Επί γης κόλαση η Γάζα

Τρόμος και φρίκη από τη μια άκρη ως την άλλη κυριάρχησε στη Λωρίδα της Γάζας όλη την εβδομάδα που πέρασε και ιδιαίτερα την Πέμπτη, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής βομβάρδισαν νοσοκομείο του παλαιστινιακού Ερυθρού Σταυρού, τα γραφεία της διοίκησης του ΟΗΕ, κτίριο όπου στεγάζονταν δημοσιογράφοι, καθώς και την ελάχιστη εκείνη ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν αφήσει να περάσει τα σύνορα της Γάζας. Χρησιμοποίησαν μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του ΟΗΕ, βόμβες φωσφόρου, που είναι απαγορευμένες από διεθνείς συνθήκες και επανειλημμένα, τις προηγούμενες μέρες, το διέψευδαν σχετικά δημοσιεύματα. Το σφυροκόπημα του εβραϊκού στρατού στο γραφείο των Ηνωμένων Εθνών ήταν τόσο ανηλεές ώστε το καταδίκασε ακόμη και ο γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος εκείνη την ώρα βρισκόταν στο Τελ Αβίβ συζητώντας με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ (και αντιπρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς!) Εχούντ Μπαράκ τους όρους της ανακωχής. Οι Ισραηλινοί, ερχόμενοι αντιμέτωποι με την οργή όλου του πολιτισμένου κόσμου για τις κτηνωδίες που διαπράττουν, αναγκάστηκαν να ζητήσουν συγγνώμη… Η υποκρισία σε όλο της το αποκορύφωμα!

Πέρα από τη Γενοκτονία των Παλαιστινίων, στόχος των εγκληματιών του Ισραήλ είναι να εξολοθρεύσουν τη Χαμάς. Να την εξαφανίσουν από προσώπου γης, να μη μείνει στη Γάζα ούτε ένας μαχητής της, ούτε ένας οπαδός της. «Η Χαμάς πρέπει να ξεριζωθεί για πάντα από τη Γάζα», δήλωσε από το Τελ Αβίβ ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Λικούντ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος εξακολουθεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, παρότι ο Μπαράκ και η Λίβνι βελτίωσαν τα ποσοστά τους. Μια δήλωση που είναι περιττό να πούμε ότι αφιόνισε ακόμη περισσότερο τους διψασμένους για αίμα Ισραηλινούς, οι οποίοι επικροτούν με συντριπτικά ποσοστά, της τάξης του 78%, τη σφαγή του ηρωικού παλαιστινιακού λαού. Τις τελευταίες μέρες δε επιδίδονται, οικογενειακά μάλιστα, στο άθλημα να απολαμβάνουν με υπερσύγχρονα κιάλια που έχουν αγοράσει τους βομβαρδισμούς στη Γάζα από έναν υπερυψωμένο λόφο έξω από τη μαρτυρική λωρίδα, ζητωκραυγάζοντας μάλιστα κάθε φορά που η βόμβα προκαλεί μεγάλη έκρηξη…

Ο ισραηλινός λαός λοιπόν δεν είναι άμοιρος ευθυνών.

Οι επίμαχοι όροι της ανακωχής

Δέος και θαυμασμό, από την άλλη, προκαλεί η αποφασιστικότητα με την οποία η Χαμάς απέρριπτε μέχρι και τη μέρα του βομβαρδισμού του κτιρίου του ΟΗΕ, και παρότι τα θύματα από τη μεριά των Παλαιστινίων είχαν φθάσει τα 1.055 (εκ των οποίων οι 670 ήταν άμαχοι και σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνονταν 355 παιδιά και 100 γυναίκες) και από τη μεριά των Ισραηλινών μόνον 9, κάθε πρόταση εκεχειρίας που ουσιαστικά ισοδυναμούσε με άνευ όρων παράδοση της οργάνωσης. Για να δεχθεί η Χαμάς μια κατάπαυση του πυρός επέμενε ότι μαζί με την αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής από τη Γάζα πρέπει επίσης να ανοίξουν τα σύνορα, δηλαδή να καταργηθεί το εμπάργκο. Απέρριπταν δε κάθε σκέψη για παρουσία διεθνούς στρατιωτικής δύναμης που στην πράξη θα ισοδυναμούσε με διεθνοποίηση της κατοχής.

