XΡΗΜΑτιστήριο

Δίνει εξετάσεις ο Άρειος Πάγος

Ας ελπίσουμε ότι η Δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, «σκύβοντας το κεφάλι υπέρ των αδυνάτων»… Με ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου στη μακροχρόνια αντιδικία επενδυτών και χρηματιστών σχετικά με τη δυνατότητα των δεύτερων να αποδεικνύουν τις εντολές/παραγγελίες των πρώτων με την παρουσίαση ενός και μόνο μάρτυρα που τυγχάνει να είναι υπάλληλός τους. Οι διοικήσεις των χρηματιστηριακών εταιρειών, με «μπροστάρισσες» τις θυγατρικές των τραπεζών, προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους επιστράτευσαν ένα τσούρμο μεγαλοδικηγόρων, επικαλέστηκαν μια αράδα καλοπληρωμένων γνωματεύσεων ορισμένων πανεπιστημιακών, φθάνοντας έτσι στο σημείο να υποστηρίξουν ότι ο εμπορικός νόμος υπερτερεί της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, των αποφάσεων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του κώδικα δεοντολογίας, της συνήθους πρακτικής και της κοινής λογικής, γεγονός απαράδεκτο και αυθαίρετο, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουν νομολογία κατά το δοκούν. Στην προσπάθειά τους βρήκαν ένθερμους υποστηρικτές κάποιους λίγους δικαστές, οι οποίοι αφού συμμετείχαν σε σεμινάρια στο
Poseidon Resort Λουτρακίου με χορηγούς τον Όμιλο Ελληνικά Χρηματιστήρια, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών κ.λπ., έφτασαν στο σημείο να παρερμηνεύσουν τον νόμο που επιτάσσει ότι οι εντολές πρέπει να καταγράφονται με πλήρη στοιχεία, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα στους χρηματιστές να αποδεικνύουν την αυθεντικότητα των αμφισβητούμενων εντολών των επενδυτών χωρίς έγγραφα, χωρίς μαγνητοφωνημένες συνδιαλέξεις, χωρίς οποιαδήποτε στοιχεία από τα βιβλία τους, παρά αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση μαρτύρων – υπαλλήλων τους. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Έχουμε συνέχεια…

***

> Σημαντικά κέρδη κατέγραψε η Σοφοκλέους κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς, παρά το αρνητικό άνοιγμα των βασικών δεικτών της Wall Street και το μεικτό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών, ελέω ανησυχιών για τον βαθμό συρρίκνωσης της εταιρικής κερδοφορίας, η επιστροφή των εγχώριων επενδυτών μετά την απουσία της εορταστικής περιόδου οδήγησε σε ράλι των δεικτοβαρών μετοχών Εθνικής, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στο υψηλό της ημέρας των 1.862,32 μονάδων που σημειώθηκε στις δημοπρασίες, καταγράφοντας άνοδο 2,79%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 93,3 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 8,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,59%, ο μεσαίας σημείωσε άνοδο 1,84%, ο FTSE/80 έκλεισε με πτώση 0,17% και ο δείκτης των τραπεζών ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,06%. Την επομένη οι περικοπές στους φόρους που φέρεται να προωθεί ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την έγκριση του προγράμματος πρόσθετης οικονομικής βοήθειας στη Γερμανία, αλλά και την ανακοίνωση του νέου εγχώριου κυβερνητικού σχήματος, επηρέασαν θετικά και τον Γενικό Δείκτη Τιμών, που με μπροστάρηδες του τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης διεύρυνε τα κέρδη του, ανακτώντας για πρώτη φορά από την 1η Δεκεμβρίου το επίπεδο των 1.900 μονάδων και κλείνοντας στις 1.920,73 μονάδες, με μεγάλη άνοδο της τάξης του 3,14%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 189,9 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 11,1 αφορούσαν προσυμφωνημένες. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν αυτοί των Τροφίμων-Ποτών, Κοινής Ωφέλειας και Τραπεζών, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν εκείνοι των Ταξιδιών Αναψυχής και Πρώτων Υλών. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία οι εγχώριοι επενδυτές, στον απόηχο της ανακοίνωσης των απογοητευτικών οικονομικών στατιστικών στοιχείων στις ΗΠΑ, των ρευστοποιήσεων σε τράπεζες και εξορυκτικές εταιρείες στην Ευρώπη, κράτησαν στάση αναμονής, κατοχυρώνοντας μέρος των πρόσφατων κερδών, διακόπτοντας την ανοδική τάση των προηγούμενων ημερών, χωρίς πάντως να λείπουν οι επιλεκτικές αγορές σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 1.913,60 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 0,37% και η αξία συναλλαγών να διαμορφωθεί στα 140,66 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που άλλαξαν χέρια 107 ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με αρνητικό πρόσημο, 90 ενισχύθηκαν και 112 διατηρήθηκαν αμετάβλητες.

