Γεωπολιτικές ανατροπές επιχειρεί η Άγκυρα

Γνωρίζοντας η Άγκυρα ότι τα πράγματα δυσκολεύουν και ότι όχι μόνον η πορεία της μπαίνει σε φάση τελματώσεως, επιδιώκει να δημιουργήσει προβλήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλώντας τριβές και επαπειλώντας έως και θερμές κρίσεις με την Ελλάδα, με αμφισβήτηση ουσιαστικά των κοινοτικών σε τελική ανάλυση συνόρων.

Υπάρχουν σαφείς πληροφορίες –πέραν των ενδείξεων που εμφανίζονται– ότι στρατηγικός σʼ αυτήν τη φάση στόχος της Τουρκίας θα είναι αφενός η πρακτική των ουσιαστικών αμφισβητήσεων της ελληνικής κυριαρχίας, τόσο του εναερίου όσο και του θαλασσίου χώρου, και αφετέρου η de facto προέκταση του δικού της ελέγχου στη συγκεκριμένη γεωγραφία.

Προς το παρόν οι τουρκικές ενέργειες θα περιορισθούν α) σε πόλεμο νεύρων διαρκείας, επιτείνοντας τις τριβές διά συνεχών παραβιάσεων του εναερίου χώρου, και β) σε διεύρυνση των υπό αμφισβήτησιν ζωνών του Αιγαίου, που αυτήν τη φορά θα διαλαμβάνουν κατοικημένα νησιά. Τα οποία και ήδη δέχονται συνεχείς οχλήσεις από την τουρκική αεροπορία. Θα υπάρξει δηλαδή αναβαθμισμένη κρίση τύπου Υμίων, με προφανή αυτήν τη φορά τον κίνδυνο νʼ αναπαραχθούν θερμές υποτροπές, με σοβαρότερες συνέπειες. Και όπως ανέφεραν καλά ενημερωμένοι διπλωματικοί κύκλοι, εάν τα πράγματα επιδεινωθούν και υπάρξουν περιπλοκές, τότε θα εκδηλωθούν παρεμβάσεις τρίτων (ΝΑΤΟϊκών και Κοινοτικών). Γιʼ αυτό και η Άγκυρα τεντώνει όσο δεν παίρνει το σκοινί, προκειμένου να κερδίσει τα περισσότερα δυνατά, όταν τα μέρη θα κληθούν σε ηρεμία και διάλογο.

Οι ενέργειες της Τουρκίας, με τις οποίες και βυθομετρά τις ελληνικές διαθέσεις και δυνατότητες αντιδράσεων, θα ενταθούν στο έπακρο, αποθρασυνόμενες και από την αρκούντως υποτονική αντίδραση της Αθήνας. Κάτι που δεν είναι άσχετο με τη θρασύτατη «αβλαβή διέλευση» (και κατʼ ακρίβειαν επιβλαβή διείσδυση) τουρκικής φρεγάτας μέχρι τα κράσπεδα της Αττικής! Που αποτελεί τον προάγγελο θρασυτέρων ενεργειών, με τις οποίες διεμβολίζεται ο ελληνικός εθνικός χώρος και ανατρέπεται ουσιαστικά το γεωπολιτικό status quo.

Οι τουρκικές ενέργειες εκτείνονται νοτιοανατολικότερα, προς το Καστελλόριζο, και προεκτείνονται τελικά προς την Κύπρο, όπου τίθενται υπό πειρατική αμφισβήτηση τα δικαιώματα εκμεταλλεύσεως της Ζώνης Οικονομικής Εκμεταλλεύσεως τόσο της Ελλάδος όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ειδικότερα ως προς την τελευταία, τουρκικά πολεμικά ναυλοχούν μονίμως στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου, απʼ όπου εξορμούν προς νότο, παρακολουθώντας και παρενοχλώντας τις έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιοχή. Και διεμβολίζοντας ουσιαστικά τις συμφωνίες Λευκωσίας – Καΐρου και Λευκωσίας – Λιβάνου. Σημειωτέον ότι τίθεται θέμα και προσδιορισμού Ζώνης Οικονομικής Εκμεταλλεύσεως και μεταξύ Αθήνας και Καΐρου. Κάτι που η Άγκυρα γνωρίζει και αποπειράται να προλάβει και να εμβολίσει.

Είναι βεβαίως ηλίου φαεινότερον ότι σιωπηρά μεν, αλλά ουσιαστικά, τις στρατηγικές αυτές της Άγκυρας ευνοούν και στηρίζουν με την ανοχή τους οι Ηνωμένες Πολιτείες και κάποιες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Οι πρώτες γιατί δεν συγχωρούν –εκτός των άλλων– την προσέγγιση της Αθήνας με τη Μόσχα και στον ενεργειακό τομέα και σε άλλα ζωτικά θέματα.


Σχολιάστε εδώ