Το μισητό εβραϊκό κράτος από τη μεριά του, βεβαιώνοντας ότι η επίθεση την οποία ξεκίνησε στις 27 Δεκέμβρη αποτελεί συνέχεια, απλώς… με άλλα μέσα, της συλλογικής τιμωρίας στον παλαιστινιακό λαό επειδή ψήφισε τη Χαμάς, εντάσσει σε όλες τις προτάσεις του την παράδοση της πολιτικής εξουσίας στη Γάζα στις δυνάμεις της Φατάχ, του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος όμως εδώ και δέκα μέρες έχει πάψει να είναι Πρόεδρος, καθώς η τετραετής θητεία του έληξε. Οι Ισραηλινοί έχουν την αυταπάτη πως οι Παλαιστίνιοι θα χρεώσουν τα δεινά τους στη Χαμάς και ότι όσο περνάει ο καιρός και ο κατάλογος των νεκρών μεγαλώνει, θα στρέφονται προς τον Αμπάς. Για του λόγου το ασφαλές αξίζει να δούμε την απάντηση της υπουργού Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι, σε δημοσιογράφο του περιοδικού «Σπίγκελ» που τη ρώτησε αν ο πόλεμος έχει εξασθενίσει τον εταίρο τους στις συνομιλίες παλαιστίνιο Πρόεδρο. «Ναι, αλλά μόνο πρόσκαιρα», ήταν η απάντησή της. «Θα συνεχίσουμε την ειρηνευτική διαδικασία με τον Αμπάς και τον πόλεμο με τη Χαμάς. Όσο πιο αδύνατη είναι η Χαμάς, τόσο ισχυρότερος θα γίνεται ο Αμπάς και αντίστροφα», ήταν η απάντησή της.

Εναντίον του Αμπάς οι Παλαιστίνιοι

Μη έχοντας βγάλει κανένα συμπέρασμα από την αποθέωση που γνώρισε η Χεζμπολάχ σε όλο τον κόσμο μετά τον πόλεμο των 33 μερών, αλλά και από τη δύναμη που απέκτησε η ίδια η Χαμάς μετά τη δολοφονία των ηγετών της προ τετραετίας, το Ισραήλ κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα. Το πώς έχει διαμορφωθεί αυτή η πραγματικότητα το περιέγραφε ο ανταποκριτής της «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν» στην Ιερουσαλήμ, σε ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου: «Κάθε μέρα η Παλαιστινιακή Αρχή, ο ηγέτης της, Μαχμούντ Αμπάς, και το κόμμα του, η Φατάχ, φαίνονται όλο και πιο πολιορκημένοι και περιθωριοποιημένοι, ακόμη και στις παλαιστινιακές πόλεις τις οποίες ελέγχουν. Οι διαδηλωτές κατηγορούν τον Αμπάς ότι δεν κάνει αρκετά για να σταματήσει το μακελειό. Οι δικοί του αξιωματικοί της αστυνομίας έχουν χρησιμοποιήσει κλομπ και δακρυγόνα ενάντια σε αυτούς τους διαδηλωτές. Όσο περισσότερες βόμβες στη Γάζα, τόσο φαίνεται να μεγαλώνει η υποστήριξη στη Χαμάς σε βάρος της Παλαιστινιακής Αρχής, που ακόμη θεωρείται διεφθαρμένη και ξένη προς τους καθημερινούς ανθρώπους», τόνιζε προς διάψευση των ισραηλινών προσδοκιών. Μπορούμε να φανταστούμε μάλιστα τι οργή έχει να εισπράξει ο Αμπάς αν τυχόν και μπει στη Γάζα επάνω σε ισραηλινό άρμα μάχης…

Πρακτικά λοιπόν καμιά ειρήνη δεν μπορεί να επέλθει αν στο διπλωματικό τραπέζι δεν καθίσει και η Χαμάς…

Λ. Β.


Σχολιάστε εδώ