Εκτός ψηφοδελτίου όλοι οι «Βατοπεδινοί»

Οι τελευταίες του παρεμβάσεις και οι αποφάσεις που αφορούν τους «Βατοπεδινούς», η αναβάθμιση στενών συνεργατών του για την καλύτερη εφαρμογή των αποφάσεων του, καθώς και η καλύτερη αξιολόγηση, με αξιοκρατικά κριτήρια, των προσώπων που θα στελεχώσουν τις γενικές γραμματείες των υπουργείων, δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός εννοεί αυτά που λέει και σε πολλές περιπτώσεις τα παθήματα γίνανε μαθήματα. Ειδικότερα λοιπόν έχουμε:

Κόβονται οι «Βατοπεδινοί»

ΟΥΤΕ ένας από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση του Βατοπεδίου υπουργός και υφυπουργός δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με απόφαση του πρωθυπουργού… Tο μήνυμα σʼ αυτήν την περίπτωση είναι σαφές…. Για το Βατοπέδιο υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να καλύψει κανέναν από όσους ευθύνονται. Οι εμπλεκόμενοι δεν πρόκειται να είναι ούτε υποψήφιοι…

Από το Μαξίμου η έγκριση για τους γενικούς γραμματείς…

ΣΤΟ μεταξύ για αύριο το πρωί ο πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες στην οποία θα γίνει η τελική αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν στείλει οι υπουργοί για τις αλλαγές που θέλουν να κάνουν στα υπουργεία και να αποφευχθούν έτσι επιλογές χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια από κομματικούς φίλους ή παρέες.

ΣΤΟ πλαίσιο των αποφάσεων και για να γίνει σωστή αξιολόγηση των προσώπων που θα στελεχώσουν τα υπουργεία στις νευραλγικές θέσεις των γενικών γραμματέων ζητήθηκε από τους υπουργούς να προτείνουν 2-3 πρόσωπα για τις θέσεις στις οποίες θα πρέπει να γίνουν αλλαγές.

Αθόρυβες αναβαθμίσεις

ΣΤΟ μεταξύ χωρίς να γίνει αντιληπτό και εντελώς αθόρυβα ο πρωθυπουργός αναβάθμισε δύο συνεργάτες του, οι οποίοι μεταξύ άλλων έχουν αναλάβει να παρακολουθούν την εφαρμογή των εντολών του, την εφαρμογή των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, της Κυβερνητικής Επιτροπής, διυπουργικών επιτροπών και των οργάνων στα οποία μετέχει ο ίδιος.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για τον γενικό γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, καθηγητή Αργύρη Καρρά και τον ειδικό σύμβουλό του Αντώνη Σγαρδέλη. Και οι δύο πλέον μετέχουν στην Κυβερνητική Επιτροπή, κάτι που ονειρεύονταν πολλοί υπουργοί…

Οι πρώτες αλλαγές

Ήδη ανακοινώθηκε η απομάκρυνση του γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής Ν. Ανδριανόπουλου, του οποίου τη θέση πήρε ο Αθ. Σκορδάς, ως τώρα περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. Υπό… «διωγμόν» είναι ο γ.γ. Επενδύσεων Π. Δρόσος και στη θέση του πηγαίνει ο Σπ. Ευσταθόπουλος, που ήταν γραμματέας Τουριστικής Ανάπτυξης. Εκτός θα βρεθεί και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων Μ. Τσάκας, του οποίου τη θέση ενδέχεται να πάρει ο πρώην βουλευτής και γενικός γραμματέας Δ. Κωστόπουλος. Πρόθεση της Φάνης Πάλλη-Πετραλιά είναι να αντικαταστήσει δύο από τους τρεις γραμματείς (Μαμμωνά. Τσουτσοπλίδη, Κοντό), αλλά περιμένει το «πράσινο φως» από το Μαξίμου.

Σε αλλαγές γραμματέων θα προχωρήσουν οπωσδήποτε όσοι υπουργοί ανέλαβαν νέα χαρτοφυλάκια, όπως ο Σωτήρης Χατζηγάκης στο Αγροτικής Ανάπτυξης, που θα προχωρήσει στην αντικατάσταση των κ. Σκιαδά, Αυγουλέα και Παπαγιαννίδη. Στο υπουργείο Μεταφορών γ.γ. αναλαμβάνει ο Δημήτρης Πλατής, τον οποίο ο κ. Στυλιανίδης είχε στην ίδια θέση στο Παιδείας και σύμβουλό του όταν ήταν στο Εξωτερικών. Ακόμη, στο Παιδείας καθήκοντα γ.γ. αναλαμβάνει ο Αθανάσιος Οικονόμου, τον οποίο ο Άρης είχε πρόεδρο του ΕΟΤ. Στο Ανάπτυξης ο Κ. Χατζηδάκης θα τοποθετήσει τον Γ. Αναστασόπουλο, τον οποίο είχε και στο Μεταφορών.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, οι αλλαγές σε επίπεδο διοικητών κρατικών οργανισμών θα είναι σαφώς μικρότερης έκτασης. Πληροφορίες επιμένουν ότι θα αντικατασταθεί ο πρόεδρος των ΕΛΤΑ Αγγ. Μπρατάκος, αντίθετα δεν επιβεβαιώνεται από καμιά πλευρά το ενδεχόμενο μετακίνησης του Χρήστου Χατζηεμμανουήλ από τον ΟΠΑΠ σε θέση υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Μια τέτοια απόφαση θα παρθεί από το Μαξίμου και θα εξυπηρετεί συγκεκριμένους στόχους και σκοπιμότητες. Ως επικεφαλής του ΟΠΑΠ, ο κ. Χατζηεμμανουήλ ασκεί σημαντική εξουσία με τα χρήματα που διαχειρίζεται. Και το Μαξίμου θέλει να έχει εκεί ένα πρόσωπο απολύτου εμπιστοσύνης.


Σχολιάστε εδώ