> Με το δεξί έκαναν ποδαρικό οι αγορές μετοχών, προσπαθώντας να αφήσουν πίσω τους τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία και τις προειδοποιήσεις για ένα αβέβαιο έτος, εκπέμποντας μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδες ανάκαμψης. Έτσι, κατά τις πρώτες συνεδριάσεις της νέας χρονιάς, σε θετικό έδαφος κινήθηκαν κατά πλειοψηφία Σοφοκλέους, Wall Street, Ευρώπη και Ασία.

> Παίζουν με τις λέξεις, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά… Ο λόγος για τη νέα διατύπωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που αφορά την πρακτική της απόκτησης ιδίων μετοχών από τις εισηγμένες εταιρείες, καθώς με τους όρους «περιστασιακή και όχι συνεχή δραστηριότητα», θα μπορεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αυθαίρετα να «κυνηγά» τους εκάστοτε «αντίπαλους» εκδότες.

> Διευκρινίστηκε μια ακόμη εκκρεμότητα, ένα ακόμη από τα πολλά αλαλούμ που είχε δημιουργήσει το οικονομικό επιτελείο, καθώς η φορολόγηση της υπεραξίας με συντελεστή 10% ισχύει μόνο για τις μετοχές που θα αγοραστούν μετά την 1η Απριλίου 2009, ενώ όσον αφορά την πώληση αυτών που έχουν αποκτηθεί σε προγενέστερο χρόνο θα εξακολουθεί να επιβάλλεται φόρος 1,5 τοις χιλίοις.

> Μπορεί αρκετές από τις εγχώριες εισηγμένες να κινδυνεύουν με λουκέτα, πολλά από τα μαγαζιά της λιανικής και του εμπορίου να βρίσκονται λίγο πριν από το οριστικό κλείσιμο, υπάρχουν όμως και άλλα, κυρίως πιστωτικά ιδρύματα, που εν μέσω κρίσης προχωρούν στην έναρξη λειτουργίας νέων καταστημάτων. Πρόσφατο παράδειγμα η Ελληνική Τράπεζα.

> Βρε κάτι συμπτώσεις; Την ημέρα διεξαγωγής της γενικής συνέλευσης των μετόχων του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, όπου αναμενόταν και η ανάληψη του διοικητικού ελέγχου από την Deutsche Telekom, αποφάσισαν κάποιοι «γνωστοί-άγνωστοι» να δημοσιοποιήσουν την αγωγή που κατέθεσε η Teledome κατά της εταιρείας και του νομίμου εκπροσώπου της, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου κ. Παναγή Βουρλούμη, για αποζημίωση ζημιών ύψους 52.889.663,87 ευρώ, τις οποίες φέρεται να υπέστη από την παράνομη διακοπή των παρεχόμενων προς αυτήν υπηρεσιών.

