63% ΟΧΙ σε πρόωρες

Όπως προκύπτει από πανελλαδική τηλεφωνική δημοσκόπηση της εταιρείας RASS για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» (πραγματοποιήθηκε στις 8 και 9 Γενάρη, σε δείγμα 900 συνεντεύξεων, σταθμισμένο), η πλειοψηφία του λαού δίνει πίστωση χρόνου στον Κ. Καραμανλή, αισθάνεται γενικά ικανοποιημένη απ’ τις αλλαγές στην κυβέρνηση, ιδιαίτερα απ’ την απομάκρυνση του Γ. Αλογοσκούφη, ταυτόχρονα ωστόσο ζητά μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία. Συγκεκριμένα:
– Φαίνεται να διαμορφώνεται μια πλειοψηφία 49% που εκτιμά ότι ενισχύεται η θέση του Κ. Καραμανλή μετά τον ανασχηματισμό.
– Ωστόσο απ’ την άλλη μεριά ο λαός στέλνει και ένα σαφές μήνυμα ελάχιστης ανοχής, αφού οι απαντήσεις για το αν η κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό θα είναι πιο αποτελεσματική ή αν θα παραμείνει η ίδια κατάσταση, εμφανίζονται μοιρασμένες. Πάντως είναι πολύ περισσότεροι όσοι βλέπουν την κυβέρνηση πιο αποτελεσματική σε σύγκριση με αυτούς που εκτιμούν πως θα είναι λιγότερο αποτελεσματική.
– Ο λαός με μεγάλη πλειοψηφία θέλει απ’ τη νέα κυβέρνηση να σκύψει στα προβλήματά του, ζητώντας ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων και καταπολέμηση της ακρίβειας.
– Με μεγάλη πλειοψηφία, 63% έναντι 33%, ο λαός επιθυμεί την εξάντληση της τετραετίας απ’ την κυβέρνηση. Και αυτό θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη ο Γ. Παπανδρέου, αφού ακόμα και οι 3 στους 10 ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν πρόωρες εκλογές, δηλαδή τόσο η πλειοψηφία του κόσμου όσο και ένα ικανό τμήμα των οπαδών του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται να διαφωνούν με τη βασική του επιλογή -την τελευταία περίοδο- να ζητά εκλογές.

Ενίσχυση του Καραμανλή

Ο λαός εμφανίζεται «κουμπωμένος» όταν ερωτάται (ΠΙΝΑΚΑΣ 1) αν μετά τον ανασχηματισμό η κυβέρνηση θα είναι περισσότερο αποτελεσματική.

Το 39,4% εκτιμά ότι δεν θα αλλάξει τίποτα. Απ’ την άλλη ωστόσο το 37,9% πιστεύει ότι θα έχουμε πιο αποτελεσματική κυβέρνηση, ενώ όσοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα είναι λιγότερο αποτελεσματική είναι μόλις 19,7%.

Επίσης (ΠΙΝΑΚΕΣ 2 και 3) φαίνεται να διαμορφώνεται μια τάση πλειοψηφική που εκτιμά πως ο Καραμανλής ενισχύεται απ’ τον ανασχηματισμό. Πιο συγκεκριμένα, το 49% συμμερίζεται την άποψη ότι ο πρωθυπουργός ενισχύει τη θέση του μετά τις αλλαγές στην κυβέρνηση, έναντι του 41,4% που πιστεύει το αντίθετο.

Έχει αξία να επισημανθεί ότι το 74,7% των ψηφοφόρων της ΝΔ πιστεύει ότι ενισχύεται η θέση του Καραμανλή και το ίδιο συμβαίνει με το 21,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, καθώς και το 33,3% των ψηφοφόρων των μικρότερων κομμάτων. Κάτι που δείχνει αφενός μια μεγαλύτερη συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ, κάτι σημαντικό αφού την τελευταία περίοδο η γαλάζια συσπείρωση είχε… πιάσει πάτο, αφετέρου δε ότι οι επιλογές Καραμανλή συναντούν αποδοχή και σε ικανό τμήμα των ψηφοφόρων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Και τα ποσοστά αυτά, που είναι αξιοπρόσεχτα, τα συναντάμε και σε άλλα -ποιοτικά και ποσοτικά- στοιχεία της έρευνας.

«Και ανασχηματισμό… πολιτικής»!

Στέλνουν πάντως οι πολίτες και ένα αυστηρό μήνυμα στον πρωθυπουργό, πέραν της συγκρατημένης αισιοδοξίας ή της πίστωσης χρόνου που του παρέχουν.

Ουσιαστικά του ζητάνε εκτός από ανασχηματισμό προσώπων να προχωρήσει και σε ανασχηματισμό πολιτικής, δίνοντας έμφαση στα προβλήματα των πολιτών και διαμορφώνοντας περισσότερο κοινωνικό πρόσωπο.

