, να ελέγξει και την εσωκομματική αμφισβήτηση και να παραμείνει αρχηγός της ΝΔ, αλλά και να αποτρέψει τυχόν επιχείρηση ανατροπής του απʼ τους «νταβατζήδες».

Πολύ περισσότερο –φυσικά– θα είναι σε θέση ο Καραμανλής να ελέγξει τις εξελίξεις εφόσον πετύχει να μην υπάρξει ΠΑΣΟΚική αυτοδυναμία, κάτι που επίσης είναι βασικός του στόχος…

Μάλιστα στο ΠΑΣΟΚ έχουν τεθεί στην… ύψιστη δυνατή εκλογική ετοιμότητα ακριβώς επειδή θεωρούν ότι έχουν «κλειδώσει» οι εκλογές τον Απρίλη.

Το σενάριο των «διπλών εκλογών»…

Πέραν των προαναφερθέντων σεναρίων, υπάρχουν και διακινούνται, κυρίως από κυβερνητικούς κύκλους, και δύο άλλα σενάρια, με κοινή συνισταμένη την πραγματοποίηση «διπλών εκλογών» στις 7 Ιούνη, δηλαδή ταυτόχρονα ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών. Και με μια απόκλιση, αν δηλαδή οι εθνικές εκλογές τότε θα είναι ο «πρώτος» ή ο «δεύτερος γύρος». Αν δηλαδή θα έχουν προηγηθεί εθνικές εκλογές (Απρίλη ή Μάη) και λόγω έλλειψης αυτοδυναμίας θα έχουμε «δεύτερο γύρο» ή αν μαζί με τις ευρωεκλογές θα πραγματοποιηθεί ο «πρώτος γύρος» των εθνικών εκλογών…

Μάλιστα το σενάριο των «διπλών εκλογών», αφού θα έχει προηγηθεί ο «πρώτος γύρος» των εθνικών εκλογών, γνωρίζουμε πως διακινείται απʼ το περιβάλλον της Ντ. Μπακογιάννη, η οποία προφανώς… βιάζεται να διαδεχθεί τον Καραμανλή!

Σύμφωνα με τους ίδιους συνεργάτες της ΥΠΕΞ, ακριβώς οι παροχές και τα άλλα φιλολαϊκά μέτρα αυτής της περιόδου στοχεύουν να μειωθεί η υπέρ του ΠΑΣΟΚ διαφορά στις δημοσκοπήσεις, ώστε να «προκληθεί» ο Καραμανλής να δοκιμάσει τον εκλογικό «αιφνιδιασμό». Προσθέτουν δε ότι τις οριστικές του αποφάσεις απʼ αυτού θα τις λάβει ο πρωθυπουργός τον Φλεβάρη…

Οι διακινητές ή υποστηριχτές του σεναρίου των «διπλών εκλογών» τον Ιούνη παραθέτουν και τα εξής επιχειρήματα:

• Μπορεί μέχρι τον Ιούνη ή νωρίτερα η υπέρ του ΠΑΣΟΚ διαφορά να έχει μειωθεί σε ποσοστά μικρά και η κυβέρνηση να έχει πετύχει να δημιουργήσει ρεύμα υπέρ της, οπότε…

• Επιπλέον –και πολύ περισσότερο βέβαια αν η διαφορά έχει μειωθεί– μπορεί το μεγαλύτερο μέρος της λαϊκής δυσαρέσκειας κατά της κυβέρνησης να διοχετευθεί στην κάλπη των ευρωεκλογών και να είναι καλύτερα τα αποτελέσματα για την κυβέρνηση στην κάλπη των εθνικών εκλογών…

…και του δομικού ανασχηματισμού

Αν πάντως δεν έχουμε τον Ιούνιο «διπλές εκλογές», συνεργάτες του Κ. Καραμανλή σημειώνουν πως μετά τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός είναι πλέον αποφασισμένος να προχωρήσει σε δομικό ανασχηματισμό, ώστε να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική η κυβέρνησή του, σε μια πορεία με ορατό κομβικό σημείο τον Μάρτη του 2010.

Ωστόσο υπάρχουν και αντίθετες φωνές σʼ αυτήν την ακατάσχετη σεναριολογία που, επαναλαμβάνουμε, διακινείται από κύκλους τόσο της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπάρχουν δηλαδή ψύχραιμες φωνές, που υπογραμμίζουν πως όλες αυτές τις «ασκήσεις επί χάρτου» θα τις πληρώσει –τελικά– η χώρα, αφού εν μέσω μιας βαθιάς και με άγνωστη έξοδο οικονομικής κρίσης η Ελλάδα θα ταλανίζεται από… εκλογικές αναμετρήσεις.

Μάλιστα μεταξύ αυτών που προβάλλουν το παραπάνω επιχείρημα είναι κι ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θεωρεί καταστροφικές τις εκλογές για τη χώρα, καθώς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Μ. Ανδρουλάκης.

Επίσης ακόμα και συνεργάτες του Κ. Καραμανλή επισημαίνουν ότι μέχρι τώρα ο πρωθυπουργός έχει επιδείξει μια θεσμική συνέπεια και θα είναι λάθος τώρα να δώσει την εικόνα ότι άγεται και φέρεται απʼ τις δημοσκοπήσεις. Αυτήν την άποψη εκφράζει συνεργάτης, μη κοινοβουλευτικός, του Καραμανλή…

Πάντως ενδεικτικό του κλίματος που έχει δυνάμει δημιουργηθεί είναι και αυτό που τόνισε υπουργός σε σύσκεψη που είχε προχθές στο υπουργείο του με συνεργάτες του:

– Δουλεύουμε για την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά… κοιτάζουμε και εκλογικά…

Εμείς απλώς να υπενθυμίσουμε ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε πραγματοποιηθούν, θα διεξαχθούν με τον «νόμο Σκανδαλίδη», με τον οποίο για αυτοδυναμία απαιτείται (και σε συνάρτηση βέβαια και με άλλες προϋποθέσεις, όπως πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή, το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων) ένα ποσοστό γύρω στο 41,5%, ενώ οι μεθεπόμενες με τον «νόμο Παυλόπουλου», με τον οποίο για την αυτοδυναμία αρκεί ένα ποσοστό λίγο πάνω απʼ το 38%…


Σχολιάστε εδώ