Ο Παπούλιας τους φταίει και όχι οι Τούρκοι!
Συγκεκριμένα, συνεργάτες της Ντόρας Μπακογιάννη κάνουν επιλεκτικά διαρροές, ότι «μας δημιούργησε πρόβλημα (σ.σ.: ο Πρόεδρος) με την επίσκεψή του στο Αγαθονήσι, αφού… εξόργισε την Τουρκία»!
Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ διατείνεται ότι… ο έλληνας Πρόεδρος δεν έπρεπε να επισκεφτεί ένα νησάκι-τμήμα της ελληνικής επικράτειας, για να… μην κακοφανεί αυτό στους Τούρκους!
Και μάλιστα σε μια περίοδο που η τούρκικη επιθετικότητα έχει περάσει σε νέα, ανώτερα επίπεδα, ποιοτικά και «ποσοτικά», με προφανή στόχο, όπως υπογραμμίζουν έγκυροι πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι, να αναθεωρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς στο Αιγαίο και να νομιμοποιηθούν οι διεκδικήσεις της (γκρίζες ζώνες, υφαλοκρηπίδα, FIR, έρευνα-διάσωση), με δυο λόγια να «κοπεί το Αιγαίο στα δύο»!
Κατά τους ίδιους κύκλους, προερχόμενους μάλιστα απʼ το εσωτερικό της ΝΔ, αυτό που θα έπρεπε να απασχολεί και να «αγχώνει» την κ. Μπακογιάννη είναι η πραγματοποίηση επαφών και επισκέψεων προκειμένου να ενημερώνει ομολόγους της για τις ελληνικές θέσεις, αντί να απασχολείται βασικά με το πολιτικό της μέλλον και να κάνει σχεδιασμούς γιʼ αυτό!
Βέβαια, δημόσια, το ΥΠΕΞ διέψευσε ότι υπάρχει δυσαρέσκεια κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ωστόσο, οι πληροφορίες μας επιμένουν ότι και υπάρχει και αφήνεται να διαρρεύσει με τρόπο…
Ποια… εξαγωγή κρίσης, ω αφελείς;
Εξάλλου, έμπειροι διπλωματικοί κύκλοι, προερχόμενοι μάλιστα και απʼ την κεντροδεξιά παράταξη, επισημαίνουν και τα εξής σχετικά με την εξαιρετικά ανησυχητική αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας, τα οποία κατά κάποιον τρόπο αποτελούν και απάντηση σε θέσεις που διατυπώνονται απʼ το υπουργείο Εξωτερικών:
– Είναι αφέλεια, μάλλον μέγα λάθος, να αποδίδεται αυτή η έξαρση σε «εξαγωγή» της κρίσης και της αντιπαράθεσης μεταξύ πολιτικών και στρατηγών, στη συγκεκριμένη περίπτωση μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και του κεμαλικού «βαθέος κράτους». Είναι, υπογραμμίζουν οι κύκλοι αυτοί, μια απλοϊκή προσέγγιση. Στην πραγματικότητα, και παρά τις μεταξύ τους –υπαρκτές– διαφορές και αντιπαραθέσεις, πολιτικοί και στρατηγοί βρίσκονται σε ίδιο μήκος κύματος σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, διεκδικήσεις άλλωστε που εκδηλώνονται διαχρονικά. Επικαλούνται μάλιστα χαρακτηριστικά το παράδειγμα του «πατέρα» του «Αττίλα», του Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο οποίος μέχρι τότε, για κάποιους και εντός της Ελλάδας, ήταν… «φιλέλληνας και ποιητής»! Επίσης, προσθέτουν, κι ο Ερντογάν στο ξεκίνημα της θητείας του εξέπεμπε σε διαφορετικό μήκος κύματος σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αλλά άλλαξε ρότα. Και τούτο επειδή στην πραγματικότητα η διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων έχει εκχωρηθεί στους στρατηγούς, οπότε προσεγγίσεις περί… διαφορών και εξαγωγής αντιπαραθέσεων είναι, εκτός από αφελείς, και επικίνδυνες!
– Η στρατηγική του κατευνασμού έναντι της Τουρκίας, που εγκαινιάστηκε το ʼ96 μετά την κρίση των Υμίων, όχι μόνο δεν απομακρύνει τον κίνδυνο πολέμου, αλλά τον φέρνει πιο κοντά.
– Πάγιος τουρκικός στόχος παραμένει η «μοιρασιά» του Αιγαίου, η αλλαγή του υφιστάμενου στάτους κβο. Και αυτό μεθοδικά προωθείται και διά των δικών μας λαθών…
– Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπραξε σωστά πηγαίνοντας στο ακριτικό Αγαθονήσι. Έστειλε μήνυμα ελληνικής παρουσίας και αποφασιστικότητας.
– Είναι επίσης λάθος και θα πρέπει να αλλάξει αυτή η στρατηγική της άνευ όρων και προϋποθέσεων υποστήριξης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας (που επίσης είχε εγκαινιαστεί απʼ την κυβέρνηση Σημίτη και συνεχίζεται και απʼ την κυβέρνηση Καραμανλή). Κι αυτό για πολλούς λόγους, συν το ότι η πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ έχει κλείσει, όχι απʼ την Ελλάδα αλλά από άλλες χώρες-μέλη. Και αυτό το έχει αντιληφθεί η Τουρκία, που ως εκ τούτου δεν βλέπει κανέναν λόγο για «καλή διαγωγή» και για ένα βήμα πίσω στις προκλήσεις της.
– Πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι η Τουρκία επί της ουσίας έχει περάσει την «κόκκινη γραμμή» και τεστάρει την ελληνική αντίδραση. Προσθέτει δε πως η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες απαντήσεων, χωρίς να χρειαστεί να δημιουργηθούν κίνδυνοι ενός πολέμου, αλλά θα πρέπει να τις ενεργοποιήσει. Και τονίζει ότι ένας βασικός τουρκικός στόχος είναι να αποκοπούν οι συγκοινωνίες με τα ακριτικά νησιά μας…
Κόντρα Ντόρας – Μεϊμαράκη
Μετά τις συνεχείς «εναέριες» προκλήσεις και αμφισβητήσεις, οι Τούρκοι έβαλαν «φέσι» στη θάλασσα του Αιγαίου, στέλνοντας και πάλι ξεκάθαρο μήνυμα στην Αθήνα ότι όλη η ατζέντα των μονομερών τους διεκδικήσεων είναι στην ημερήσια διάταξη και πως είναι αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα για να την επιβάλουν.
Το γεγονός ότι η τουρκική φρεγάτα «Turgut Reis» έφτασε μέρα μεσημέρι μέχρι το Σούνιο, κοντά στην Τζια, αποτελεί, σύμφωνα με διπλωματικούς και στρατιωτικούς κύκλους, ακόμα μία σαφή και έμπρακτη απόδειξη ότι η Τουρκία θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει την ένταση και τις αμφισβητήσεις της στο Αιγαίο.
Η Αθήνα εξακολουθεί να αντιδρά αμήχανα και υποτονικά, συνεχίζοντας την αδιέξοδη πολιτική του κατευνασμού. Παρά τις συνεχείς προκλήσεις και αμφισβητήσεις και κατοικημένων νησιών (Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι), η ελληνική πλευρά επιλέγει να κινηθεί στην πολιτική των χαμηλών τόνων. Προτεραιότητα της Αθήνας είναι η αποφυγή πάση θυσία «θερμού επεισοδίου», έστω και μικρής κλίμακας. Σε καμία περίπτωση η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί να υπάρξει ένταση που θα την οδηγήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα, πρωτίστως στο ξεκίνημα της θητείας του Ομπάμα (σε οποιαδήποτε περίπτωση οι ΗΠΑ θα έχουν ρόλο επιδιαιτητή στα Ελληνοτουρκικά), που ακόμα δεν θα υπάρχουν οι κατάλληλες ισορροπίες με την Ουάσινγκτον.
Πάντως, το τελευταίο διάστημα και ειδικότερα από τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν σημειώθηκαν οι έρευνες για πετρέλαιο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Καστελλόριζο από φινλανδικό ερευνητικό πλοίο που ναυλώθηκε για λογαριασμό της Άγκυρας και συνοδευόταν από τουρκική κανονιοφόρο, υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα και επιφυλακή στις Ένοπλες Δυνάμεις. Παράλληλα, το Γενικό Επιτελείο έχει επεξεργαστεί τουλάχιστον δέκα σενάρια –διαφορετικών εκδοχών– για «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο και την ανάλογη ελληνική αντίδραση.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα που έχει ανακύψει και προβληματίζει τους χειριστές των Ελληνοτουρκικών είναι η διγλωσσία που υπάρχει στην κυβέρνηση και αντανακλάται στις διαφορετικές στάσεις που καταγράφονται μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας σχετικά με διάφορα λεπτά θέματα που αφορούν στις τουρκικές προκλήσεις.
Πρόσφατο και χαρακτηριστικό «δείγμα γραφής» είναι η κόντρα που ξέσπασε με αφορμή την «εισβολή» της τουρκικής φρεγάτας στα ελληνικά χωρικά ύδατα, δίπλα στην Τζια. Το υπουργείο Άμυνας επέμενε, μαζί με την κοινοποίηση του περιστατικού, να δημοσιοποιηθούν και οι όροι «αβλαβούς διέλευσης» πολεμικού σκάφους και οι παραβιάσεις που έγιναν σε αυτούς από το τουρκικό πολεμικό, κάτι το οποίο αρνήθηκε επίμονα το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να μη «σηκωθεί» το θέμα.
Παρόμοιες κόντρες υπάρχουν για τη δημοσιοποίηση σε καθημερινή βάση των παραβιάσεων από τουρκικά αεροσκάφη, αλλά και σε χειρισμούς σχετικούς με το θέμα. Για παράδειγμα, υπήρξε έντονη διαφωνία και σκληρή κριτική από το υπουργείο Εξωτερικών για την επίσκεψη στο Φαρμακονήσι ανώτατων στρατιωτικών πριν από τη μετάβαση στο Αγαθονήσι του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επίσης, υπάρχει σημαντική διαφορά στην προσέγγιση και την ανάλυση των αιτιών της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας. Από το ΥΠΕΞ τονίζεται ότι αυτή οφείλεται στην προσπάθεια εξαγωγής της κρίσης από το εσωτερικό της Τουρκίας λόγω της κόντρας πολιτικών – στρατιωτικών, ενώ από το υπουργείο Άμυνας καταρρίπτεται αυτή η ανάλυση (πιστεύουν πως βάζει τα προβλήματα κάτω από το χαλί), καθώς η εκδήλωση των απαιτήσεων της Τουρκίας και η συνεχής αναβάθμισή τους δείχνουν άλλα πράγματα.