Η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι εκεί, στο πεδίο των λαϊκών προβλημάτων, θα κριθεί εν πολλοίς αν θα μπορέσει ο Καραμανλής να πετύχει την πολυπόθητη ανάκαμψη.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα για το ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης (ΠΙΝΑΚΑΣ 4):
• Το 32,8% ζητά να είναι η ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων.
• Το 28,3% ζητά την καταπολέμηση της ακρίβειας, έναν τομέα δηλαδή στον οποίο η κυβέρνηση δεν τα ‘χει πάει διόλου καλά…
• Ένα σημαντικό 24,4% θέλει την προστασία των θέσεων εργασίας.
• Επίσης ένα αξιοπρόσεχτο 23,8% θέλει την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και το 21,4% ζητά να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Παιδείας.

Θέλουν εξάντληση της τετραετίας!

Όπως προαναφέραμε, με μεγάλη πλειοψηφία ο λαός επιθυμεί την εξάντληση της τετραετίας και απορρίπτει τις πρόωρες εκλογές. Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΕΣ 5 και 6) στο σχετικό ερώτημα:
• Το 63% ζητά εξάντληση της τετραετίας, έναντι του 33,1% που επιθυμεί πρόωρες εκλογές.
• Σ’ αυτό το σημαντικό πλειοψηφικό ποσοστό περιλαμβάνονται το 29,1% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 53,8% των ψηφοφόρων των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης και φυσικά το 88,1% των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Ενδιαφέροντα ευρήματα (ΠΙΝΑΚΑΣ 7) προκύπτουν και στο ερώτημα ποια απ’ τις αλλαγές του Καραμανλή ικανοποίησε περισσότερο:
• Το 32,4% εκτιμά ότι ικανοποιήθηκε περισσότερο απ’ την ανανέωση, δηλαδή την αξιοποίηση νεώτερων βουλευτών στην κυβέρνηση.
• Το 25,3% εκτιμά την αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
• Το 22,6% εκφράζει ικανοποίηση για την υπουργοποίηση του Αντ. Σαμαρά.
• Το 21,8% ικανοποιείται απ’ την αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Οικονομίας.

Mε συντριπτικά ποσοστά γίνεται αποδεκτή η απομάκρυνση απ’ την κυβέρνηση του Γ. Αλογοσκούφη (ΠΙΝΑΚΑΣ 8), με το 60,3% να την κρίνει σωστή και λάθος μόνο το 19,8%, ενώ το 15,1% λέει ότι δεν ήταν ούτε σωστή, ούτε λάθος.

Πάντως και ενώ εκφράζεται ικανοποίηση για την αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Παιδείας, ωστόσο απ’ την άλλη οι προσδοκίες είναι… περισσότερο επικοινωνιακού χαρακτήρα.
Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΑΣ 9), το 56,6% των ερωτηθέντων πιστεύει πως ο νέος υπουργός θα αρκεστεί σε επικοινωνιακές κινήσεις και μόνο το 34,8% εκτιμά ότι θα προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές.

Να δοθεί χρόνος στη νέα κυβέρνηση…

Συμπληρωματικά προς την πλειοψηφία που απορρίπτει τις πρόωρες εκλογές, αλλά και στην εικόνα ότι παρέχεται πίστωση χρόνου σε Καραμανλή και κυβέρνηση, είναι και τα ευρήματα στο ερώτημα για το τι θα πρέπει να κάνει ο πρωθυπουργός μετά τον ανασχηματισμό (ΠΙΝΑΚΕΣ 10 και 11). Συγκεκριμένα:
• Το 69,8% ζητάει να δοθεί χρόνος για να δοκιμαστεί η νέα κυβέρνηση.
• Το 26,7% μόνο επιθυμεί να επισπεύσει ο Καραμανλής τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.
• Μεταξύ όσων θέλουν να δοθεί χρόνος στη νέα κυβέρνηση είναι και το 40,6% των οπαδών του ΠΑΣΟΚ και το 61% των οπαδών των μικρότερων κομμάτων.

Ας σημειωθεί ωστόσο ότι ο λαός στέλνει και ένα άλλο μήνυμα στον Καραμανλή. Συγκεκριμένα στην πρωθυπουργική τοποθέτηση ότι «έχουμε μπροστά μας ανηφορικό δρόμο, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε και θα πετύχουμε» (ΠΙΝΑΚΑΣ 12), θετικά τοποθετείται το 35,9% και αρνητικά το 63,5%.

Απομένει δηλαδή ακόμα πολύς δρόμος για την αποκατάσταση της τρωθείσης αξιοπιστίας. Και είναι –αυτό– ένα ακόμα σοβαρό στοίχημα, αξιοπιστίας, για τον Κ. Καραμανλή.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
Ανάθεση: Εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ».
Περίοδος έρευνας: 8-9 Ιανουαρίου.
Τύπος έρευνας: Προσωπικές τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε νοικοκυριά.
Πληθυσμός έρευνας: Όλοι οι έλληνες εκλογείς, μόνιμοι κάτοικοι της χώρας.
Μέθοδος δείγματος και περιοχή έρευνας: 900 συνεντεύξεις σε ολόκληρη τη χώρα.
Διεθνείς συνεργασίες: Η RASS συνεργάζεται με την αμερικανική εταιρεία ερευνών Zogby International.


Σχολιάστε εδώ