Δείτε όχι τι έβγαλε αλλά τι άφησε…

Τις επόμενες κινήσεις του Κώστα Καραμανλή περιμένουν στην κυβερνητική παράταξη και υπογραμμίζουν ότι μόνο με την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών σε όλα τα επίπεδα θα μπορούν να κεφαλαιοποιηθούν τα πολιτικά οφέλη από τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Είναι εμφανές ότι ο πρωθυπουργός έχει μεταβάλει σημαντικά τον τρόπο διαχείρισης των προβλημάτων και δείχνει αποφασισμένος να εμπλακεί προσωπικά, με πρώτο το ζήτημα της οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο 10ήμερο έχει συγκαλέσει δύο φορές την νεοσύστατη Διυπουργική Επιτροπή για την Οικονομία, η οποία συγκροτήθηκε με προσωπική του απόφαση. Η… αγωνία των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας είναι αν η έντονη δραστηριότητα του πρωθυπουργού θα έχει διάρκεια ή είναι… προσωρινό φαινόμενο.

Στο εσωτερικό της ΝΔ εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης ο ρόλος που διαδραμάτισαν στον ανασχηματισμό η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γιώργος Σουφλιάς. Και λένε μάλιστα ότι πρέπει κάποιος να δει όχι το τι έβγαλε ο Καραμανλής αλλά το τι άφησε… Και βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Μʼ αυτές τις σκέψεις λογικό είναι να μη λείπουν οι γκρίνιες βουλευτών για την προνομιακή μεταχείριση που επεφύλαξε ο πρωθυπουργός στην υπουργό Εξωτερικών. Όχι μόνο κράτησε στην κυβέρνηση τους «ανθρώπους» της, αλλά έβαλε και ορισμένους ακόμη που του είχε ζητήσει. «Μόνο το δαχτυλίδι που δεν της έδωσε», λένε χαρακτηριστικά και δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους. Ωστόσο, άλλοι βουλευτές που κινούνται στον στενό πυρήνα των «καραμανλικών» προειδοποιούν ότι… «όχι μόνον δεν έδωσε το δαχτυλίδι στη Ντόρα, αλλά αν χρειαστεί, μπορεί να της κόψει και το δάχτυλο»!

Αντίθετα, η αναβάθμιση του ρόλου του Γιώργου Σουφλιά δεν ενοχλεί τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο προκαλεί συζητήσεις ως προς τις προσωπικές φιλοδοξίες του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. Παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος επισημαίνει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν είναι στις προθέσεις του να «καπελώσει» είτε τον Γ. Παπαθανασίου είτε άλλον υπουργό και ότι «η αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι συλλογική προσπάθεια», κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι έχει βλέψεις για κάτι παραπάνω από υπουργός η… «άτυπος αντιπρόεδρος». Θυμούνται μάλιστα μια δήλωση που είχε κάνει το 1997 (!) μετά την ήττα του για την αρχηγία της ΝΔ: «Το παιχνίδι δεν τελείωσε για μένα», είχε πει χαρακτηριστικά. Κάτω από την πίεση των… Μέσων Ενημέρωσης ο κ. Σουφλιάς είχε δηλώσει πριν από έναν χρόνο ότι δεν ενδιαφέρεται για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αρνηθεί αν του προταθεί τον Μάρτιο του 2010. Στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες τους, στελέχη της ΝΔ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στο βάθος του μυαλού του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ να βρίσκεται και το αξίωμα του πρωθυπουργού σε μια μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας, στην περίπτωση που στις εθνικές εκλογές δεν προκύψει, λόγω εκλογικού συστήματος, αυτοδυναμία.

Η Ενέργεια στο Μητσοτακαίικο…

Αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των βουλευτών αποτελεί και η αναβάθμιση του Κωστή Χατζηδάκη. Όχι μόνο του ανατέθηκε πιο σημαντικό υπουργείο, αλλά ξαφνικά βρέθηκε μέλος και της Κυβερνητικής, αλλά και της Διυπουργικής Επιτροπής για την Οικονομία. Από το Μαξίμου σημειώνουν ότι η επιλογή του κ. Χατζηδάκη έγινε με το σκεπτικό ότι στη θητεία του στο υπουργείο Μεταφορών ήταν τολμηρός και προώθησε σημαντικές αποφάσεις αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος. Βουλευτές που πρόσκεινται στον πρωθυπουργό παρατηρούν όμως ότι ο κ. Χατζηδάκης συμπεριλαμβάνεται στην «ομάδα των Μητσοτακικών», ασχέτως αν σε κάποια φάση προσπάθησε να πάρει αποστάσεις κινούμενος πιο κοντά στον Καραμανλή. Κι επίσης ότι έδωσε ο Καραμανλής την Ενέργεια στο Μητσοτακαίικο…


Σχολιάστε εδώ