> Οι αυξημένοι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι εγχώριες τράπεζες από τις επισφαλείς απαιτήσεις σε μετοχοδάνεια, θαλασσοδάνεια, ομολογιακά χαρτοφυλάκια και υποτιμήσεις νομισμάτων από τη ΝΑ. Ευρώπη, αναμένεται να «καταπιούν» μέρος του πακέτου στήριξης των 28 δισ. ευρώ, καθώς η όποια κυβερνητική σκέψη για αποτροπή της ροής χρημάτων προς τις θυγατρικές επιχειρήσεις των τραπεζών στο εξωτερικό, θα παραβίαζε την αρχή της ίσης μεταχείρισης των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα…

> Εν αναμονή νέων «ναυμαχιών»… Με όπλο την υψηλή ρευστότητα αλλά και την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των ναυτιλιακών εταιρειών Blue Star και Super Fast, ο Όμιλος Attica είναι έτοιμος να επεκταθεί σε νέες γραμμές που αποτελούν «προπύργια» των βασικών του ανταγωνιστών, βλέπε Grimaldi-Minoan και Sea Star Capital-ANEK.

> Λογιστικό κόλπο, επιχειρηματική αλχημεία ή κάτι άλλο; Από τις παρατηρήσεις του ορκωτού ελεγκτή της Αλμα-Ατέρμων ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν αυτές που έχουν να κάνουν με τις ανεπιβεβαίωτες τραπεζικές καταθέσεις εξωτερικού, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

> Μήπως έχει να κάνει με τον επικείμενο φόρο (10% επί της υπεραξίας) που θα προκύπτει από την 1/ 4/ 2009 και μετά; Ενδοοικογενειακή μεταβίβαση πραγματοποιήθηκε στην εταιρεία ΙΑΣΩ, με την κ. Ζολώτα Θεοδώρα να πουλά 50.000 μετοχές συνολικής καθαρής αξίας 225.000 ευρώ και τον κ. Ζολώτα Χαράλαμπο να τις αγοράζει.

> Ελπίζουμε το φλουρί της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΧΑ, που κέρδισε για φέτος η ΕΝΕΙΣΕΤ, να αποδειχθεί τυχερό για τα μέλη της, βοηθώντας έτσι τις εισηγμένες εταιρείες να «δουν καλύτερες μέρες» στα business plans, την κερδοφορία, τη ρευστότητα, τον δανεισμό και τα επιμέρους θεμελιώδη μεγέθη τους.

> Άλλη μια από τις πολλές παγκόσμιες «πρωτοτυπίες» των τεχνοκρατών μας… Αλήθεια, σε ποια άλλη διεθνή κεφαλαιαγορά, που θέλει να λέγεται ώριμη και να συγκαταλέγεται μεταξύ των ανεπτυγμένων, ο επόπτης της αγοράς ομολόγων, δηλαδή η Τράπεζα της Ελλάδος, είναι ταυτόχρονα και διαχειριστής της, όπως γίνεται με το ΗΔΑΤ;

>Τι και αν η κυβέρνηση, υπό το βάρος των αρνητικών δημοσκοπήσεων, αποφάσισε την άμεση εκταμίευση ποσού από το Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων, στα «αζήτητα» παραμένουν τόσο το υπόλοιπο ένα πέμπτο των προϋπολογισμένων κονδυλίων του, όσο το νέο κοινοτικό πακέτο ΕΣΠΑ 2007-2013 και το αντίστοιχο Γ΄ ΚΠΣ.

> Ποδαρικό να σου πετύχει… Επενδυτική Τράπεζα, Prelium ΑΕΠΕΥ, Praxis Χρηματιστηριακή και Solidus ΑΕΠΕΥ, είναι τα μέλη του ΧΑ που διορίστηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να προβούν στις πρώτες εκποιήσεις είτε ενεχυριασμένων μετοχών, είτε αξιών που προέρχονται από αδιάθετα κλασματικά υπόλοιπα, είτε κατασχεμένων χαρτιών.

