άλλες τυπολογίες

• Εποχή μετοχικών αλλαγών στο Νέο Φάληρο. Το 25% που κατείχε η εταιρεία συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη, Santaphon Limit στο ραδιοτηλεοπτικό όμιλο ΣΚΑΪ, πέρασε απευθείας στον ίδιο τον εφοπλιστή. Η μεταβίβαση αυτή σχετίζεται με την αγορά του συνόλου των μετοχών του RED από τον ΣΚΑΪ 100,3 για νομικούς λόγους. Θυμίζουμε πως το «Π» πριν από περίπου δύο χρόνια (25.2.2007) είχε αποκαλύψει την είσοδο Μαρινάκη στον ραδιοτηλεοπτικό ΣΚΑΪ. Άλλωστε το ποσοστό των εταιρειών του εφοπλιστή στον ΣΚΑΪ είναι αποτυπωμένο στα μετοχολόγια του ΕΣΡ (www.esr.gr).

• Σειρά να επισκεφθεί τη Γιάννα στα γραφεία της εφημερίδας της είχε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ επισκέφθηκε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης την ιδιοκτήτρια του «Ελεύθερου Τύπου», χωρίς να γίνει γνωστό το αντικείμενο της συζήτησης.

• Κλειστές οι πόρτες της «Καθημερινής» για τον γνωστό οικονομικό συντάκτη Νίκο Νικολάου. Ήταν, όπως έμαθα, η κατάληξη μεγάλης κόντρας που υπέβοσκε από καιρό, γι’ αυτά που έγραφε, με τον Αριστείδη Αλαφούζο, τον πατέρα. Και έφθασε σε τέτοιο σημείο που ειδοποίησαν τον Νικολάου να μην πάει στην εφημερίδα για να πάρει την αποζημίωση, γιατί θα του τη στείλουν στο σπίτι του! Όμως για τον κ. Νικολάου φρόντισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος και τον τακτοποίησε αναθέτοντάς του, άκουσον-άκουσον, να γράψει την ιστορία της Τράπεζας της Ελλάδος από τη μεταπολίτευση κι εδώ… Το μόνο που δεν έγινε γνωστό είναι με ποιο ποσό… Κατά τ’ άλλα, λίγοι είναι πάντα οι Σαββατογεννημένοι…

• Ο μέχρι τώρα διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Τράπεζας κ. Δημήτρης Κουμπιάς αποχώρησε, λόγω λήξης της σύμβασής του. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα τοποθετηθεί δημοσιογράφος γιατί ο κ. Προβόπουλος έχει άλλο μοντέλο υπόψη του, αυτό που εφάρμοσε και στην ALPHA BANK και στην Εμπορική Τράπεζα όταν ήταν εκεί, ότι χρειάζεται σ’ αυτήν τη θέση επικοινωνιολόγος. Έτσι στην Τράπεζα της Ελλάδος αναλαμβάνει ο Οδυσσέας Χριστοφόρου, τον οποίο είχε ο κ. Προβόπουλος και στην Εμπορική. Ο μισθός του θα είναι περίπου 8.000 ευρώ!

• Ο Γιώργος Λαμπράκος (διαβάστε και στο www.typologies.gr) αναλαμβάνει οριστικά τη γενική διεύθυνση ενημέρωσης της ΕΡΤ, όπως είχαμε γράψει αποκλειστικά την περασμένη Κυριακή. Για τη θέση είχαν γίνει σκέψεις για τον Γιάννη Παπουτσάνη, αλλά τελικά προκρίθηκε η λύση του Γ. Λαμπράκου, ο οποίος στο παρελθόν είχε εργαστεί ως αρχισυντάκτης στο «7+7» του Θ. Ρουσόπουλου στο Mega.

• Συνεχίζουν απρόσκοπτα τη μετάδοση των ερωτικών τους βιντεοκλίπ, συνοδευόμενα από γραμμές υψηλής χρέωσης, τα τρία τσοντοκάναλα της Αττικής. Αν η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών δεν κατορθώνει να τα εντοπίσει, τότε τουλάχιστον γιατί δεν τους προκαλεί παρεμβολές όπως κάνουν τα ιδιωτικά κανάλια με όσους παρενοχλούν το σήμα τους.

• Χαμός τις προάλλες στο «Θέμα». Στέλεχος της εφημερίδας απείλησε με παραίτηση διότι δημοσιεύτηκε επικριτικό άρθρο εναντίον υπουργού! Η διεύθυνση της εφημερίδας είχε ξεκαθαρίσει πως το άρθρο δεν μπορεί να κοπεί και την επόμενη ημέρα το στέλεχος υπέβαλε την παραίτησή του. Τελικά όμως παρέμεινε στην εφημερίδα, κατόπιν διαβούλευσης και με την ιδιοκτησία του φύλλου.

