Οριστικά χωρίς τη ΝΔ η συζήτηση αύριο για την Προανακριτική

Δεν θα παραστεί η ΝΔ στη συζήτηση που θα γίνει αύριο στη Βουλή για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή για το Βατοπέδιο. Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν δύο ισχυρές τάσεις μέχρι την τελευταία στιγμή, αργά το βράδυ της Παρασκευής κατέληξαν οριστικά να μην παραστεί στη συζήτηση και στην ψηφοφορία «κανένας από τη ΝΔ, ούτε φυσικά ο πρωθυπουργός». Υπήρχε και η άλλη άποψη, που έλεγε να πήγαινε μόνο ο πρωθυπουργός, να κατήγγελλε το ΠΑΣΟΚ και να αποχωρούσε. Αλλά τελικά προτιμήθηκε να μη γίνει ούτε αυτό. Ως εκ τούτου, η όλη συζήτηση είναι άνευ ουσιαστικού αντικρίσματος και η υπόθεση κλείνει οριστικά στο ποινικό της σκέλος στο σημείο αυτό, για όλα τα πρόσωπα που αναφέρονται στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, αφού δεν μπορεί να επανέλθει γι’ αυτούς η συγκεκριμένη κατηγορία στη Βουλή.

Έτσι θα… απαλλαγούν (χωρίς… ψηφοφορία) οι πρώην υπουργοί της ΝΔ Π. Δούκας, Ευ. Μπασιάκος, Αλ. Κοντός, Γ. Βουλγαράκης (ως ύποπτοι τελέσεως του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου) και Θ. Ρουσόπουλος (ως ύποπτος για ηθική αυτουργία). Στα όσα περιέχονται στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής απάντησε μόνον ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντός αποδίδοντάς τα στο γεγονός ότι «το ΠΑΣΟΚ αναζητεί στην υπόθεση του Βατοπεδίου την αφορμή που έψαχνε για να εξοφλήσει τους λογαριασμούς που είχε μαζί μου».

Παρότι δεν υπάρχει απόλυτη συμφωνία σχετικά με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα την πρόταση θα την υποστηρίξει ολόκληρη η αντιπολίτευση, σε μια τελευταία προσπάθεια να μην παραγραφούν τυχόν ποινικές ευθύνες. Η παρούσα Βουλή διανύει τη δεύτερη σύνοδό της ως το τέλος Ιουνίου και αν διαλυθεί λόγω πρόωρων εκλογών τα όποια αδικήματα παραγράφονται.

Ο πρόεδρος πάντως της Βουλής Δημήτρης Σιούφας απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα των δημοσιογράφων σχετικά με τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ, δεν υπήρξε σαφής εικόνα και με την τύχη της ψηφοφορίας καθώς δεν απάντησε στο ερώτημα αν θα οριστεί εφορευτική επιτροπή.

Όπως όμως ήδη έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος: «Την ημέρα που θα συζητηθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, θα βρεθείτε στην πλήρη πολιτική αμηχανία να διαλέγεστε με τον εαυτό σας, διότι η ΝΔ δεν έχει το δικαίωμα να παραστεί και δεν θα συμπράξει στον ευτελισμό των θεσμών». Επισήμανε μάλιστα ότι «το ΠΑΣΟΚ ούτε κατάλαβε ούτε διαπίστωσε τίποτα από τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής και επιμένει στην παραδοσιακή συνταγή του, της κατασκευής ενόχων με προκατασκευασμένες επιλογές και κατηγορητήρια, της κατασυκοφάντησης των πολιτικών του αντιπάλων και της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής εκτίμησε ότι «ο πρωθυπουργός επιλέγει διά της αρνήσεως να προσέλθει στη Βουλή, να τελειώσει τη συζήτηση και κυρίως να απαλλάξει τους υπουργούς που ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο, και ότι «στην πραγματικότητα, η ΝΔ επιλέγει την παραγραφή». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο, η αποχώρηση της ΝΔ από τη συζήτηση θα είναι φυγομαχία και παραδοχή ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο», ενώ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε το ενδεχόμενο αυτό «γελοιοποίηση των θεσμών». Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Αχιλλέας Κανταρτζής μίλησε για ευθύνες και των δύο μεγάλων κομμάτων: «Η Νέα Δημοκρατία λέει καθαρά «όχι» στην Προκαταρκτική Εξέταση. Ουσιαστικά φράζει τον δρόμο στην παραπέρα διερεύνηση της υπόθεσης. Από την άλλη μεριά, το ΠΑΣΟΚ μιλάει μόνο για τις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας, αγνοώντας και συγκαλύπτοντας τις ευθύνες που έχουν δικοί του υπουργοί, γιατί επί των ημερών του ξεκίνησε και στον μεγαλύτερο βαθμό επί των ημερών του ολοκληρώθηκε το μεγάλο αυτό σκάνδαλο. Είναι φανερό ότι τα δύο κόμματα παίζουν παιχνίδι εντυπώσεων. Δεν τους ενδιαφέρει η αποκάλυψη της αλήθειας, δεν τους ενδιαφέρει η απόδοση των ποινικών και των πολιτικών ευθυνών, εκεί που υπάρχουν».


Σχολιάστε εδώ