Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1
Η κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας στο ναδίρ. Βροχή οι δημοσιονομικές υποχρεώσεις. Μόνο το κόστος της κρίσης για τη διάσωση των αμαρτωλών χρηματοπιστωτικών εταιρειών έφτασε μέχρι τώρα στα 2 τρισ. δολάρια περίπου. Τώρα θα έχουμε και τα σχέδια διάσωσης του νέου Προέδρου Ομπάμα, ύψους 775 δισ. δολαρίων, τα οποία ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας. Έτσι το αμερικανικό Δημόσιο έχει επιβαρυνθεί με 3 τρισ. δολάρια και ποιος ξέρει και πόσα άλλα θα προκύψουν. Γιατί η κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη και στις ΗΠΑ και στην Ευρασία. Ας είναι καλά τα νομισματοκοπεία. Αλλά όλα αυτά τα «σχέδια στήριξης» δεν φαίνεται να μπορούν να φέρουν το ποθούμενο αποτέλεσμα. Και απόδειξη αυτού είναι ότι η ανεργία καλπάζει παντού. Στις ΗΠΑ, μόνο τον Νοέμβριο ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 600.000 περίπου. Η παραγωγή συρρικνώνεται, τα επιτόκια δεν έχουν άλλο περιθώριο μείωσης (το βασικό της FED έφτασε στο 0,25%!) και η ισοτιμία του δολαρίου φθίνει. Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ είναι ότι το 2009 ο ρυθμός ανάπτυξης (αύξησης του ΑΕΠ) της οικονομίας των ΗΠΑ θα είναι αρνητικός, με ισχνή βελτίωση από τα μέσα του 2010. Έγκλημα και τιμωρία! Έγκλημα οι χρηματοπιστωτικές απάτες και η υπερκατανάλωση, τιμωρία η κατάρρευση της οικονομίας. Από την υπερκατανάλωση περνάνε τώρα στην ανεργία. Και ο ίδιος ο Ομπάμα εκφράζει φόβους ότι μέσα στο 2009 θα υπάρξει απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. Τα ίδια προβλέπονται και για την Ευρώπη, αλλά σε ηπιότερο βαθμό. Η οικονομία εκδικείται για τον βιασμό της!

2
Σε δεινή θέση βρίσκονται οι επιχειρήσεις που διαχειρίζονται τα περιβόητα κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge fund) ή κατά την ευγενέστερη ονομασία τους «κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου». Φαίνεται ότι επιτέλους πλησιάζει η ώρα να απαλλαγεί η διεθνής οικονομία από τον κλάδο αυτόν, που η απληστία του προκάλεσε την τωρινή κρίση. Οι επιχειρήσεις του είδους γνώρισαν άνθηση από το 1990 μέχρι τις αρχές του 2007, όταν έφτασαν στις 7.000 και με διαχείριση κεφαλαίων ύψους πάνω από 2 τρισ. δολάρια. Τώρα ο αμαρτωλός αυτός κλάδος τιμωρείται σκληρά. Και εδώ έγκλημα και τιμωρία! Το 2007 χρεοκόπησαν και έκλεισαν περίπου 600 τέτοιες επιχειρήσεις και το 2008 περίπου 750, όλες μικρομεσαίες. Για το 2009 υπολογίζεται ότι θα κλείσουν πάνω από 2.000 επιχειρήσεις ακόμη. Το πλέον σημαντικό όμως είναι ότι τα κεφάλαια που διαχειρίζονται τώρα οι εναπομείνασες έχουν μειωθεί στο 1 τρισ. δολάρια (μείωση 50% περίπου) και ευτυχώς η τάση μείωσης των κερδοσκοπικών κεφαλαίων εντείνεται. Έπεσαν στις παγίδες που έστησαν για τους δανειολήπτες πελάτες τους. Λέτε να απαλλαγούμε τελικά από τις απάτες της χρηματοπιστωτικής αγοράς; Στην Ευρώπη υπάρχουν ελπίδες να τεθεί ο κλάδος υπό τον έλεγχο του κράτους και να θεσπιστούν κανόνες διαφάνειας στις δραστηριότητές του, καθώς η ΕΚΤ προσανατολίζεται προς την κατεύθυνση αυτή, όπως βεβαιώνει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλος. Στις ΗΠΑ όμως θεωρούμε απίθανο ο Πρόεδρος Ομπάμα να καταφέρει κάτι παρόμοιο.

3
Διεθνείς οικονομικές ειδήσεις από τα ΜΜΕ, για να διαπιστώσουμε πού βαδίζει η παγκόσμια οικονομία και ειδικά των χωρών της Δύσης στην οποίαν ανήκει και η χώρα μας. Και φυσικά επηρεάζεται περισσότερο από τις εξελίξεις στις χώρες αυτές: α) Ευρωζώνη: Μείωση του ΑΕΠ κατά 0,2% το γ΄ τρίμηνο του 2008 (άραγε αρχή ύφεσης; Το πιθανότερο). Τον Νοέμβριο του 2008 η ανεργία έφτασε στο 7,8%. Η ατμομηχανή της Ευρωζώνης, η γερμανική οικονομία, παρουσίασε μείωση εξαγωγών κατά 12% τον περασμένο Νοέμβριο. Η γερμανική κυβέρνηση δεν υιοθετεί σχέδιο στήριξης των τραπεζών. Απλώς εξαγοράζει γενναία πακέτα μετοχών των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Έτσι, προ ημερών αγόρασε το 25% της γερμανικής Commerz Bank (μερική κρατικοποίηση). Η βιομηχανική παραγωγή της Ισπανίας μειώθηκε κατά 15,1% κατά το 2008. Στη Γαλλία μειώθηκε 2,4% τον Νοέμβριο. β) Βρετανία: Η Κεντρική Τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 0,5%, στο 1,5% (το χαμηλότερο από τις αρχές του περασμένου αιώνα!). Η μεταποιητική δραστηριότητα παρουσίασε μείωση 2,9% τον Νοέμβριο του 2008. γ) ΗΠΑ: Ο δείκτης ανεργίας ανέβηκε τον Δεκέμβριο στο 7,2%, καθώς τον μήνα αυτόν η ανεργία χτύπησε 524.000 εργαζομένους. Αυτά για σήμερα από το μέτωπο της κρίσης.


Σχολιάστε εδώ