Η άλλη Ελλάδα

Κάτι… τρέχει
στο Νοσοκομείο Σερρών

Να απαντήσει σε 23 καυτά ερωτήματα που αφορούν τη λειτουργία του κυλικείου, τη συντήρηση των οχημάτων και την εγκατάσταση ιδιώτη χωρίς να συντρέχουν νόμιμες προϋποθέσεις, καλεί τη διοίκηση του Νοσοκομείου Σερρών ο ορκωτός λογιστής Νικ. Τσαμπάλης και οι δύο επιθεωρητές υπηρεσιών υγείας του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας που διενήργησαν εξονυχιστικό έλεγχο μετά από καταγγελίες.
Συγκεκριμένα, οι επιθεωρητές και ο ορκωτός λογιστής ζητούν από τη διοίκηση να τους πληροφορήσει:
=Αν η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Αργοναύτες» που διαχειρίζεται το κυλικείο έχει άδεια και αν έχει τηρηθεί το νομικό πλαίσιο του συμφωνητικού μισθώσεων.
=Υπάρχουν εργασίες που έγιναν στο νοσοκομείο ή αγοράστηκε εξοπλισμός με έξοδα της εταιρείας «Αργοναύτες»;
Όσον αφορά τις επισκευές των οχημάτων του νοσοκομείου, οι ερωτήσεις είναι:
=Τι ποσά δαπανήθηκαν για επισκευές οχημάτων από το 2004 μέχρι σήμερα;
=Γιατί δεν έγινε διαγωνισμός για να αναλάβει κάποια εταιρεία τη συντήρηση των οχημάτων και γιατί δεν πήγαιναν στην αντιπροσωπεία για τις επισκευές.
Για το θέμα του παιδικού σταθμού και τη δραστηριοποίηση εταιρείας μέσα στο νοσοκομείο οι ερωτήσεις είναι:
=Ποια είναι τα έξοδα και τα έσοδα του παιδικού σταθμού και πώς διατίθενται;
(Από την «Πρόοδο» του Νομού Σερρών)
***

Έτοιμος να καταρρεύσει δρόμος στην Κέρκυρα

Έτοιμος να καταρρεύσει είναι ο παραλιακός δρόμος της Γαρίτσας στην Κέρκυρα, καθώς σε πολλά σημεία του έχει διαβρωθεί μετά τις πλημμύρες του περασμένου Νοέμβρη. Η Νομαρχία Κέρκυρας, έπειτα από έλεγχο που πραγματοποίησαν τα συνεργεία της, έκανε μελέτη αποκατάστασης των ζημιών και ήδη έστειλε τον σχετικό φάκελο στο υπουργείο Εσωτερικών με το αίτημα να δοθεί οικονομική ενίσχυση 800.000 ευρώ προκειμένου να αρχίσουν άμεσα τα έργα επισκευής του δρόμου.
Ενώ όμως το πρόβλημα στον δρόμο της Γαρίτσας παραμένει, ένα άλλο οδικό πρόβλημα της Κέρκυρας πλησιάζει στη λύση του. Πρόκειται για την ολοκλήρωση της παράκαμψης του αεροδρομίου, η σύμβαση για την υλοποίηση του οποίου ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες από τον δήμαρχο Κερκυραίων.
(Από την «Ελευθερία» Κέρκυρας)
***

Δεν κάνουν έκπτωση στους… ανάπηρους

Μια απάνθρωπη πράξη και μια επιεικώς απαράδεκτη διάκριση εις βάρος τους καταγγέλλουν οι ανάπηροι της Κορίνθου. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, το ΚΤΕΛ Κορινθίας δέχεται τις αναπηρικές ταυτότητες και τους παρέχει έκπτωση στα εισιτήρια μόνο στα αστικά δρομολόγια. Αντιθέτως, στις υπεραστικές διαδρομές τούς υποχρεώνει να πληρώνουν ολόκληρο εισιτήριο! Όπως τονίζουν οι ανάπηροι, δεν κατανοούν γιατί γίνεται αυτή η διαφοροποίηση. Είμαστε ανάπηροι μόνο για την Κόρινθο και μόλις βγούμε απ’ αυτήν… γινόμαστε καλά και δεν χρειαζόμαστε μειωμένο εισιτήριο, λένε με παράπονο… Δίκιο δεν έχουν;
(Από «Το βήμα Λουτρακίου – Περαχώρα»)
***

