Πόλεμος Αλαφούζου – κυβέρνησης για τα τηλεοπτικά δικαιώματα!

Η απόφαση της κυβέρνησης να διεκδικήσει επιπλέον ποδοσφαιρικούς αγώνες δημιουργεί νέα δεδομένα και στο πολιτικό σκηνικό, αφού πιστοποιείται η διάθεση σύγκρουσης του Ομίλου Αλαφούζου με την κυβέρνηση, με κάθε τρόπο. Ο ΣΚΑΪ ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον της ΕΡΤ για τις συμβάσεις με Ολυμπιακό και Ξάνθη (διαβάστε σχετικά και στο www.typologies.gr), ενώ έχει ήδη στείλει εξώδικο στην ΕΡΤ και επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου. Και σημειολογικά αξίζει κανείς να σημειώσει πως ο ΣΚΑΪ συγκρούεται με ένα πρώην στέλεχος του ομίλου, τον πρώην διευθυντή σύνταξης της «Καθημερινής» και νυν πρόεδρο – διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Χρήστο Παναγόπουλο. Αυτό και αν είναι ανατροπή…

Προηγήθηκαν διαβουλεύσεις. Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης έγινε συνάντηση μεταξύ Χ. Παναγόπουλου και Π. Παυλόπουλου και στη συνέχεια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών και του Γ. Αλαφούζου…

Την Πέμπτη στο ΔΣ της SuperLeague επιβεβαιώθηκε πως η ΕΡΤ, χωρίς να έχει συμμετάσχει στον σχετικό διαγωνισμό, κατέθεσε πρόταση ύψους 32 εκατ. ευρώ για τα δικαιώματα δύο ποδοσφαιρικών αγώνων κάθε Σαββατοκύριακο.

Ο ΣΚΑΪ, μετά την αποχώρηση του Alpha (διαβάστε σχετικά στο www.typologies.gr), ήταν, μετά τη Forthnet, ο σταθμός με τη μεγαλύτερη προσφορά, ύψους 18 εκατ. ευρώ, για έναν αγώνα κάθε Σάββατο, όπως όριζε η προκήρυξη. Τελικά η SuperLeague αποφάσισε πως ο διαγωνισμός ισχύει κατά το ήμισυ και έτσι αποδέχεται την προσφορά της Forthnet, δηλώνοντας πως θα υπογράψει σύμβαση μέχρι την επόμενη Τετάρτη, ενώ για τον αγώνα που απομένει θα υπάρξει νέα διαβούλευση μεταξύ ΕΡΤ, ΣΚΑΪ, αλλά και Forthnet. Την ίδια ημέρα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ Παναγόπουλου – Αλαφούζου, χωρίς αποτέλεσμα.

Το ερώτημα είναι ποιος θα δώσει τώρα τα περισσότερα χρήματα. Η ΕΡΤ έχει το πλεονέκτημα του ανταποδοτικού τέλους, αλλά φοβάται τις προσφυγές στην ΕΕ. Η Forthnet φαίνεται πως διαθέτει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τη μάχη και με δεδομένο πως η ΕΡΤ έχει τα δικαιώματα δύο ομάδων, Ολυμπιακού και Ξάνθη, σε ελεύθερη τηλεοπτική μετάδοση, η εκτίμηση είναι πως δεν παραβιάζεται η σχετική κοινοτική νομοθεσία.

Έτσι είναι πιθανό η NetMed να πάρει και αυτόν τον αγώνα, με την ΕΡΤ να έχει τους δύο ελεύθερους αγώνες. Ο ΣΚΑΪ πάλι δεν φαίνεται πως θέλει να αλλάξει την προσφορά του.

Αξίζει όμως να σημειώσει κανείς σε δεύτερο επίπεδο τη συμμαχία του ΣΚΑΪ με τη Forthnet.

Η επικοινωνία μεταξύ Γιάννη Αλαφούζου και Παντελή Τζωρτζάκη, διευθύνοντος συμβούλου της Forthnet, πύκνωσε τις τελευταίες ημέρες. Ο ΣΚΑΪ στηρίζει την πρόταση της Forthnet για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και αντίστροφα, κάτι που θα φανεί και στο μέλλον. Είναι ενδεικτικό πως ο όμιλος του Νέου Φαλήρου είπε «όχι» στην απόπειρα προσέγγισής του από την ΕΡΤ με πρόταση συνεργασίας για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, η οποία έγινε εντός της βδομάδας, με το μοίρασμα αγώνων και στιγμιότυπων, κόβοντας ένα τμήμα από τους αγώνες που θα έδειχνε η Nova.

Ο ΣΚΑΪ στον πόλεμο που άνοιξε με την κυβέρνηση στήριξε την εταιρεία τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης και έτσι η τελευταία είναι κοντά στην υπογραφή της συμφωνία για τα δικαιώματα της επόμενης τριετίας.


Σχολιάστε εδώ