Στο ΠΑΣΟΚ μπλέκουν τον Παπούλια στα εκλογικά τους παιχνίδια

Η απόφαση να συνδεθούν οι εθνικές εκλογές με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να «τσιμπήσει», όπως και έγινε, το όλο σύστημα, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, πάρθηκε στη συνεδρίαση στελεχών του ΠΑΣΟΚ με πρωταγωνιστή τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος και δημοσιοποίησε το θέμα. Σύμφωνα με το σχέδιο, που μόνο λίγοι το γνώριζαν από την αρχή, έπρεπε να επανατοποθετήσουν τις εκλογές στην πολιτική ατζέντα, επειδή οι κινήσεις του Κ. Καραμανλή με τον ανασχηματισμό είχαν κερδίσει αρκετούς πόντους, μειώνοντας τη δημοσκοπική ψαλίδα στο 3%, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες. Στόχος η ακύρωση των κινήσεων του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα πάντα με το σχέδιο, μερικά στελέχη θα εμφανίζονταν να μη συμφωνούν με τον Ρέππα, που είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να εκδηλώσει την υποστήριξή του στο πρόσωπο του Παπούλια για την Προεδρία της Δημοκρατίας μετά τις εθνικές εκλογές και όχι πριν (πριν δηλαδή από τον Φεβρουάριο του 2010 που λήγει η θητεία του), και άλλα στελέχη να συμφωνούν μαζί του. Με άλλα λόγια, το παιχνίδι με την εμπλοκή του ονόματος του Προέδρου της Δημοκρατίας χρησιμοποιήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση για πρόσκαιρα κέρδη. Αφού βολιδοσκοπήθηκαν οι αντιδράσεις, βγήκε ο μεν Χάρης Καστανίδης λέγοντας ότι δεν πρέπει να εμπλέκουμε τον θεσμό της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με τις εθνικές εκλογές, ο δε εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που υποτίθεται εκφράζει την επίσημη γραμμή, άδειασε (;) τον Δημήτρη Ρέππα, υποστηρίζοντας ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις και ότι δεν έγινε καμία συζήτηση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, το άφησε όμως ανοικτό σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα προκειμένου να φύγει η σημερινή κυβέρνηση. Δεν είπε όμως όλη την αλήθεια ο Παπακωνσταντίνου. Συζήτηση έγινε στο ΠΑΣΟΚ, αλλά στη βάση αυτού του σχεδιασμού, γιατί μετά τον ανασχηματισμό το ΠΑΣΟΚ φαινόταν να χάνει ποσοστά και η ΝΔ να αυξάνει τη συσπείρωση των οπαδών της. «Η συζήτηση αυτή που άνοιξε δεν μας πρόσφερε ό,τι καλύτερο αυτήν τη στιγμή», είπε στο «Π» κορυφαίο στέλεχος που είναι δίπλα στον κ. Παπανδρέου. Αυτό που θέλει να πετύχει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι να διατηρήσει το ψυχολογικό πλεονέκτημα των οπαδών του ΠΑΣΟΚ και την ενισχυμένη αυτοπεποίθηση που είχε όλο το προηγούμενο διάστημα με το προβάδισμα έναντι της κυβερνητικής παράταξης. Σύμφωνα ωστόσο με άλλα στελέχη, διεξοδική συζήτηση δεν έγινε, τα έψαλλαν δε στον Ρέππα γιατί προκάλεσε σύγχυση και αποπροσανατόλισε, κάτι για το οποίο όμως η Χαριλάου Τρικούπη κατηγορεί άλλα στελέχη που δεν διάκεινται φιλικά προς την ηγεσία του Κινήματος.

Ψάχνονται ακόμη τα στελέχη

Και όλα αυτά, όπως πολύ εύστοχα παρατηρούν κομματικά στελέχη και βουλευτές, γίνονται γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν αισθάνεται ακόμη πλήρως δυναμωμένο για την τελική σύγκρουση με την κυβέρνηση και το στελεχικό του δυναμικό (κομματικά στελέχη όλων των βαθμίδων της ιεραρχίας, βουλευτές, ακόμη και συνεργάτες υψηλού επιπέδου που βρίσκονται κοντά στον Παπανδρέου) δεν μπορεί να βρει κοινό βηματισμό γι’ αυτό κάθε φορά που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε φάση άμυνας, αναζητά τρόπους για να είναι παρόν στην πολιτική ατζέντα και ει δυνατόν να την καθορίζει. Άλλο όμως είναι να φτάνει το ΠΑΣΟΚ στο σημείο να χρησιμοποιεί τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, όταν μάλιστα κατηγορούσε τον Καραμανλή ότι χρησιμοποίησε την εκλογή του κ. Στεφανόπουλου για να κερδίσει πρόσκαιρα δημοσκοπικά οφέλη.

