Δώρο 320 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΕ

Συγκεκριμένα:

• Προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών φαίνεται ότι θα κατευθυνθούν περίπου 320 εκατ. ευρώ ώστε ο ασφαλιστικός οργανισμός των εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων να μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και τις παροχές προς τους δικαιούχους – ασφαλισμένους του.

• Σε διαπραγματεύσεις βρίσκονται οι κυβερνητικοί αρμόδιοι με τους γιατρούς και φαρμακοποιούς, οι οποίοι για δεύτερο μήνα πληρώνονται απευθείας από τους ασφαλισμένους του Δημοσίου (σ.σ.: παίρνουν ζεστό και επιπλέον χρήμα με όσους συναλλάσσονται). Προς τον ΟΠΑΔ εγκρίθηκαν περίπου 450 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή των χρεών προς γιατρούς και φαρμακεία, ενώ φαίνεται ότι για τις οφειλές προς τα νοσοκομεία, ο σχεδιασμός είναι να εξοφληθούν με παραχώρηση ομολόγων. Ακόμη:

• Με ομόλογα το ΙΚΑ θα αντιμετωπίσει μέρος των οφειλών του (ύψους 1 δισ. 17 εκατ. ευρώ) προς τους Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας, ΟΑΕΔ – Εργατικής Εστίας.

Η καταβολή των ποσών που πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, θα δώσει «ανάσα» στα Ταμεία, όμως ήδη πολλά υπηρεσιακά στελέχη προβλέπουν οικονομικά αδιέξοδα προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2009 (Μάιο – Ιούνιο). Και αυτό γιατί, ακόμη και αν η κυβέρνηση επιδιώκει να βελτιώσει την (πολιτική) εικόνα της με κοινωνικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες, δεν υπάρχει πραγματικός χρόνος για να υλοποιηθούν οι θεσμικές διαδικασίες που στοχεύουν στην οικονομική ενίσχυση των ασφαλιστικών οργανισμών. Στο μεταξύ:

Ανησυχητικές οι πληροφορίες για τις επαφές του νέου υπουργού Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου, με μέλη του ΔΣ του ΟΑΕΕ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, ο κ. Παπαθανασίου, συζητώντας τα προβλήματα του Οργανισμού, επεξεργάζεται διάφορα σενάρια για μακρόχρονη αντιμετώπιση της οικονομικής του δυσπραγίας. Ανάμεσα στα σενάρια αυτά περιλαμβάνεται και η αναβίωση Προεδρικού Διατάγματος του 2005 (επί υπουργίας Π. Παναγιωτόπουλου) που προέβλεπε μείωση των συντάξεων του ΟΑΕΕ έως και 30% προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού οργανισμού. Η μείωση αφορούσε τους «παλιούς» ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, που υπολογίζονται σε 500.000.

Παράγοντες του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας απέκλειαν πάντως, την έγκριση ενός τέτοιου σχεδίου τόσο από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, όσο και από την αντίστοιχη του υπουργείου Οικονομικών. Και αν πράγματι διανύουμε προεκλογικό χρόνο, τότε είναι προφανές πως η εκδοχή μείωσης των συντάξεων ή ακόμη και η αναφορά σε μια τέτοια εξέλιξη, θα αποτελούσε «πολιτικό χαρακίρι» για το κυβερνών κόμμα.


Σχολιάστε εδώ