> Μια από τις πλέον δύσκολες χρονιές αναμένεται να είναι το 2009 και για τις εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς έπειτα από ένα πολύ κακό 2008, όπου μόλις 6 από τα συνολικά 24 Α/Κ της κατηγορίας των ομολογιακών εσωτερικού κατάφεραν να έχουν θετικές αποδόσεις, χάνοντας συνολικά πάνω από 14 δισ. του ενεργητικού τους, οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, οι συγχωνεύσεις αμοιβαίων και οι απορροφήσεις εταιρειών ίσως και να αποτελέσουν μονόδρομο.

> Και ο άγιος… φοβέρα θέλει… Εν όψει της συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής του νομοσχεδίου για το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων, ο Σύνδεσμος Χρηματιστών (ΣΜΕΧΑ) αποφάσισε να «στείλει ηχηρό μήνυμα» στον νέο υπουργό Οικονομικών, εξαπολύοντας πικρόχολα σχόλια για τα έργα και τις ημέρες του προκατόχου του, κ. Αλογοσκούφη.

> Οι μετακινήσεις στελεχών από καίρια πόστα εισηγμένων επιχειρήσεων που κατά καιρούς αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομοτεχνικά προβλήματα έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον… Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι μεταβολές που επήλθαν στην οικονομική διεύθυνση της Τεχνικής Ολυμπιακής, με την αποδοχή της παραίτησης του Διευθυντή της.

> Προσέχουν για να έχουν… Στην άμεση αποδοχή των εκκαθαριστικών χρεωστικών σημειωμάτων περαίωσης, που αφορούν τις ανέλεγκτες φορολογικές τους χρήσεις, προχωρούν αρκετές από τις διοικήσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων, καθώς οι ενστάσεις και οι επανέλεγχοι μπορεί να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα.

> Βάζουν τον πήχη πολύ χαμηλά… Το δυσκολότερο πρόγραμμα δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου ξεκινά την προσεχή Τρίτη, με την έκδοση εντόκων γραμματίων και την αγωνία να εστιάζεται στα επιτόκια που θα προκύψουν… Σύμφωνα πάντως με τις υπεραισιόδοξες δηλώσεις του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, οι δανειακές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου για φέτος εκτιμώνται σε «μόνο» 42 δισ. ευρώ.

> Εθνική, Πειραιώς, Emporiki, Eurobank και Alpha είναι οι τέσσερις εγχώριες τράπεζες που επιλέχθηκαν από το υπουργείο Οικονομίας και την Τράπεζα της Ελλάδος ως βασικοί διαπραγματευτές στην αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου για το έτος 2009.

> Τι και αν η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αποτέλεσε για το 2008 την «αγαπημένη» των περισσότερων θεσμικών χαρτοφυλακίων, η τελική της απόδοση απογοήτευσε πλήρως, καταγράφοντας μεγάλες απώλειες κεφαλαιοποίησης και σημαντική μείωση της τιμής-στόχου. Και όλα αυτά ενώ τα κέρδη της προηγούμενης χρονιάς έχουν προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό από την αγορά, που αναμένει μια πιθανή αναθεώρηση του business plan της, τις επιχειρηματικές κινήσεις της διοίκησης και την ενίσχυση των μεγεθών της.

> Από τα ψηλά στα χαμηλά και από τα πολλά στα λίγα… Χρονιά των πιο αντιφατικών ρεκόρ το 2008 για τη ναυτιλία, η οποία μέσα σε μόλις τρεις μήνες βρέθηκε από τον παράδεισο των υψηλότερων ναύλων που γνώρισε ποτέ στην ιστορία της στην κόλαση των… παροπλισμένων πλοίων, λόγω έλλειψης φορτίων.

