Παπαδάκης ή Χατζηεμμανουήλ στην Τράπεζα της Ελλάδος;
Μάχη παρασκηνίου και εκ του συστάδην διεξάγεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα με αντικείμενο την αντικατάσταση του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Παναγιώτη Θωμόπουλου, του οποίου η θητεία λήγει σε έναν μήνα περίπου. Ο Π. Θωμόπουλος κατέχει αυτήν τη θέση από τον Νοέμβριο του 1994 και είναι, ως γνωστόν, κουμπάρος του τέως υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου, στον οποίο οφείλει και τον διορισμό του.
Υποψήφιοι για την πλήρωση του κενού αυτού φέρονται ο Ιωάννης Παπαδάκης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, αναπληρωτής καθηγητής του London School of Economics και σήμερα πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ.
Ο πρώτος από τους υποψηφίους κατέχει σήμερα τη θέση του μέλους του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής και του Γενικού Συμβουλίου της ΤτΕ και θεωρείται φίλος και στενός συνεργάτης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου, και μάλιστα λέγεται ότι αυτός «κάνει παιχνίδι» στην ΤτΕ και όχι μόνο σε θέματα προσωπικού. Και οι δύο δίδασκαν στην ίδια σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεργάζονται άψογα. Ήδη, ο Γ. Προβόπουλος προετοιμάζει το έδαφος για την εγκατάσταση του Ιωάννη Παπαδάκη ως υποδιοικητή, παρά τη βούληση του υπουργού Οικονομίας και του πρωθυπουργού. Ο κ. Παπαδάκης είναι καθηγητής στον Τομέα «Οικονομία, πολιτική και κράτος» και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1974. Το ειδικότερο ακαδημαϊκό και ερευνητικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως σε ζητήματα νομισματικής θεωρίας, τραπεζικής, ισοτιμιών και μακροοικονομικής πολιτικής. Διετέλεσε κατά καιρούς στέλεχος και αναπληρωτής διευθυντής του ΙΟΒΕ, σύμβουλος του Ευρωκοινοβουλίου, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του ΥΠΕΘΟ και αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Το βιογραφικό του άλλου υποψηφίου, του Χρήστου Χατζηεμμανουήλ, είναι επίσης πλουσιότατο. Εκτός από αναπληρωτής καθηγητής στο LSE, έχει κατά καιρούς αναλάβει διάφορα ακαδημαϊκά και συμβουλευτικά καθήκοντα, συμπεριλαμβανομένης της θέσης του συμβούλου του Νομικού Τμήματος του ΔΝΤ. Ανήκει στη γενικά των σαραντάρηδων και είναι προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού. Πρώην πρόεδρος των Ολυμπιακών Ακινήτων και μέλος της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Η επιστημονική του ειδικότητα είναι στο Χρηματοπιστωτικό Δίκαιο, στο Δίκαιο της Κεφαλαιαγοράς και στο Δίκαιο της Τραπεζικής Εποπτείας, κάτι που του δίνει υπεροχή ως προς την επιλογή για τη θέση του υποδιοικητή της ΤτΕ.
Στα καθήκοντα του υποδιοικητή υπάγεται σήμερα και η διεύθυνση της εποπτείας του πιστωτικού συστήματος, που θεωρείται καίρια αρμοδιότητα για μια κεντρική τράπεζα όπως είναι η Τράπεζα της Ελλάδος. Γι’ αυτό πολλοί ισχυρίζονται ότι θα προτιμηθεί για την αντικατάσταση του Π. Θωμόπουλου, εκτός αν επιλεγεί για άλλη καίρια θέση στον τραπεζικό τομέα.
Το άρθρο Χατζηεμμανουήλ στο «Βήμα»
Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο το άρθρο του Χρήστου Χατζηεμμανουήλ στο «Βήμα» της προηγούμενης Κυριακής με τίτλο «Το τέλος της χαλαρότητας στην τραπεζική πίστη». Στο άρθρο αυτό υποστηρίζει ότι «οι ελπίδες για επιστροφή στην προτέρα κατάσταση με αποκατάσταση των συνθηκών φθηνού χρήματος, είναι μάλλον φρούδες. Στο μέλλον, το χρήμα θα είναι πιο ακριβό, γιατί οι εκτιμήσεις για τον κίνδυνο των πιστώσεων έχουν πλέον αλλάξει ριζικά επίπεδο. Το επιτόκιο συνεπώς είναι αναμενόμενο να περιλαμβάνει υψηλότερο περιθώριο για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου». Και καταλήγει: «Κατά συνέπεια, ως ικανοποιητική κρίνεται εκείνη η δημόσια πολιτική που ενθαρρύνει την αποκατάσταση της λειτουργίας της τραπεζικής διαμεσολάβησης και όχι η ανεδαφική πολιτική που θέλει να επιβάλει χαλαρούς όρους δανεισμού. Το deleveraging, που εν τέλει σημαίνει τον περιορισμό της διάθεσης του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτεί δανειολήπτες οριακής πιστοληπτικής ικανότητας, θα είναι στο μέλλον μια πραγματικότητα – και μάλιστα μια πραγματικότητα όχι ανεπιθύμητη. Βαθμιαία, είναι καλό για όλους να αποκατασταθεί μια πιο υγιής σχέση αποταμίευσης και δανεισμού».
Παπαδάκης λοιπόν ή Χατζηεμμανούλ; Χατζηεμμανουήλ ή Παπαδάκης; Η επιλογή θα είναι του πρωθυπουργού και ασφαλώς εξαρτάται και από τη θέληση του ίδιου του Χατζηεμμανουήλ. Κοντός ψαλμός αλληλούια…