Κόβουν τα ποτά σε
ανηλίκους στην Έδεσσα

Μια σημαντική όσο και ασυνήθιστη απόφαση πήραν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, σε κοινή συνεδρίασή τους, οι εκπρόσωποι των καφεζυθεστιατόρων της Έδεσσας και τα μέλη του τοπικού συμβουλίου πρόληψης παραβατικότητας «Φως».
Συγκεκριμένα αποφάσισαν να ξεκινήσουν εκστρατεία αποτροπής των νέων από το αλκοόλ. Στο πλαίσιο αυτό δεσμεύθηκαν να μη χορηγούνται αλκοολούχα ποτά σε νέους κάτω των 17 ετών σε όλα τα μαγαζιά της πόλης και να γίνει ενημέρωση των γονέων για τα ολέθρια αποτελέσματα που μπορεί να έχει ο εθισμός στο αλκοόλ.
Επίσης αποφασίστηκε να δίδονται ποτά σε νέους μόνο με την επίδειξη ταυτότητας και να γίνουν σεμινάρια σε γονείς και εκπαιδευτικούς με θέματα που αφορούν την παραβατική συμπεριφορά των ανηλίκων και την αντιμετώπισή της.
Σοβαρές ελλείψεις στο Νοσοκομείο
Πολλά και καθοριστικά προβλήματα αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Έδεσσας, το οποίο αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής και με το ζόρι καταφέρνει να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στην αποστολή του. Αιτία η έλλειψη προσωπικού, μηχανημάτων και τραυματιοφορέων.
Τις επισημάνσεις αυτές κάνει ο διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής Αναστάσιος Κούκος, ο οποίος ανέλαβε προσωρινά καθήκοντα διοικητή στο νοσοκομείο μετά την παραίτηση του Ιορδάνη Παπαδόπουλου.
Όπως τονίζει ο κ. Κούκος, είναι απαραίτητη η προμήθεια αξονικού και μαγνητικού τομογράφου, μαστογράφου, ακτινοσκοπίου, χειρουργικών μηχανημάτων, αναισθησιολογικών μηχανημάτων και χειρουργικών κρεβατιών. Επίσης πρέπει να καλυφθούν τα κενά του νοσοκομείου σε προσωπικό και να γίνουν προσλήψεις τραυματιοφορέων.
Ποιος θα πει την αλήθεια στους
σπαραγγοπαραγωγούς;
Ανάστατοι είναι οι σπαραγγοπαραγωγοί του Νομού Πέλλας, καθώς, όταν απευθύνθηκαν στους τρεις κυβερνητικούς βουλευτές για να μάθουν τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις που τους υποσχέθηκαν για την καταστροφή των καλλιεργειών τους από την κακοκαιρία του Νοέμβρη, πήραν τρεις διαφορετικές απαντήσεις!
Συγκεκριμένα, ο κ. Καρασμάνης τους είπε ότι θεωρεί δεδομένο πως θα τους καταβληθούν σύντομα οι αποζημιώσεις και δεν θα πρέπει ν’ ανησυχούν, ο κ. Τζαμτζής τους είπε ότι ο αρμόδιος υπουργός τον διαβεβαίωσε ότι θα κάνει το καλύτερο για τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών, ενώ η Π. Φουντουκίδου τους είπε ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για τις αποζημιώσεις!
(Από την «Εδεσσαϊκή»)
***

Προβληματισμός για
αποκλεισμούς από
το Leader Αλιείας

Ανάστατοι είναι οι δήμαρχοι και οι τοπικοί φορείς των Δήμων Αλυζίας και Πάλαιρου στην Αιτωλοακαρνανία μετά τον αποκλεισμό των προτάσεων που είχαν υποβάλει για ένταξη στο Leader Αλιείας. Γενικότερα όμως η περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας αισθάνεται αδικημένη, αφού συνολικά κατέθεσε τρεις προτάσεις για χρηματοδότηση από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά τελικά εγκρίθηκε μόνο το ένα, εκείνο δηλαδή που αφορά την περιοχή Μεσολογγίου και Ναυπάκτου.
Οι άλλες δύο περιοχές, αν και κατεξοχήν αλιευτικές, αφού η πρώτη δραστηριοποιείται στον Αμβρακικό και η δεύτερη στον δίαυλο μεταξύ Στερεάς Ελλάδας και Λευκάδας, αποκλείστηκαν. «Είχαμε εναποθέσει πολλές ελπίδες σ’ αυτό το πρόγραμμα», δήλωσε ο δήμαρχος Αλυζίας κ. Τριποτσέρης «και αισθανόμαστε για μια ακόμα φορά παραπεταμένοι.
Πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα τεράστιο λάθος που πρέπει να διορθωθεί άμεσα».
(Από την «Πολιτεία Αιτωλών και Ακαρνάνων»)
***