• Σημαντική η κυκλοφορία του περιοδικού «Oasis». Φαίνεται πως έχει φτάσει τα 17.000 φύλλα, δείχνοντας πως υπάρχει μεγάλο, αναλογικά, ενδιαφέρον του κοινού για το λαϊκό τραγούδι.

• Σοβαρός προβληματισμός στους εκδότες τηλεοπτικών περιοδικών. Υπάρχουν περιοδικά με πολύ χαμηλές κυκλοφορίας που βρίσκονται πολύ κοντά στο κλείσιμο.

• Το Τριμελές Εφετείο καταδίκασε τον Μίνωα Κυριακού σε φυλάκιση 6 μηνών για νέα πολεοδομική παράβαση στον αιγιαλό του Αγίου Αιμιλιανού. Για τις 24 Μαρτίου 2009 είναι προγραμματισμένη η δίκη για την προβλήτα της εξοχικής του κατοικίας στην ίδια περιοχή.

• Η είδηση που κρύβεται στην πρόσφατη πρόσκληση ενδιαφέροντος για τις τηλεοπτικές παραγωγές 2009-2010 είναι ότι η ΕΡΤ ενδιαφέρεται μόνο για ντοκιμαντέρ και δύο ή τρεις ελληνικές σειρές! Κανένα άλλο είδος τηλεοπτικού προγράμματος δεν την ενδιαφέρει, ούτε τηλεπαιχνίδια, ούτε άλλες ψυχαγωγικές εκπομπές. Η «φτώχεια» σε τηλεοπτικό περιεχόμενο είναι φανερή για την κρατική τηλεόραση. Επειδή έχει προσανατολίσει το πρόγραμμά της μόνο στο ποδόσφαιρο και το ξένο αμερικάνικο πρόγραμμα από την Disney, δεν θέλει πολλές ελληνικές παραγωγές. Κρίμα, με τόσο πολλά χρήματα που εισπράττει από το ανταποδοτικό τέλος.

• Νέα ενημερωτική ζώνη ετοιμάζει το πρωί η τηλεόραση του ΣΚΑΪ, στην οποία θα μετέχουν και πρόσωπα από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

• «Μιλάνε για επέλαση 7.513 τεχνικών ραδιοφωνίας-τηλεόρασης που ”θα διαλύσουν το ΕΤΑΠ ΜΜΕ”, αλλά αποσιωπούν επίτηδες ότι εμείς διεκδικούμε την άμεση ένταξη τεχνικών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου ισχύει αγγελιόσημο, δηλαδή για περίπου 1.400 εργαζόμενους σε ραδιοφωνία και τηλεόραση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΤΕΡ, στρεφόμενη εναντίον όσων προσπαθούν «να αποπροσανατολίσουν τον κλάδο». «Εξάλλου και σε αυτόν τον εντόνως αμφισβητούμενο αριθμό (7.513) που δίνει το υπουργείο προφανώς καταγράφονται σε ολόκληρη τη χώρα όλοι όσοι δηλώνονται από τους εργοδότες στο ΙΚΑ ως τεχνικοί ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, χωρίς κανέναν έλεγχο (εφαρμογή ΣΣΕ, ειδικότητες, αδειοδότηση κ.λπ.)», υπογραμμίζει η ΕΤΕΡ (όλη η ανακοίνωση στο www.eter.gr).

• Σε συνεργασία με το RadioArt, έναν μη κερδοσκοπικό σταθμό μουσικής, προχώρησε το tvxs.gr του Στέλιου Κούλογλου. Ο σταθμός παίζει μουσική jazz, world, κλασική και έντεχνη ελληνική.

• Νέο διοικητικό συμβούλιο, με θητεία έως τις 30 Ιουνίου 2010, στη Real Media που εκδίδει την ομώνυμη εφημερίδα. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος εξελέγη ο Στέργιος Χατζηνικολάου και μέλη οι Νίκος Χατζηνικολάου, Γιώργος Κουρής, Σοφία-Ρόζα Σιδέρη και η Κατερίνα-Χριστίνα Τσολακάκη.

