Ενισχύουν τη δύναμη πυρός του Αττίλα με νέα οπλικά συστήματα!

Με την τουρκική πλευρά να εμμένει σε θέσεις που παραπέμπουν ευθέως σε σχήμα συνομοσπονδιακού μορφώματος και την ελληνική ν’ αντιδρά. Και όπως εκτιμούν ξένοι διπλωματικοί κύκλοι και παράγοντες των Ηνωμένων Εθνών:

Εάν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις και ανάλογες πιέσεις για την απεμπλοκή των δύο πλευρών από την κατάσταση στασιμότητος, τότε το αδιέξοδο προεξοφλείται ως η αναπόδραστη κατάληξη των διαδικασιών. Οπόταν και θα προκύψει κρίση με απρόβλεπτα παράγωγα και ανάλογες συνέπειες.

Ο κατοχικός τοποτηρητής, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με οδηγίες ασφαλώς της Άγκυρας, απαιτεί όπως οι ουσιώδεις εξουσίες του νέου συνεταιρικού κράτους, περιέλθουν στα δύο συνιστώντα μέρη (κρατίδια) και η κεντρική εξουσία περιορισθεί σε ήσσονες αρμοδιότητες. Και μάλιστα κατά τρόπον και σ’ έκταση, που υπερβαίνουν τις πρόνοιες ακόμη και του Σχεδίου Ανάν!

Ο Πρόεδρος, Δημ. Χριστόφιας, εκδηλώνει έντονα την αντίδρασή του, χωρίς όμως να δίδει λαβή στον Ταλάτ να μετακυλίσει σ’ αυτόν την ευθύνη ενός αδιεξόδου, ενώ κατά τις επαφές του με πολιτικούς και άλλους παράγοντες, λέγει ευθέως ότι δεν είναι διατεθειμένος να συνομολογήσει και τελικά να υπογράψει λύση σε τέτοια, προδήλως ανορθόδοξη, βάση πράγμα που το έχει καταστήσει σαφές και προς τρίτους.

Από πλευράς της, όμως, η Άγκυρα δεν φαίνεται να πολυνοιάζεται και προάγει συνθήκες παραπέρα παγιώσεως των τετελεσμένων, ενώ παράλληλα συνεχίζει τις πειρατικές της παρεμβάσεις στη θαλάσσια ζώνη της Μεγαλονήσου, με εξορμήσεις σκαφών της στις νότιες περιοχές (έξω από τη Λεμεσό και την Πάφο) χρησιμοποιώντας ως βάση εξορμήσεως των πολεμικών της, το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου.

Κι αυτό ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελλάδος (και κατ’ επέκταση της Κύπρου) έχουν σαφείς ενδείξεις σημαντικής οπλικής ενισχύσεως του Αττίλα, τόσο με αντικατάσταση παλαιών συστημάτων, όσο και με τη μεταφορά νέων, που ανατάσσουν άμεσα τη δύναμη πυρός των κατοχικών δυνάμεων, οι οποίες και ξεπερνούν ήδη τις 40.000! Κάτι που και τα Ηνωμένα Έθνη γνωρίζουν καλά διά των παρατηρητών της Ειρηνευτικής Δυνάμεως.

Τα πράγματα θα οδηγηθούν ενδεχομένως σε κρίση προς τα μέσα του έτους, όταν θα διαπιστωθούν αδιέξοδα στα σημαντικά ζητήματα και ταυτοχρόνως όταν θα διαπιστωθούν και ανατροπές στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας καθώς θα επανατεθεί το θέμα εφαρμογής του γνωστού πρωτοκόλλου για το άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων της χώρας σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Εφαρμογή, που προϋποθέτει σιωπηρή μεν, αλλά ουσιαστική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα τουρκική πλευρά θα θέσει επί τάπητος θέμα εκλογής και τουρκοκυπρίων ευρωβουλευτών σε ποσόστωση 4:2. Θέλει δηλαδή, δύο από τις έξι έδρες του Ευρωκοινοβουλίου, γεγονός που πονοκεφαλιάζει τις Βρυξέλλες, οι οποίες θα επιδιώξουν λύσεις, οι οποίες όμως με άλυτο το Κυπριακό δεν υπάρχουν. Κι αυτό είναι μέρος των εν όψει περιπλοκών, οι οποίες και μπορεί να πυροδοτήσουν εντάσεις και απρόβλεπτες εξελίξεις.


Σχολιάστε εδώ