Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

>Να δοθεί η δυνατότητα στους Αθίγγανους να απασχολούνται στους τομείς καθαριότητας των δήμων της χώρας χωρίς να είναι κάτοχοι τίτλου της στοιχειώδους εκπαίδευσης ζητά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης. Αναφέρεται στην πρωτοβουλία του Δήμου Χαλκιδέων να προσλάβει στην καθαριότητα 100 άνεργους νέους Αθίγγανους πολύτεκνων οικογενειών. Και ενώ στην αρχή η ενέργεια αντιμετωπίστηκε με επιφυλάξεις, σήμερα τυγχάνει αναγνώρισης και αποδοχής από τους κατοίκους της περιοχής και τους εργαζόμενους, αλλά και από συλλογικούς φορείς οι οποίοι ζητούν τη μετατροπή της εργασιακής τους σχέσης από ορισμένου χρόνου -ή συμβάσεις έργου- σε αορίστου χρόνου, κάτι που προσκρούει στο γεγονός ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ επειδή δεν είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών της στοιχειώδους εκπαίδευσης, ο οποίος αποτελεί απαραίτητο κριτήριο για την πρόσληψή τους.

>Την ύπαρξη καρτέλ στις ζωοτροφές καταγγέλλει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Σκουλάς και ζητά να ελεγχθεί η αγορά. Αναφέρει ότι επικρατεί προβληματισμός στις τάξεις των κτηνοτρόφων της Κρήτης, καθώς βλέπουν ότι δυσκολεύονται πολύ να ανταποκριθούν στο μεγάλο κόστος παραγωγής, επειδή οι τιμές των ζωοτροφών παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές.

>Παγκόσμιο φαινόμενο που δείχνει εγκληματική αμέλεια χαρακτηρίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Περικλής Κοροβέσης την παράδοση στην κυκλοφορία των 550 από τα 660 χιλιόμετρα του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας οδού χωρίς να λειτουργεί ούτε ένας Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών, όπως διεθνώς επιβάλλεται, για την ασφάλεια των χρηστών.

>Να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας στη χώρα μας ζητά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Στρατάκης. Επικαλείται τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας σύμφωνα με τα οποία οι ώρες αναμονής στις δημόσιες υπηρεσίες στην Ελλάδα είναι 207 εργατοώρες ανά άτομο και το κόστος της γραφειοκρατίας ανέρχεται στα 16,7 δισ. ευρώ τον χρόνο. Τονίζει ότι η επιχειρηματικότητα, η οποία αποτελεί την κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης, προσκρούει πάνω στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, με αποτέλεσμα να είναι χωρίς περιεχόμενο οι όποιες εξαγγελίες της κυβέρνησης για λήψη μέτρων και τόνωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

>Απαράδεκτη και αντίθετη με την αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος θεωρεί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης τη μεθοδευμένη μείωση στο μισό των αποζημιώσεων εκπαιδευτών στο πρόγραμμα για τη χρήση των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση. Ερωτάται ο υπουργός Παιδείας αν είναι πράγματι στις προθέσεις του η εκ των υστέρων μείωση των αποδοχών των εκπαιδευτών στις νέες τεχνολογίες, που είναι κρίσιμες για την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.

>Σχετικά με τη χρηματοδότηση της συντήρησης και επισκευής του οδικού δικτύου του νομού Λάρισας καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης. Σημειώνει ότι οι αρμοδιότητες συντήρησης και επισκευής μεγάλου μέρους του επαρχιακού οδικού δικτύου που μέχρι πρότινος υπαγόταν σε υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ μεταβιβάστηκαν με κυβερνητική απόφαση στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, με αποτέλεσμα από τα 850 χιλιόμετρα που είχε στην αρμοδιότητά της μέχρι τώρα, να προστεθεί στη ΝΑ Λάρισας πλέον η ευθύνη συντήρησης άλλων 500 χιλιομέτρων, φθάνοντας συνολικά τα 1.350, με τη διαφορά ότι η μεταβίβαση της αρμοδιότητας δεν συνοδεύθηκε από τη μεταβίβαση των αναγκαίων πόρων που να στηρίζουν τις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις.