• Έσπευσε η ΕΡΤ να διαψεύσει τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στη στήλη «Μέχρι κεραίας» της Ντέπυς Γκολεμά στον «ΕΤ» ότι υπάρχει από κάποιους πρόβλημα για τη Μαρία Χούκλη και ότι προωθείται νέα παρουσιάστρια. Τόσο ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρ. Παναγόπουλος όσο και η Μαρία Χούκλη με πανομοιότυπες ανακοινώσεις τους δήλωσαν πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα. Η Μ. Χούκλη πάντως συζητά με τη διοίκηση της ΕΡΤ για την ανανέωση του συμβολαίου της που λήγει τον ερχόμενο Μάιο, με το τέλος της τηλεοπτικής σεζόν.

• Νέο διοικητικό συμβούλιο και στην εταιρεία SBC Τηλεοπτικές επιχειρήσεις. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος εξελέγη ο Ηλίας Κοπανίτσας, αντιπρόεδρος ο Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης και μέλη οι Κωνσταντίνος Δικαιούλιας, Αντώνης Πίκουλας (εκδότης της «Αξίας») και Φωτεινή Γαρύφαλλου.

• Κρούση και στην ΙΜΑΚΟ είχαν κάνει οι εκπρόσωποι της Gruner & Jhr για το GEO, όμως η απάντηση ήταν αρνητική. Αντιθέτως, ο Αντώνης Λυμπέρης είπε το «ναι» και πέρασε στις εκδόσεις του.

• Το «Π» κάνει τα πρώτα του βήματα για τη συνδυαστική χρήση διαδικτύου και έντυπης έκδοσης. Στο www.typologies.gr, το οποίο λειτουργεί επί της ουσίας από την περασμένη βδομάδα, έχετε τη δυνατότητα να πληροφορηθείτε κάποιες σημαντικές ειδήσεις, αλλά και παλαιότερα ρεπορτάζ από το αρχείο των 15 χρόνων της στήλης, ενώ στην έντυπη έκδοση βρίσκετε επικαιρότητα των ΜΜΕ. Στόχος είναι η ηλεκτρονική έκδοση σταδιακά να προσφέρει και άλλο ενδιαφέρον δημοσιογραφικό υλικό.

• H πτώση της διαφήμισης είναι πλέον δεδομένη για όλα τα ΜΜΕ με εξαίρεση το ραδιόφωνο. Μπορεί για το σύνολο του 2008 να εμφανίζεται οριακή αύξηση της τάξης του 0,6%, αυτό όμως οφείλεται στους πρώτους μήνες της περυσινής χρονιάς, ενώ η ραγδαία πτώση, ειδικά στην τηλεόραση, μετά τον Σεπτέμβριο, προκαλεί έντονη ανησυχία. Τα ΜΜΕ έλαβαν συνολικά για το 2008 2. 668.867.910 ευρώ και η τηλεόραση είναι η μεγάλη χαμένη, αφού παρουσιάζει για το περασμένο έτος πτώση κατά 8,44%, τα κανάλια δηλαδή πήραν 862.041.358 ευρώ έναντι 941.520.268 ευρώ το 2007. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάθε τηλεοπτικό κανάλι έχασε κατά μέσον όρο περισσότερα από δέκα εκατομμύρια ευρώ την περυσινή χρονιά. Τάση που όπως φαίνεται θα συνεχιστεί και τους πρώτους μήνες του 2009. Το μόνο παρήγορο είναι ότι η πτώση επιβραδύνεται και δεν είναι τόσο μεγάλη όσο αρχικά εκτιμούσε η αγορά.

• Ημερίδα με θέμα «Οι εξελίξεις στον χώρο των Μέσων Επικοινωνίας: Νέα Φαινόμενα και Κοινωνική Δυναμική» διοργανώνει την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009 και ώρα 9:00 π.μ. – 20:00μ.μ. στο Αμφιθέατρο του ΕΒΕΑ το ΙΣΤΑΜΕ Ανδρέας Παπανδρέου (Ακαδημίας 7, 6ος όροφος). Οι ενότητες της ημερίδας είναι «αποτίμηση εξελίξεων στη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας – σύγκριση της ελληνικής και διεθνούς εμπειρίας», «παραγωγή της πληροφορίας και οι αγορές», «διαδίκτυο και νέα πρότυπα επικοινωνίας και κοινωνικής οργάνωσης» και «η επίδραση στο πολιτικό σύστημα και οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις». Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά και από το web tv του ΠΑΣΟΚ.

