«Πριονίζουν» την οικονομία, η κυβέρνηση… τους χαϊδεύει

Ένα κακόγουστο θέατρο στήνει τώρα η κυβέρνηση, εις βάρος των επιχειρήσεων και νοικοκυριών, που «στενάζουν» υπό το βάρος του «παγώματος» των τραπεζικών πιστώσεων και της μεγάλης αύξησης στο κόστος δανεισμού. Την ώρα που ο νέος υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου εμφανίζεται αποφασισμένος να τηρήσει σκληρή στάση έναντι των τραπεζιτών, η ελληνική Πολιτεία αφήνει ανεκμετάλλευτη μια σπάνια ευκαιρία για αυστηρότερη αντιμετώπιση του τραπεζικού καρτέλ.

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε κατατεθεί πριν από μερικές εβδομάδες αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της μη κυβερνητικής οργάνωσης «StopCartel», με αφορμή την ταυτόχρονη και μεγάλη αύξηση στο κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων, η οποία καταγράφεται από το φθινόπωρο, μετά την κορύφωση της διεθνούς κρίσης. Η οργάνωση επισήμαινε στην αίτησή της ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις σχηματισμού καρτέλ από τις τράπεζες και καταχρηστικής εκμετάλλευσης της οικονομικής εξάρτησης των πελατών τους. Και καλούσε την Επιτροπή να απαγορεύσει, όπως έχει δικαίωμα, τις καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την εθνική οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού εισηγείται την απόρριψη της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων για τυπικούς λόγους, με τον ισχυρισμό ότι δεν νομιμοποιείται η οργάνωση να υποβάλει αίτηση! Η Γενική Διεύθυνση δεν μπαίνει καν στην ουσία της υπόθεσης, ενώ θα μπορούσε αυτεπάγγελτα να εξετάσει την καταγγελλόμενη παράβαση και, εφόσον διαπιστώσει ότι υπάρχουν ενδείξεις καταχρηστικής συμπεριφοράς, να την απαγορεύσει. Με τον τρόπο αυτό, εμμέσως πλην σαφώς αφήνει να εννοηθεί ότι όλα πάνε καλά με τον ανταγωνισμό στο τραπεζικό μας σύστημα!

Πιστωτικό… εμπάργκο

Να σημειωθεί ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή Ανταγωνισμού του Ισραήλ αψήφησε την ισχύ των τραπεζιτών και τους επέβαλε πρόστιμα-ρεκόρ για καρτέλ στις χρεώσεις δανείων και στις αποδόσεις των καταθέσεων.

Οι τράπεζες αφήνονται απολύτως ελεύθερες να «πνίγουν» την οικονομική δραστηριότητα. Τα επιτόκια δανεισμού εξακολουθούν να διαμορφώνονται σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από το διατραπεζικό επιτόκιο Euribor, που υποχώρησε στο 2,5% αυτή την εβδομάδα, παρότι μια μεγάλη τράπεζα, η Εμπορική, προσπάθησε να «σπάσει» την αγορά πριν από λίγες ημέρες, με μειώσεις επιτοκίων δανεισμού μεγαλύτερες του 2%.

Ούτε τα 28 δισ. δίνουν λύση…

Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε την Πέμπτη ότι οι τράπεζες οφείλουν να διοχετεύσουν στην οικονομία ρευστότητα, αφού το Δημόσιο τις ενισχύει με τα περίφημα 28 δισ. ευρώ και προειδοποίησε για ελέγχους από την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ την Παρασκευή κάλεσε το προεδρείο της Ένωσης Τραπεζών για να απευθύνει νέα έκκληση τερματισμού του «πιστωτικού εμπάργκο» στην οικονομία.

Όπως τονίζουν αναλυτές, οι τράπεζες κινδυνεύουν να χάσουν πολλά κεφάλαια από τα ανοίγματά τους στα Βαλκάνια, αλλά και από τη μεγάλη αύξηση των χορηγήσεων στην Ελλάδα, καθώς η κρίση επιδεινώνει σοβαρά την ποιότητα των χαρτοφυλακίων τους και περιορίζει την κεφαλαιακή τους βάση.

Το συμπέρασμα είναι απλό: Η ανεύθυνη πολιτική εγχώριας και διεθνούς επέκτασης που ακολούθησαν τα τελευταία χρόνια οι τραπεζίτες απειλεί σήμερα σοβαρά τα κεφάλαια του τραπεζικού μας συστήματος. Και όσο η κυβέρνηση επιμένει να αποφεύγει την τήρηση αυστηρής στάσης έναντι των τραπεζιτών, τα «σεντούκια» τους θα παραμένουν κλειδωμένα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, οδηγώντας την οικονομία στην «ασφυξία»…


Σχολιάστε εδώ