Τα κτίρια του ’30 σε εγκατάλειψη

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά και Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά κατέθεσε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ και εισηγητής Πολιτισμού Κώστας Καρτάλης με θέμα την εγκατάλειψη 1.400 κτιρίων της δεκαετίας του ’30 μέσα στον Δήμο Αθηναίων: 998 κτίρια κατοικιών καταγράφονται στο 1ο διαμέρισμα, 573 στο 6ο και 180 στο 2ο διαμέρισμα και ενώ κατασκευάστηκαν με σεβασμό στην αρχιτεκτονική, πολλά εξ αυτών είναι σε πλήρη εγκατάλειψη, αλλά και αρκετά που ανακαινίστηκαν εμφανίζουν στοιχεία αρχιτεκτονικής κακοποίησης.

ΣΗΜΕΡΑ -σημειώνει επίσης ο βουλευτής- η διατήρηση του ύφους της εποχής αυτής είναι αναγκαία και η προστασία των κτιρίων που εντάσσονται σ’ αυτό το διάστημα θα πρέπει να βασισθεί σε μέτρα αντίστοιχα αυτών που θεσπίσθηκαν για τα νεοκλασικά, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να εξετασθεί ειδικότερα η κήρυξη των κτιρίων σε διατηρητέα με παράλληλη ανάπτυξη μηχανισμών προστασίας των κτιρίων που θα περιλαμβάνουν και κίνητρα.

ΣΤΗΝ ερώτησή του λοιπόν ο Κ. Καρτάλης ερωτά τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού αν έχουν απογράψει τα κτίρια αυτά και σε ποιες ειδικότερες ενέργειες έχουν προβεί για την προστασία τους, αν έχουν εξετάσει τη θεσμοθέτηση κινήτρων για την ανακαίνιση-προστασία τους και την κήρυξή τους ως διατηρητέων. Ακόμη ερωτά τι ακριβώς προβλέπει η κείμενη νομοθεσία για τα κτίρια και πόσα από αυτά τα κτίρια κατεδαφίστηκαν ανά έτος στο διάστημα 2004 με 2008.


Σχολιάστε εδώ