Καταρρέει διατηρητέο
κτίριο στα Χανιά

Ένα ιστορικό κτίριο στο λιμανάκι του Γαλατά στην παραλία Χανίων, ιδιοκτησίας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, που είναι ευρύτερα γνωστό με την επωνυμία «Κωνστάτζα», καταρρέει σιγά σιγά και κανένας δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτό, αφού οι περίοικοι επίτηδες το αφήνουν να καταρρεύσει για να μην τους… κρύβει τη θέα στη θάλασσα! Μάλιστα το 2007 ένα ετοιμόρροπο τμήμα του κτιρίου κατεδαφίστηκε με απόφαση του δήμου και της νομαρχίας για να μην προκαλέσει ζημιές ή θύματα σε ενδεχόμενη κατάρρευσή του. Αντί ο Δήμος Νέας Κυδωνίας, καταγγέλλουν οι οικολόγοι, να φροντίσει να γίνει αναστήλωση του διατηρητέου κτιρίου, έσπευσε να το γκρεμίσει. Μήπως περιμένει να συμβεί το ίδιο και με το υπόλοιπο κτίριο και γι’ αυτό το αφήνει να ερειπώνει;
Αλήθεια, σ’ αυτό το ερώτημα ποιος θα απαντήσει;
(Από τον «Αγώνα της Κρήτης»)
***

Εδώ και δύο εβδομάδες το «Π» καθιέρωσε αυτήν τη στήλη με στόχο να αναδείξει ειδήσεις, θέματα και προβλήματα που συμβαίνουν, εξελίσσονται και απασχολούν τη ραχοκοκαλιά της χώρας μας, την ελληνική επαρχία. Αυτό που ονομάζουμε «άλλη Ελλάδα». Την Ελλάδα που ζει και προσπαθεί να επιβιώσει στη σκιά της υδροκέφαλης Αθήνας. Την Ελλάδα που αναπτύσσεται στο περιθώριο των μεγάλων πόλεων. Την Ελλάδα που οι προβολείς της δημοσιότητας τη… θυμούνται μόνον όταν βιώνει τραγωδίες από σεισμούς ή φωτιές κι όταν υπάρχει μεγάλη γιορτή με έντονα τοπικά έθιμα (όπως Πάσχα, Δεκαπενταύγουστος κ.λπ.) επειδή οι έξοδοι και το φολκλόρ πουλάνε…
Το «Π» με τη συγκεκριμένη στήλη επιχειρεί και επιδιώκει κάτι απλό: Να κάνει τη φωνή της ελληνικής επαρχίας πιο δυνατή. Να ακούγεται στην πρωτεύουσα, σε όλη τη χώρα και, φυσικά, στα κέντρα των αποφάσεων.
Φιλοδοξία μας είναι να βγάλουμε τον αγρότη, τον κτηνοτρόφο, τον ψαρά από το παρασκήνιο και να τον φέρουμε στο προσκήνιο.
Πολύτιμους συμπαραστάτες στην προσπάθειά μας αυτή έχουμε τις τοπικές εφημερίδες κάθε νομού και πόλης, οι οποίες αναδεικνύουν τα θέματα των περιφερειών τους με όποιον τρόπο μπορούν ή θεωρούν καλύτερο. Γι’ αυτό και κάτω από οτιδήποτε δημοσιεύουμε, στη στήλη της «άλλης Ελλάδας», αναφέρουμε από ποια τοπική εφημερίδα το «αλιεύσαμε». Και θα θέλαμε τη βοήθειά τους, τη συμμετοχή τους σ’ αυτήν την προσπάθεια, στέλνοντάς μας οι συνάδελφοι τις εφημερίδες τους. Επίσης με e-mail, είτε με οποιονδήποτε άλλον τρόπο, να μας στέλνετε καθετί που αφορά την «άλλη Ελλάδα» και το θεωρείτε σημαντικό.

Η «άλλη Ελλάδα» θα είναι εδώ κάθε Κυριακή!


Σχολιάστε εδώ