> Για να δούμε τι θα δούμε… Σε μια περίοδο όπου το κόστος του χρήματος είναι υψηλό, «καυτή πατάτα» στα χέρια πολλών εισηγμένων εταιρειών αποτελεί η υποχρεωτική διανομή τουλάχιστον του 35% των καθαρών τους κερδών με τη μορφή μερίσματος. Σε κάθε περίπτωση πάντως υπάρχει και η εναλλακτική δυνατότητα, αντί να εισπράξουν το μέρισμα με τη μορφή μετρητών, να το εισφέρουν προκειμένου να αποκτήσουν νέες μετοχές της εταιρείας με μικρή έκπτωση.

> Οι λόγοι που επικαλούνται και οι δικαιολογίες που χρησιμοποιούνται από τα γνωστά γιουσουφάκια του τραπεζικού ρεπορτάζ δεν πείθουν… πλέον! Από τη στιγμή που η χρηματιστηριακή τιμή της MIG κινείται πέριξ των 3 ευρώ, γιατί θα πρέπει η επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των 5 δισ. ευρώ να πραγματοποιηθεί ντε και καλά μεταξύ των 5 – 6 ευρώ;

> Μονά ζυγά… δικά τους! Ξέφραγο αμπέλι για τους κάθε λογής αλλοδαπούς επενδυτές φαίνεται να αποτελεί πλέον η εγχώρια χρηματαγορά, με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές να κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Ο γνωστός και μη εξαιρετέος γαλλικός Όμιλος Lafarge φέρεται να ελέγχει, άμεσα η έμμεσα, περίπου το 90% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΓΕΤ Ηρακλής, ποσοστό που αν και οδηγεί στην υποχρεωτική έξοδο της ελληνικής εταιρείας από το ΧΑ, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση επί του θέματος. Η αρνητική χρηματιστηριακή συγκυρία άλλωστε διευκολύνει τους χειρισμούς της Lafarge, καθώς αφενός της παρέχει τη δυνατότητα να αγοράζει μετοχές της AΓΕΤ Ηρακλής σε πολύ χαμηλές χρηματιστηριακές τιμές, πέριξ των 7,5 ευρώ, έναντι των 17,4 που είχε πουλήσει τον Απρίλιο του 2007 η Εθνική και αφετέρου της δίνει το δικαίωμα, εν όψει της αναγκαστικής δημόσιας πρότασης, να «υφαρπάξει» τα εναπομείναντα χαρτιά των μετόχων της μειοψηφίας, στην τιμή του μέσου όρου των τελευταίων έξι μηνών, δηλαδή λίγο κάτω από τα 11 ευρώ.

> Την ίδια ώρα που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες για να ξεπεράσουν την κρίση έχουν ήδη υλοποιήσει τα πακέτα τόνωσης των οικονομιών τους και μελετούν και νέα μέτρα ελάφρυνσης, η Ελλάδα έχει καθυστερήσει να λάβει ακόμα και τα ημίμετρά της, προσπαθώντας μέχρι τέλους να εισπράξει τα φορολογικά έσοδα που έχει προϋπολογίσει, με την μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, την κατάργηση του αφορολόγητου για τους επαγγελματίες, την ενίσχυση των εσόδων του ΦΠΑ και τη φορολόγηση στα κέρδη των επιχειρήσεων.

> Μεταξύ σοβαρού και αστείου… Ο τζίρος των καταστημάτων του κέντρου ή των μικροπωλητών του πεζοδρομίου ήταν τελικά μεγαλύτερος τον μήνα Δεκέμβριο; Όπως και να το δει πάντως κανείς, την ίδια ώρα που τα πρώτα βάραγαν μύγες, τα δεύτερα πλημμύριζαν από πελάτες.

