Ανταποδοτικό τέλος μόνον όταν υπάρχει ποιοτικό πρόγραμμα

Το ζήτημα του ελέγχου των κρατικών ενισχύσεων προς τις κρατικές ραδιοτηλεοράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχεται εκ νέου με απόφαση του Πρωτοδικείου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Όλα αυτά ενώ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζητείται το μέλλον των κρατικών ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών και ο τρόπος χρηματοδότησής τους.

Το Πρωτοδικείο ακυρώνει μερικώς την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κρατική ραδιοτηλεόραση της Πορτογαλίας RTP, καθώς θεωρεί πως δεν ελέγχθηκαν σε βάθος οι ενισχύσεις που έλαβε από το πορτογαλικό κράτος. Όλη η απόφαση δημοσιεύεται στο περιοδικό «Δίκαιο Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας», όμως αξίζει να σημειώσουμε δύο στοιχεία: Το Πρωτοδικείο αναφέρεται στην υποχρέωση των κρατών-μελών να αναθέτουν σε μια ανεξάρτητη εποπτική αρχή τον έλεγχο συμμόρφωσης των κρατικών ραδιοτηλεοράσεων στην υποχρέωσή τους για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών. Το δικαστήριο υπενθυμίζει επί της ουσίας πως ο λόγος ύπαρξης του ανταποδοτικού τέλους είναι η παροχή ποιοτικών προγραμμάτων. Αν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και οι κρατικές ραδιοτηλεοράσεις ακολουθούν εμπορική επιχειρηματική συμπεριφορά, τότε δεν υπάρχει λόγος το ανταποδοτικό τέλος να βρίσκεται στο ύψος που επιβάλλουν οι ποιοτικές προδιαγραφές. Ο δικηγόρος Αλέξανδρος Οικονόμου, ο οποίος εργάζεται στο ΕΣΡ, παρουσιάζοντας την απόφαση κάνει κι ένα προσωπικό σχόλιο, με ειδικό ενδιαφέρον για την ελληνική κρατική ραδιοτηλεόραση: «Παρακολουθώντας τις εξελίξεις των τελευταίων ετών ως προς τις οικονομικές ενισχύσεις του ελληνικού κράτους προς την ΕΡΤ ΑΕ, εκτιμούμε ότι θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα η συμβατότητα με τις διατάξεις της κοινοτικής νομοθεσίας του ισχύοντας νομοθετικού καθεστώτος που διέπει εν γένει τα οικονομικά ζητήματα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, καθώς και του ελέγχου που ασκείται επ’ αυτής. Θυμίζουμε πως η ΕΙΤΗΣΕΕ προσέφυγε στην ΕΕ εναντίον της ΕΡΤ για τον τρόπο που χρησιμοποιεί το ανταποδοτικό τέλος και πως συνολικά στην Ευρώπη υπάρχει ένας ευρύτερος διάλογος για τις χρηματοδοτήσεις προς τους κρατικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς.

Μαυρομμάτης: «Στηρίξτε τη δημόσια τηλεόραση»

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με θέμα τις ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις και τις κρατικές ενισχύσεις στις δημόσιες ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού, Παιδείας, ΜΜΕ, Αθλητισμού και Πολυγλωσσίας, Μανώλης Μαυρομμάτης, υπογράμμισε στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, πως «είναι ανάγκη να δούμε όλοι μας τη δημόσια τηλεόραση ως ένα μέσο προσφοράς στους πολίτες που θα ανταποκρίνεται, σ’ έναν μεγάλο βαθμό, στις υποχρεώσεις λειτουργίας της». Ο Μ. Μαυρομμάτης υποστήριξε πως πρέπει να γίνει σαφής ο καθορισμός της δημόσιας αποστολής των ραδιοτηλεοπτικών φορέων ώστε να γίνει καλύτερη εκτίμηση των κρατικών ενισχύσεων. «Στην αξιολόγηση που η Κομισιόν πραγματοποιεί εκ των προτέρων», τόνισε, «πρέπει να εξαλειφθούν οι άσκοπες διοικητικές και οικονομικές επιβαρύνσεις στα κράτη-μέλη και στους δημόσιους φορείς ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών και να καθιερωθούν αποτελεσματικότεροι μηχανισμοί ελέγχου στο νέο περιβάλλον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης». Κατά τον Μ. Μαυρομμάτη, οι δημόσιες ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πολιτισμική και γλωσσική πολυμορφία και τα Μέσα Ενημέρωσης είναι υποχρεωμένα να παρέχουν προγράμματα ποιότητας και ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με άλλους συναφείς φορείς, να ανταποκρίνονται θετικά στις προσκλήσεις των καιρών, μεταδίδοντας γεγονότα παγκόσμιου ενδιαφέροντος τα οποία προσελκύουν εκατομμύρια πολίτες (Ολυμπιακοί Αγώνες, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου κ.λπ.).


Σχολιάστε εδώ