>Για τις προσλήψεις και μετατάξεις στην ΕΥΠ ζητά αναλυτικά στοιχεία από τον υπουργό Εσωτερικών ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Διαμαντίδης. Ερωτά αν αληθεύει το γεγονός ότι μετετάγησαν υπάλληλοι από την ΕΥΠ σε άλλα υπουργεία και υπηρεσίες κατά το διάστημα 2004-08 και μάλιστα αμέσως μετά τη συμπλήρωση της διετίας που προβλέπεται από τον Υπαλληλικό Κώδικα για τη μονιμοποίηση των υπαλλήλων, με ποια αιτιολογία, πόσες τέτοιες μετατάξεις έγιναν και προς ποιες υπηρεσίες, και πόσοι διαγωνισμοί έγιναν από τον Μάρτιο του 2004 έως το τέλος του 2008 για την πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων στην ΕΥΠ, πόσοι συνολικά προσελήφθησαν, με ποιες ειδικότητες και σε ποιες κατηγορίες.

>Την υποβάθμιση του υποκαταστήματος ΙΚΑ Αργυρούπολης επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, καθώς στεγάζεται σε εντελώς ακατάλληλο κτίριο, αν και έχει παραχωρηθεί στο ΙΚΑ από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου οικόπεδο για την ανέγερση κατάλληλου κτιρίου, όπου θα στεγασθούν και οι διοικητικές υπηρεσίες. Παράλληλα δεν λειτουργούν οι διοικητικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να μετακινούνται στο υποκατάστημα της Γλυφάδας, το οποίο εξυπηρετεί πολλαπλάσιο αριθμό ασφαλισμένων, που περιμένουν ώρες ολόκληρες ακόμα και για μια υπογραφή σε ειδικές συνταγογραφίες. Τονίζει επίσης ότι δεν λειτουργεί μικροβιολογικό εργαστήριο, ότι έκλεισε το ακτινολογικό τμήμα και ότι υπάρχουν ελλείψεις σε ειδικότητες γιατρών.

>Για τον αποκλεισμό του ΕΚΑΒ Χανίων από την προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 232 θέσεις προσωπικού διαμαρτύρεται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Σκουλάκης. Επισημαίνει ότι η συνεχιζόμενη υποστελέχωση του τομέα Χανίων του ΕΚΑΒ, υποδηλώνει μια τουλάχιστον απαξιωτική στάση απέναντι στους εργαζόμενους αλλά και στους πολίτες του νομού, οι οποίοι βλέπουν το προσωπικό να ανταποκρίνεται καθημερινά με ιδιαίτερη δυσκολία στις αυξημένες ανάγκες και απαιτήσεις για υπηρεσίες επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, εξαιτίας των σημαντικών ελλείψεων σε προσωπικό. Κατηγορεί δε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι μοιράζει αφειδώς υποσχέσεις για ενίσχυσή του, χωρίς ωστόσο να τις εκπληρώνει.

>Να προχωρήσουν άμεσα στην καταβολή όλων των αναδρομικών της ειδικής μηνιαίας παροχής των 176 ευρώ στους εκπαιδευτικούς, αλλά και εφεξής στη μηνιαία καταβολή της ειδικής αυτής παροχής στο ακέραιο χωρίς εκπτώσεις και συμψηφισμούς μετά και τη δικαστική της δικαίωση από το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, ζητεί από τους υπουργούς Παιδείας και Οικονομίας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

>Εάν προτίθενται να παρουσιάσουν το επιχειρησιακό σχέδιο για τη συνέχιση της λειτουργίας των εργοστασίων των Ενωμένων Κλωστηρίων του Ομίλου Λαναρά, ώστε να διασφαλιστούν οι 1.200 θέσεις εργασίας, ερωτά τους υπουργούς Οικονομίας και Απασχόλησης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου.

>Την ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης επισημαίνει ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος ερωτά ταυτόχρονα τους αρμόδιους υπουργούς αν σχεδιάζουν την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου και αν ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι σχετικές διαδικασίες.

>Μόλις το 41% των περιπτώσεων κλεμμένων αυτοκινήτων εξιχνιάζεται στην Ελλάδα, σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Εσωτερικών σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κωστή Αϊβαλιώτη. Επίσης ανευρίσκεται μόλις το 37% των μοτοσικλετών, το 36% των μοτοποδηλάτων και το 25% των λεωφορείων και των φορτηγών που κλέβονται κάθε χρόνο στη χώρα!


Σχολιάστε εδώ