Η στημένη αυτή παράσταση ξέφυγε από τα όρια όπου αρχικά την είχαν τοποθετήσει οι εμπνευστές της, ιδίως όταν στη Χαριλάου Τρικούπη άκουσαν τον Μίμη Ανδρουλάκη να επαναφέρει στη δημόσια συζήτηση το θέμα της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – Νέας Δημοκρατίας. Μιλώντας ο Ανδρουλάκης με τον τρόπο που έχει, να δείχνει δηλαδή ότι δεν υπολογίζει τίποτα, επεσήμανε ότι στη χώρα που δεν μπορεί να δανειστεί και έχει τα χάλια της είναι τυχοδιωκτικό να μιλάμε για εκλογές και τόνισε την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να κάνει κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, ευρείας εθνικής βάσης, όπως είπε, από Αριστερά, Κέντρο, και Κεντροδεξιά, ξαφνιάζοντας τους πάντες μέσα στο ΠΑΣΟΚ και επαναφέροντας τα σενάρια που τρομάζουν τα περισσότερα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σενάρια συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και πάλι στο προσκήνιο

Ορισμένα στελέχη χαρακτηρίζουν αστειότητες τις θέσεις αυτές του Ανδρουλάκη, αλλά κάποιοι άλλοι τονίζουν ότι ως διανοούμενος είναι ελεύθερος να λέει ό,τι θέλει. Σημασία πάντως έχει ότι οι αναφορές αυτές του Μίμη αποτελούν βούτυρο στο ψωμί όλων των πολιτικών και οικονομικών παραγόντων που διαπλέκονται με την πολιτική λόγω της επιρροής που έχουν. Υποστηρίζουν το ίδιο ακριβώς: συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ για να σωθεί ο τόπος. Στην ουσία όμως για να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντά τους. Ο Παπανδρέου ωστόσο δημόσια έχει απορρίψει επανειλημμένα τα σενάρια συγκυβέρνησης, αλλά και τις πιέσεις του οικονομικού κατεστημένου προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν είναι όμως μόνον ο Μίμης. Τα ίδια ακριβώς είχε πει και ο Χρίστος Βερελής και λίγο έλειψε να τον διαγράψουν γιατί, όπως έλεγαν στο ΠΑΣΟΚ, αποσυντονίζουν τέτοιες θέσεις το πολιτικό σύστημα και τον στόχο του ΠΑΣΟΚ που είναι μόνον η νίκη στις εκλογές. Τα ίδια και ο Θόδωρος Πάγκαλος, αλλά λόγω του… εκτοπίσματός του εξέφρασαν μόνο τη δυσαρέσκειά τους. Το σενάριο πάντως αυτό το προωθούν στελέχη και βουλευτές που ανήκουν πολιτικά στη λεγόμενη εκσυγχρονιστική τάση του ΠΑΣΟΚ με στόχο να πλήξουν πολιτικά τον Παπανδρέου και να δημιουργήσουν σύγχυση για τους πραγματικούς στόχους του κινήματος.

Ζητούν αλλαγή τρόπου αντιπολίτευσης

Στις συσκέψεις που γίνονται κάθε πρωί στο ΠΑΣΟΚ, με τα στελέχη να κρατούν τις εφημερίδες και να σχολιάζουν τα τεκταινόμενα, δεν αποκλείουν, σε αντίθεση με άλλους, πρόωρες εκλογές, προβλέποντας μάλιστα και την ημερομηνία: 16 Μαρτίου, αν και κορυφαία στελέχη λένε κατηγορηματικά ότι οι κάλπες θα στηθούν στις 6 Απριλίου. Οι θιασώτες αυτού του σεναρίου, εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να μειώσει την ψαλίδα στις δημοσκοπήσεις και από εκεί και μετά να παίξει δίνοντας τα ρέστα του σε εξαγγελίες και παροχές. Στόχος του «να μην κερδίσει αυτοδυναμία ο Παπανδρέου στις εκλογές, να επαναληφθούν μαζί με τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο, και σε κάθε περίπτωση να είναι μέσα στο παιχνίδι ο Καραμανλής».

Για τον λόγο αυτό στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν αρχίσει να καλούν τον Γιώργο Παπανδρέου να αλλάξει την πολιτική του απέναντι στην Νέα Δημοκρατία, καθώς, όπως λένε, είναι η ώρα του προγραμματικού λόγου και όχι του καταγγελτικού: Πρέπει να πειστούν οι ψηφοφόροι ότι διαθέτουμε τα μέσα και τον τρόπο να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη στον κόσμο και με σοβαρότητα να λύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, κυρίως σε ό,τι αφορά την τσέπη του. Ταυτόχρονα θεωρούν ότι πρέπει να αλλάξει και η οργανωτική κατεύθυνση του κόμματος, να μην είναι «χύμα» η οργάνωση όπως λένε, καθώς δεν υπάρχει ρεύμα νίκης – ακόμη και οι οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ δεν προσφέρουν έργο που θα συνοδεύει τις πράξεις της ηγεσίας. Σκληρός επικριτής της εικόνας που έχει σήμερα το ΠΑΣΟΚ στην κομματική του βάση είναι –κυρίως– ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, που θεωρεί ότι με τον τρόπο που διοικείται σήμερα η οργάνωση δεν δημιουργούνται προϋποθέσεις νίκης.


Σχολιάστε εδώ