Άνοιξε λευκή σελίδα

Το γεγονός σηματοδοτεί αλλαγή πλεύσης στην τακτική του υπουργείου και ότι οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση πάνε πίσω, καθώς ο κ. Σπηλιωτόπουλος δεν προσδιόρισε ούτε τον χρόνο έναρξης ούτε τη διάρκεια που θα έχει ο διάλογος. Κεντρικοί άξονες του διαλόγου οι αλλαγές στα λύκεια και το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου. Υπάρχει διάχυτη εντύπωση ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει τους τόνους της έντασης που υπάρχει σε ΑΕΙ και λύκεια, κοιτάζοντας με το ένα μάτι προς τις εκλογές. Αυτήν την προσέγγιση κάνουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που την κατηγορούν ότι αντιμετωπίζει και το ζήτημα της Παιδείας επικοινωνιακά, ανοίγοντας διάλογο χωρίς να καταθέσει τις δικές της προτάσεις. Ενδεχομένως να το κάνει ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή που είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Παρασκευή. Το ΠΑΣΟΚ πάντως ανακοίνωσε ότι ξεκινάει διάλογο για την Παιδεία μέσω ίντερνετ, ενώ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν αρνητικά στην πρόσκληση του κ. Σπηλιωτόπουλου. Στον χώρο της εκπαίδευσης επικρατεί αναστάτωση, αφού πανεπιστημιακές σχολές τελούν υπό κατάληψη, ενώ μαθητές στη μέση εκπαίδευση προγραμματίζουν κινητοποιήσεις.

Υποβάθμιση

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ δυσάρεστα νέα ήρθαν από τον χώρο της Οικονομίας, όπου ένας από τους μεγαλύτερους διεθνείς οίκους υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, προαναγγέλλοντας τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης ύφεσης. Άμεση συνέπεια θα είναι η χώρα μας να δανείζεται στο εξής με περισσότερο επαχθείς όρους από το εξωτερικό. Οι αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία δυσχεραίνουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να βελτιώσει τη θέση της στις δημοσκοπήσεις με την ανακοίνωση φιλολαϊκών μέτρων. Οι συνεχείς εξαγγελίες των ημερών από υπουργούς «πυροδοτούν» σενάρια πρόωρων εκλογών μετά τις 16 Μαρτίου, οπότε και λήγει η προθεσμία του 18μηνου που ισχύει η λίστα για τις εκλογές.

ΕΝΤΟΝΟ προβληματισμό σε πολλά επίπεδα έχει προκαλέσει η απαγωγή –η δεύτερη σε σύντομο χρονικό διάστημα– του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων εγκληματικότητας, δημιουργείται κλίμα ανασφάλειας στην κοινωνία. Κι αυτό είναι ένα θέμα που ανησυχεί την κυβέρνηση ανεξάρτητα από την τελική έκβαση της απαγωγής, που έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός θρίλερ. Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, η αντιπολίτευση ασκεί δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για «κομματικοποίηση» και «διάλυση» της Αστυνομίας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου που κατηγόρησε ειδικά το ΠΑΣΟΚ ότι με τους ισχυρισμούς του περί «γενικότερης ανασφάλειας» στην ουσία δυσφημεί τη χώρα. Πάντως η είδηση της απαγωγής του εφοπλιστή κάνει τον γύρο του κόσμου, με ξένα ΜΜΕ να τη συνδέουν με την υπόθεση της τρομοκρατίας.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, ο «Επαναστατικός Αγώνας» με προκήρυξή του ανέλαβε την ευθύνη για τρεις τρομοκρατικές ενέργειες. Σʼ αυτές περιλαμβάνεται και η δολοφονική απόπειρα κατά των αστυνομικών στα Εξάρχεια.

Δεν αντιδρούν

ΧΑΜΗΛΟΥΣ τόνους κρατάει η κυβέρνηση στις προκλήσεις της Τουρκίας, που εντείνονται το τελευταίο διάστημα. Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ εκφράσθηκε προβληματισμός για τη στάση της γειτόνος, ωστόσο Ντόρα Μπακογιάννη και Βαγγέλης Μεϊμαράκης συνέστησαν ψυχραιμία και σοβαρότητα, επισημαίνοντας ότι οι προκλήσεις αυτές στο Αιγαίο είναι διαχρονικές. Στο Πεντάγωνο πάντως υπάρχει έντονη ανησυχία, στη βάση ότι με τις παραβιάσεις τουρκικών μαχητικών στον ελληνικό εναέριο χώρο μπορεί ένα τυχαίο περιστατικό να πυροδοτήσει ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν έντονη κριτική στην τακτική της κυβέρνησης, ενώ πολιτικοί παρατηρητές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι Τούρκοι να στήνουν σκηνικό για «νέα Ύμια».

ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΗ είναι η κυβέρνηση μετά τις αποκαλύψεις ότι οι Αμερικανοί επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν ελληνικό έδαφος (Αστακός) για να μεταφέρουν όπλα στο Ισραήλ. Μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, το Πεντάγωνο αποφάσισε να ματαιώσει τη διαδικασία, ενώ η κυβέρνηση διέψευσε ότι υπήρξε ποτέ θέμα μεταφοράς μέσω της Ελλάδας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν τους κυβερνητικούς χειρισμούς, ενώ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ οργάνωσαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην περιοχή του Αστακού, παρουσία της Αλέκας Παπαρήγα και του Αλέξη Τσίπρα.

Κόντρες…

ΚΟΝΤΡΑ μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η διαμάχη Μητσοτάκη – Λαλιώτη, η οποία αναζωπυρώθηκε μετά την ενέργεια του πρώτου να βγάλει σε πλειστηριασμό το σπίτι του δεύτερου στην Αρκαδία. Αυτό μετά την δικαστική απόφαση βάσει της οποίας ο κ. Λαλιώτης πρέπει να καταβάλει στον κ. Μητσοτάκη ποσό 100.000 ευρώ για συκοφαντική δυσφήμηση. Ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Λαλιώτης είχε υποστηρίξει ότι χρήματα της Mayo είχαν καταλήξει στους λογαριασμούς του πρώην πρωθυπουργού, κάτι που δεν αποδείχθηκε. Ο κ. Λαλιώτης κατήγγειλε τον κ. Μητσοτάκη ότι προσπαθεί να τον «φιμώσει» και να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή του τόπου, ενώ το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει εκείνο το ποσό στον κ. Μητσοτάκη. Χαριλάου Τρικούπη και Ρηγίλλης αντάλλαξαν κατηγορίες για «μίζες», εμπλέκοντας και την υπόθεση της Ζήμενς.

…και τριβές!

ΤΡΙΒΕΣ στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η στάση της ηγεσίας του κόμματος για τις πρόσφατες ταραχές, με αρκετά στελέχη να επισημαίνουν ότι δεν καταδικάσθηκαν με σαφή τρόπο τα έκτροπα και οι βανδαλισμοί. Το κλίμα ήρθε να το «ταράξει» ακόμη περισσότερο η δήλωση του βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανού περί τρομοκρατίας, που είπε ότι ορισμένες εγκληματικές ενέργειες της «17 Νοέμβρη» είχαν την απήχηση της ελληνικής κοινωνίας. Πρόσθετο πρόβλημα η κάμψη των ποσοστών του κόμματος στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανατρέψει τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.


Σχολιάστε εδώ