εδώ Βρυξέλλες

• Την ανάγκη η Κομισιόν να αναδείξει καινούργιους τρόπους προστασίας της δημόσιας τηλεόρασης καθορίζοντας με σαφήνεια τη δημόσια αποστολή των ραδιοτηλεοπτικών φορέων ώστε να γίνει καλύτερη εκτίμηση των κρατικών ενισχύσεων, επισήμανε με παρέμβασή του κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα τις ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις και τις κρατικές ενισχύσεις στις δημόσιες ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού, Παιδείας, ΜΜΕ, Αθλητισμού και Πολυγλωσσίας Μανώλης Μαυρομμάτης.

• Πιέσεις ασκούνται από την Κομισιόν για απελευθέρωση των υπηρεσιών μεταβίβασης ακινήτων αφού όπως αποδεικνύει μελέτη που διενεργήθηκε σε 21 χώρες της ΕΕ η Ελλάδα έχει τις ακριβότερες υπηρεσίες μεταβίβασης, ενώ οι υψηλές τιμές δεν συνεπάγονται υψηλό επίπεδο ποιότητας. Αυτό προκύπτει από απάντηση της επιτρόπου για τον Ανταγωνισμό, κ. Κρόες, στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλη.

Απαντώντας, εξάλλου, σε άλλη ερώτηση του έλληνα ευρωβουλευτή για το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει η μοναδική χώρα της ΕΕ των «15», της οποίας ο πολίτης χρειάζεται ακόμη βίζα για να ταξιδέψει στις ΗΠΑ, ο επίτροπος κ. Μπαρό περιορίστηκε για μία ακόμη φορά σε γενικές, διακηρυκτικού τύπου, δηλώσεις.

Ο κ. Παπαδημούλης έφερε επίσης ενώπιον της επιτροπής το θέμα της κρίσης στη Γάζα, καθώς και του ελληνικού ενδιαφέροντος ζήτημα της προστασίας του δάσους Καϊάφα από παράνομες κατασκευαστικές δραστηριότητες.

• Οι προγραμματισμένες άμεσες δαπάνες για τη βελτίωση των τουριστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα για την περίοδο 2007 – 2013 ανέρχονται σε 118 εκατομμύρια ευρώ, εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση του εναλλακτικού τουρισμού στην Ελλάδα για τη συγκεκριμένη περίοδο. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του επιτρόπου Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας κ. Verheugen, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαργαρίτη Σχοινά.

• Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των έντεκα χωρών χωρίς καμία εγγραφή στα μητρώα ευρωπαϊκών εταιρειών της ΕΕ, σύμφωνα με απάντηση του επιτρόπου κ. ΜακΓκρίβι, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Γιώργου Παπαστάμκου.

Πρόκειται για τον θεσμό της «Ευρωπαϊκής Εταιρείας» που θεσπίστηκε το 2001, με στόχο τη δημιουργία ενιαίου νομικού πλαισίου που θα επιτρέπει σε εταιρείες από διαφορετικά κράτη-μέλη να δραστηριοποιούνται και να σχεδιάζουν τις εργασίες τους σε κοινοτικό επίπεδο.

• Νόμιμη θεωρεί η Κομισιόν τη χορήγηση ερωτηματολόγιου, που προβλέπει το ESTA, (το νέο δηλαδή ηλεκτρονικό σύστημα για τη χορήγηση άδειας ταξιδιού στις ΗΠΑ) προς συμπλήρωση σε πεδία, με απάντηση σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Νίκου Βακάλη.

Επιβεβαιώνεται επίσης από την επιτροπή ότι όντως η άδεια ταξιδιού ESTA δεν παρέχει στον ταξιδιώτη την εγγύηση ότι θα γίνει δεκτός στο έδαφος των ΗΠΑ.

• Εύρεση εναλλακτικών λύσεων, με στόχο την ενεργειακή ισορροπία στην ΕΕ, ζήτησε με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Αγγελάκας. Με αφορμή την κρίση με το φυσικό αέριο ο έλληνας ευρωβουλευτής χαρακτήρισε αναγκαία την αναθεώρηση του ενεργειακού δόγματος της ΕΕ.

• Με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και τη δημιουργία ενιαίας ανοιχτής ευρωπαϊκής αγοράς αμυντικού εξοπλισμού, το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε τη νέα αναθεωρημένη οδηγία για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας.

Στη μεγάλη σημασία του νέου καθεστώτος για τη χώρα μας αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Αγγελάκας.

• Φρένο στο «βιομετρικό φακέλωμα» εξάχρονων παιδιών έβαλε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απαγορεύοντας με απόφασή του τη συλλογή και αποθήκευση βιομετρικών δακτυλικών αποτυπωμάτων παιδιών από την ηλικία των 6 ετών στα ευρωπαϊκά διαβατήρια.

Παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Σταύρος Λαμπρινίδης, χαρακτήρισε παράνομη κάθε συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων όταν αυτά δεν είναι απαραίτητα, ενώ για τα δακτυλικά αποτυπώματα εξάχρονων παιδιών είπε ότι αυτά δεν αποδεικνύονται καν χρήσιμα, αφού διαρκώς αλλάζουν και αμφισβητείται επιστημονικά η τεχνική δυνατότητα χρήσης τους.

• Τη θέση ότι «η δρομολογούμενη αναθεώρηση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις στους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς παρόχους θα πρέπει να λαμβάνει πλήρως υπόψη τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζουν οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί για τη διασφάλιση του πλουραλισμού, της πολυφωνίας και ενός πλαισίου ενημέρωσης και πληροφόρησης «ανοικτού σε όλους τους πολίτες», εξέφρασε μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Μπατζελή.

• Την εκπόνηση συντονισμένης στρατηγικής για την αναγνώριση της μεσογειακής διατροφής ως «μνημείου» της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, ζήτησε η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Κομισιόν ύστερα από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή της ΝΔ, κ. Γιάννη Γκλαβάκη.

• Η παγκόσμια οικονομική κρίση ανέδειξε την αναξιόπιστη λειτουργία και τον αδιαφανή ρόλο των Οίκων Πιστοληπτικής Αξιολόγησης που συνδέονται στενά με τις ρίζες των προβλημάτων τα οποία έχουν εγερθεί στις αγορές «Subprime», τόνισε ο επίτροπος κ. ΜακΓκρίβι απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Γιώργου Παπαστάμκου.

• «Η Επιτροπή δεν έχει αυτοσκοπό το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά επιθυμεί να διασφαλίσει την ελεύθερη διακίνηση των επαγγελματιών στο πλαίσιο της κοινής Εσωτερικής Αγοράς». Την απάντηση αυτή έδωσε ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. ΜακΚρίβι στον ευρωβουλευτή κ. Μανώλη Αγγελάκα, σε σχετική ερώτηση για το επιδιωκόμενο από την Επιτροπή άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων».


Σχολιάστε εδώ