Προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι στον ΣΥΝ

Με εξωστρεφή δράση και κεντρικές πολιτικές πρωτοβουλίες (συγκέντρωση αύριο στον «Σπόρτινγκ» και σύγκλιση του Διαρκούς Συνεδρίου στις αρχές Φεβρουαρίου) επιχειρεί ο ΣΥΝ να βγει από τη δύσκολη θέση, στην οποία βρέθηκε το τελευταίο διάστημα λόγω της στάσης που κράτησε για τη δράση των «κουκουλοφόρων», που προκάλεσαν τις γνωστές καταστροφές κατά τη διάρκεια των τελευταίων κινητοποιήσεων. Στάση που δεν επικρίθηκε μόνον από αντίπαλα κόμματα αλλά και από κορυφαία στελέχη του όπως ο Φώτης Κουβέλης που ευθαρσώς δήλωσε ότι ο ΣΥΝ έπρεπε να έχει πάρει εξαρχής πιο καθαρή και σαφή θέση απέναντι σε αυτά τα γεγονότα. «Η πλήρης διαφωνία μας σε τέτοια φαινόμενα», είπε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», «δεν καταγράφηκε ούτε τόσο καταγγελτικά ούτε τόσο καθαρά όσο θα περίμενε κανείς από τη σύγχρονη δημοκρατική Αριστερά» και χαρακτήρισε υπονομευτές της Αριστεράς και της Δημοκρατίας όσους «καίνε, καταστρέφουν και λεηλατούν» τονίζοντας ότι πρέπει «όλους αυτούς να τους απομονώσουμε με πολιτικά μέτρα».

Η διαφοροποίηση Κουβέλη, που βέβαια διευκρίνισε ότι διαφωνεί με την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων», είχε ισχυρή απήχηση στο εσωτερικό του ΣΥΝ όπου το συγκεκριμένο κορυφαίο στέλεχος χαίρει εκτίμησης ανεξαρτήτως τάσεων αφού ο Φώτης Κουβέλης είναι γνωστός για μετριοπάθεια και χαμηλούς τόνους. Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας στον απόηχο της δήλωσης Κουβέλη συναντήθηκε μαζί του -παρουσία και του γραμματέα του ΣΥΝ Ν. Χουντή- σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να πορευθεί το κόμμα συντεταγμένα το επόμενο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό του νέου εσωκομματικού διχασμού ότι η αντιπολιτευόμενη «Ανανεωτική Πτέρυγα» έχει αποφασίσει να κάνει δική της δημόσια συγκέντρωση στα τέλη Ιανουαρίου προκειμένου να αποσαφηνίσει τη θέση της για τα τελευταία γεγονότα αλλά μετά την απόφαση του ΣΥΝ να πραγματοποιήσει την αυριανή συγκέντρωση στον «Σπόρτιγκ» επικρατούν σκέψεις για αναβολή της σε μια προσπάθεια να μην εμφανιστεί δημόσια διχασμένος ο ΣΥΝ. Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Κουβέλη ο Αλέξης Τσίπρας τα «μάσησε» λέγοντας στο MEGA ότι «απομονώθηκε μια φράση του» και ότι στη συνάντηση που είχαν οι δυο τους ξεκαθαρίστηκαν τα πράγματα.

Η ηγεσία του ΣΥΝ με τη συγκέντρωση που πραγματοποιεί αύριο θέλει να συσπειρώσει το ακροατήριό του -το οποίο βλέπει (δημοσκοπικά πάντα) να μειώνεται- κάνοντας «σημαία» το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντικείμενο επίθεσης από την τριμερή συμμαχία «ΝΔ- ΚΚΕ- ΛΑΟΣ» με αφορμή τη στάση του στις τελευταίες κινητοποιήσεις τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από ειδικό φρουρό στα Εξάρχεια.

Με τη γνωστή δόση αυταρέσκειας που περίσσευε κατά τη διάρκεια της δημοσκοπικής άνοιξης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά πληρώθηκε ακριβά στη συνέχεια, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι το κόμμα του στοχοποιήθηκε επειδή με τη στάση του έχει «ανατρέψει τα πάντα στην πολιτική ζωή του τόπου»! Μάλιστα, δεν παρέλειψε να επικαλεστεί το σύνθημα του ΚΚΕ για «πέντε κόμματα, δύο πολιτικές» αντιστρέφοντάς το, ισχυριζόμενος ότι όλα τα υπόλοιπα κόμματα είναι απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει διαφορετική πολιτική από όλους τους άλλους.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να αναβαπτίσει τη δυναμική τόσο της δικής του προεδρίας -που τελευταία λαχανιάζει- όσο και της ηγετικής ομάδας και έτσι πρότεινε αιφνιδιαστικά στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος τη διεξαγωγή του Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΝ στις 6-8 Φεβρουαρίου όπου θα συζητηθούν οι προγραμματικές προτάσεις του ΣΥΝ προς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η προετοιμασία του κόμματος για τις ευρωεκλογές. Με δεδομένο ότι οι σύνεδροι θα είναι αυτοί που στο προηγούμενο συνέδριο με πλειοψηφία σχεδόν 2/3 εξέλεξαν ως πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα είναι σίγουρο ότι στις εργασίες του θα επικυρωθούν όλες οι επιλογές της ηγετικής ομάδας και της πλειοψηφίας τον χρόνο που πέρασε από την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος. Είναι κάτι που το θέλει η ηγεσία του ΣΥΝ προκειμένου να προχωρήσει στα επόμενα βήματα εν όψει των επικείμενων ευρωεκλογών, τα οποία προβλέπονται δύσκολα αφού έχει να αντιμετωπίσει το «αγκάθι» της συγκρότησης του ευρωψηφοδελτίου στο οποίο εκλόγιμη θέση (πιθανόν τη δεύτερη) διεκδικούν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ ενώ στις δύο πρώτες θέσεις ο ΣΥΝ θέλει να τοποθετηθούν οι Δημήτρης Παπαδημούλης (νυν ευρωβουλευτής) και Ν. Χουντής (γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ) με τη σειρά που θα καθοριστεί ύστερα από εσωκομματικό δημοψήφισμα, που θα γίνει μέσα στον Μάρτιο.


Σχολιάστε εδώ