Εμπορικά κέντρα όπου… «προσκυνάνε» χιλιάδες καταναλωτές

Μεγάλο μέρος της περιοχής (όπως το Mediterranean cosmos) ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο απ’ όπου και παραχωρήθηκε εδώ και λίγα χρόνια σε μεγαλοεργολάβους (βλ. Όμιλο Λάτση). Στις υποχρεώσεις των εργολάβων –οικονομικές και άλλες– ήταν να κτίσουν και μια εκκλησία, την οποία μάλιστα επισκέφθηκε και ευλόγησε πριν από δύο χρόνια ο ίδιος ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Πρόσφατα, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της περιοχής αναγκάστηκε να εξαπλωθεί στα Πατριαρχικά του… εδάφη ακόμη περισσότερο. Δημιούργησε μερικές εκατοντάδες ακόμη θέσεις πάρκινγκ, διότι οι 2.500 που ορίσθηκαν αρχικά δεν επαρκούσαν ούτε τα Σάββατα ούτε τις αργίες, πολύ περισσότερο δε ύστερα από τα επεισόδια και τις καταστροφές στην παραδοσιακή αγορά της Θεσσαλονίκης.

Σήμερα, λίγες ημέρες μετά το σωτήριο έτος 2008, η εικόνα που έχει διαμορφωθεί –στην «αγία» αυτή περιοχή των καταναλωτών και των πιστών– πίσω από τα καταστήματα παντός είδους σε τίποτε δεν θυμίζει το… Φανάρι και βέβαια ούτε τον ρόλο που οφείλει αυτό να διαδραματίζει σε ολόκληρο τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Από την άλλη πλευρά, ο Δήμος Πυλαίας φαίνεται να αρκείται στα υψηλά ανταποδοτικά τέλη που εισπράττει και δεν έχει προχωρήσει –παρά τα υψηλά τακτικά έσοδα– σε έργα υποδομής στο θαλάσσιο μέτωπο του Θερμαϊκού που διαθέτει (βλ. παράνομα ναυπηγεία) και στους σκοτεινούς παράδρομους που συνδέουν τα εμπορικά πάρκα με τον τερματικό σταθμό των λεωφορείων (ΙΚΕΑ), δίπλα στις εγκαταστάσεις των Γερμανών (βλ. Ζήμενς) και στο Διαβαλκανικό Κέντρο του Αποστολόπουλου.

«Κανένα πρόβλημα…»

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η συσσώρευση σκουπιδιών και η τυχαία εναπόθεσή τους σε κοινόχρηστα ή ιδιωτικά οικόπεδα, κακόγουστες εγκαταστάσεις κλιματισμού, «πνιγμένα» πάρκινγκ σούπερ μάρκετ, υπολείμματα ξύλινων καραβιών και «πόρτες» ιδιωτικών επιχειρήσεων που κλείνουν την πρόσβαση στον αιγιαλό. Το πιο αξιοπερίεργο είναι ότι για το όλο θέμα δεν φαίνεται να ενοχλείται κανείς. Άλλωστε και οι γειτονικοί δήμοι διαθέτουν επίσης υψηλά ανταποδοτικά τέλη από καζίνο, αερολιμένα, ξενοδοχεία και συνεπώς –ανεξαρτήτως κομματικών προελεύσεων των αιρετών– το σκηνικό θεωρείται γενικό, δεδομένο και αδιατάρακτο…

Όμως και οι βουλευτές Θεσσαλονίκης, με πρώτους και καλύτερους αυτούς της κυβερνώσας παράταξης, δεν έθεσαν μέχρι σήμερα θέμα άναρχης ανάπτυξης της περιοχής και εγκληματικότητας σε βάρος ανηλίκων στους χωματόδρομούς της. Στην όλη φιλολογία περί οικονομικής ανάπτυξης, πατριαρχικών επενδύσεων και αδιαφορίας αιρετών, ήρθε να προστεθεί η «πολεμική» που ανέπτυξε από άμβωνος σε κυριακάτικη λειτουργία του ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος. Λίγες ημέρες μετά τις καταστροφές των καταστημάτων στην οδό Τσιμισκή, ζήτησε επιτακτικά –ως συνήθως– από τους πιστούς (του) να προτιμούν τα κατεστραμμένα μαγαζιά για τις αγορές τους και όχι τα μεγάλα εμπορικά κέντρα (που μερικά εξ αυτών ανήκουν στο Πατριαρχείο!) Δεν ήταν λίγοι αυτοί που εξέλαβαν την αναφορά του ως ευθεία βολή στο Φανάρι, με το οποίο ως γνωστόν ο κ. Άνθιμος δεν διαθέτει και τις καλύτερες των σχέσεων. Βέβαια ο χρόνος θα δείξει τελικά ποιες ευλογίες θα πιάσουν στις τοπικές αγορές, του Πατριάρχη ή του Μητροπολίτη, προκειμένου να γεμίσουν τα ταμεία και των εμπορικών κέντρων και των καταστημάτων της παραδοσιακής αγοράς του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ως τότε, νηστεία, αγορές και… προσευχή!


Σχολιάστε εδώ