• Το ποσό των 5.576.000 ευρώ δόθηκε στο πλαίσιο του επιλεκτικού συστήματος διανομής της ΕΕ σε 214 διαφημιστικές καμπάνιες 32 ταινιών μεγάλου μήκους, που κυκλοφόρησαν από ευρωπαίους διανομείς σε όλη την ΕΕ. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Media Desk Hellas, 7 διανομείς μοιράστηκαν συνολικά 83.000 ευρώ για 10 ευρωπαϊκές ταινίες.

• Εννέα συνολικά εταιρείες και ένα σωματείο έστειλαν τις απαντήσεις τους στην πρόταση της ΕΕΤΤ για την τροποποίηση του Κανονισμού Γενικών Αδειών προκειμένου να καθορισθούν οι υποχρεώσεις των παρόχων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών όταν παράγουν ή μεταδίδουν ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα. Τα τηλεοπτικά κανάλια ΑΝΤ1, STAR, Μακεδονία TV, ΣΚΑΪ και οι Hellas On Line, NETMED HELLAS, On Telecoms, OTE, καθώς και η Ένωση Τεχνικών ΕΤΙΤΑ.

• «Όταν οι ήλιοι μάζεψαν το φως τους», είναι ο τίτλος του βιβλίου που εξέδωσε ο δημοσιογράφος Στέλιος Παρασκευόπουλος. Πρόκειται για πολιτικό μυθιστόρημα, «ένα οδοιπορικό στους υπόγειους χώρους της δημοσιογραφίας και των τηλεοπτικών καναλιών με στημένα ρεπορτάζ, μυστικές συμφωνίες, χρηματισμούς δημοσιογράφων και περιπτώσεις διαφθοράς υπουργών και κρατικών αξιωματούχων», όπως γράφει. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις Ι. Σιδέρης». Καλή επιτυχία.

• «Δεδομένου ότι έχουν αναφερθεί στον Τύπο οφειλές πολλών εκατομμυρίων προς το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, έχει κάνει το νέο Ταμείο αποτίμηση των χρεών που έχουν προς όλους τους κλάδους του οι εκδοτικές επιχειρήσεις, και εάν ναι, τι προτίθεστε να κάνετε για τη διασφάλιση και την άμεση είσπραξη αυτών των οφειλών;». Είναι το δεύτερο σκέλος της ερώτησης που κατέθεσε ο Περικλής Κοροβέσης προς την υπουργό Απασχόλησης με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον περιοδικό Τύπο από την ενοποίηση των Ταμείων.

• Στον αέρα του διαδικτύου η on line έκδοση της «Ελευθεροτυπίας» στη διεύθυνση new.enet.gr, με πολύ ομορφότερο και καλύτερο σχεδιασμό. Διευθυντής της έκδοσης είναι ο Γιώργος Χ. Παπαγεωργίου και τον συντονισμό έχουν ο Νίκος Μουμούρης και ο Θάνος Τσίρος. Στα αξιοσημείωτα είναι πως αναγράφονται οι εργαζόμενοι (σύνταξη και συνεργάτες) που εργάζονται για την 24ωρη νέα έκδοση της εφημερίδας. Την ίδια ώρα εντείνεται η φημολογία πως η ιδιοκτησία της εφημερίδας είναι κοντά σε συμφωνία με τη Marfin για την πώληση του κτιρίου. Αν γίνει η πώληση, δεν αποκλείεται το προσωπικό της εφημερίδας να μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις του πιεστήριου στο Κορωπί.

• Ένα σχόλιο της Μάνιας Τεγοπούλου το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2009 στην «Ελευθεροτυπία» με τίτλο «Στον κόσμο των ζώων»: «Οι δημοσιογραφικές σχολές ασχολούνται με τους σκύλους (σκύλος δαγκώνει άνθρωπο…). Εγώ δηλώνω ελέφαντας εκ των προτέρων για να μην κουραστώ να αποδείξω το αντίθετο. Απορία: ποια είναι αυτή η κοπέλα φωτογραφία της οποίας διάφορες εφημερίδες εμφανίζουν ως Μάνια Τεγοπούλου; Μ.Τ.»

• Μεγάλη καμπάνια στους δρόμους της Αθήνας από την ΙΜΑΚΟ. Παντού υπάρχουν αφίσες για το www.yupi.gr. Παράλληλα η εταιρεία έχει πάντοτε ανοιχτές τις κεραίες της στην περίπτωση που εμφανιστεί κάποιος ενδιαφερόμενος επενδυτής, ενώ σοβαρό περιουσιακό στοιχείο είναι οι τρεις ραδιοφωνικοί σταθμοί του ομίλου, Nitro, Derti και Sfera.


Σχολιάστε εδώ