> Στα γρήγορα… Μεικτές τάσεις στις διεθνείς χρηματαγορές, ενίσχυση του όγκου συναλλαγών στα παράγωγα, υποχώρηση των τιμών του αργού πετρελαίου, πτώση του δολαρίου, πιέσεις στα μέταλλα, παραμονή του spread μεταξύ ελληνικού και γερμανικού δεκαετούς ομολόγου σε υψηλά επίπεδα, επικράτησαν μεταξύ άλλων την προηγούμενη χρηματιστηριακή εβδομάδα.

***

δ Στην εποχή του γρήγορου, εύκολου και «αθέμιτου» κέρδους φαίνεται ότι έχει ξεμείνει η διοίκηση της ATE ΑΧΕΠΕΥ… Από τη μια η «μαμά» τράπεζα παλεύει να ασκήσει φιλολαϊκή πολιτική, κατεβάζοντες τα επιτόκια, διαγράφοντας πανωτόκια, παρέχοντας χρηματικές διευκολύνσεις στους εργαζομένους του Ομίλου Λαναρά και από την άλλη η «θυγατέρα» χρηματιστηριακή εταιρεία φέρεται να κυνηγά τους πελάτες της αποποιούμενη τον ημικρατικό της χαρακτήρα, αγνοώντας τις διατάξεις του νόμου που έχουν να κάνουν με τον αδικαιολόγητο πλουτισμό. Και εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε, αρμόδιε υποδιοικητά κύριε Δρούγκα: Μήπως γνωρίζετε αν η νομική υπηρεσία της εταιρείας σας έχει καταθέσει τρεις αγωγές, σε διαφορετικές δικάσιμες ημερομηνίες, για την ίδια χρηματική απαίτηση; Αληθεύει δηλαδή ότι οι υπάλληλοί σας απαιτούν το ίδιο ποσό από τον χρηματιστηριακό λογαριασμό ενός πελάτη (ως χρέος), από την εταιρεία λήψης-διαβίβασης εντολών όπου ανήκει ο πελάτης (ως «κόκκινο» κωδικό) και από τους πρώην διοικούντες τη χρηματιστηριακή σας (ως συνολική ζημία της εταιρείας); Από τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότερες διενέξεις της εταιρείας με τους πελάτες είτε χάνονται στις δικαστικές αίθουσες (με την ετήσια παραγραφή), είτε συμβιβάζονται εξωδίκως (με μείωση των απαιτήσεων), δεν απορείτε που οι μόνοι κερδισμένοι της όλης διαδικασίας είναι κάποιοι από τους δικηγόρους σας, οι οποίοι πληρώνονται τόσο με τον μήνα όσο και με τα εκάστοτε έξοδα παράστασης;

δ «Ανοιχτά γραμμάτια», «συγκοινωνούντα δοχεία» ή κάτι άλλο; Αλήθεια, πόσα από τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΧΑΕ
έχουν μεταπηδήσει εργασιακά είτε σε εισηγμένες επιχειρήσεις, είτε σε χρηματιστηριακές εταιρείες, είτε σε τράπεζες;

δΑπό λόγια άλλο τίποτε, από πράξεις όμως; Ένα από τα βασικά μέλη του εγχώριου συστήματος που περιλαμβάνει και τους δημοσιοσχεσίτες τραπεζίτες, τους πολυθεσίτες manager, τους διορισμένους διοικητές, ο κ. Προβόπουλος, «έριξε το γάντι» στους πολιτικούς του «φίλους», τόσο για τη συνεχή αναβολή στις απαιτούμενες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όσο και για την ατελή αντιμετώπιση των χρόνιων
ανισορροπιών της εγχώριας οικονομίας.

δ Την ίδια ώρα που η MasterCard προχωρά κάτω από «ξεκάθαρες» διαδικασίες στην
εξαγορά εισπρακτικής εταιρείας, τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν με αδιαφανείς τρόπους αυτού του είδους τις επιχειρήσεις, «κατασπαράσσοντας» τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, περιορίζοντας έτσι τους δείκτες των επισφαλειών τους.


Σχολιάστε εδώ