ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών

// Είχε μάλλον δίκιο νέος διπλωμάτης που υπέβαλε το εύλογο ερώτημα: Εάν το υπουργείο Εξωτερικών μιας χώρας π.χ. της Λατινικής Αμερικής η ένας ξένος δημοσιογράφος ή διεθνής αναλυτής αναζητήσουν την αιτία έντασης στο Αιγαίο, τι θα βρουν; Μα φυσικά τις καθημερινές καταγεγραμμένες και δημοσιοποιημένες καταγγελίες του τουρκικού ΓΕΕΘΑ για τις υποτιθέμενες παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου από ελληνικά μαχητικά και σκάφη. Βλέπετε, τα ελληνικά υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας συστηματικά και για ανεξήγητους λόγους δεν εκδίδουν τέτοιες ανακοινώσεις και έτσι το μόνο που έχει καταγραφεί θα είναι δηλώσεις όπως αυτή της κ. Μπακογιάννη περί «τουρκικών ενεργειών που είναι απαράδεκτες…». Και έτσι, άντε να καταλάβει ο οποιοσδήποτε τρίτος, ποιος είναι ο πραγματικός επιτιθέμενος και ποιος ο αμυνόμενος…

// «Εμείς στέλνουμε μηνύματα και οι Τούρκοι F-16» θα μπορούσε να είναι και σύνθημα έξω από το ΥΠΕΞ…

// Άφαντος είναι τις ημέρες αυτές από τις συσκέψεις στο γραφείο της ΥΠΕΞ, κ. Μπακογιάννη, ο επικεφαλής της διεύθυνσης Ελληνοτουρκικών πρέσβης κ. Κακλίκης. O λόγος δεν είναι φυσικά ότι ο καλός υπάλληλος και ευσυνείδητος διπλωμάτης αποφεύγει την υπηρεσία. Απλώς κανείς δεν τον καλεί στους «πρωινούς καφέδες» όπου καταστρώνεται η… στρατηγική έναντι των τουρκικών προκλήσεων. Προφανώς αρκεί η γνώμη μόνον του διευθυντή του διπλωματικού γραφείου της υπουργού Κ. Χαλαστάνη, του υιού της Κ. Μπακογιάννη, του υπεύθυνου του πολιτικού της γραφείου κ. Δ. Ζαφειριάδη και ενίοτε του εκπροσώπου Τύπου Γ. Κουμουτσάκου. Γι’ αυτό και πάμε τόσο… καλά.

// Η περίπτωση Κακλίκη όμως δεν είναι η μοναδική. Θα μπορούσε να αποτελεί ερώτηση σε διαγωνισμό το πόσες φορές οι αρμόδιοι διευθυντές έχουν συμμετάσχει σε συσκέψεις με την υπουργό σε θέματα της αρμοδιότητάς τους. Ο διαγωνισμός μάλλον δεν θα αναδείκνυε νικητή, καθώς κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι ούτε μία φορά οι αρμόδιοι διευθυντές, που αποτελούν την «ψυχή» της ελληνικής διπλωματίας, δεν έχουν κληθεί σε τέτοιες συσκέψεις. Είναι αυτό που λέμε, για τη μετατροπή και της διπλωματίας σε οικογενειακή υπόθεση.

// Η μοίρα του ρωσικού στόλου στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο ολοκληρώνει τις ασκήσεις του στην περιοχή, αφού πραγματοποίησε και τριήμερη επίσκεψη στην Τουρκία. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι για την ικανοποίηση του ρωσικού αιτήματος για ασκήσεις εντός του FIR Αθηνών, στο υπουργείο Εξωτερικών ενημερώθηκαν από την έγκυρη πηγή των. . τηλεοπτικών δελτίων. Μετά άρχισε μαραθώνιος τηλεφωνημάτων του πρέσβη Γ. Σαββαΐδη με το ΥΕΘΑ προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς είχε συμβεί και έτσι με τη σειρά της να ενημερωθεί και η ευρισκόμενη, εκτός Αθηνών, υπουργός Εξωτερικών…

// Μέχρι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συγκληθεί το, από καιρό, αναμενόμενο Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, καθώς τώρα που τελείωσε η υπόθεση του ανασχηματισμού πρέπει να ρυθμισθούν τοποθετήσεις πρέσβεων και προαγωγές. Μετά το Υπηρεσιακό ανοίγει και ο δρόμος για την εφαρμογή της νέας ρύθμισης για διορισμό πρόσθετων πρέσβεων εκ προσωπικοτήτων και έτσι θα αρχίσει να ξεδιπλώνει και το κουβάρι που έχει προκαλέσει ασφυξία στη διπλωματική υπηρεσία.

// Πάντως χρειάζεται φειδώ στην αξιοποίηση του θεσμού των πρέσβεων εκ προσωπικοτήτων και των πρέσβεων επί τιμή, για να μη μετατραπεί το υπουργείο Εξωτερικών σε υπουργείο… Συνταξιούχων. Αυτή η επισήμανση δεν αφορά την επαγγελματική κατάρτιση και το αξιόμαχο των συγκεκριμένων διπλωματών που ανακαλούνται από τη σύνταξη. Πάντως έχουμε ήδη πολλές περιπτώσεις: Τον Αδ. Βασιλάκη, διαπραγματευτή με τα Σκόπια, τον Χρ. Ζαχαράκι και Ν. Καλαϊτζιανό επικεφαλής της προεδρίας στον ΟΑΣΕ, τον κ. Χριστόπουλο, απεσταλμένο της υπουργού για τον Καύκασο, τον Αλ. Φίλωνα, επικεφαλής του Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού, τους κ. Σαββαΐδη και Σκοπελίτη ως ειδικούς σύμβουλους της υπουργού, τον κ. Κασκαρέλη πιθανότατα στην πρεσβεία της Ουάσινγκτον, ενώ όλο και κάποιος ακόμη θα μας έχει ξεφύγει…

// Το μήνυμα με την επιστράτευση συνταξιούχων πρέσβεων προς τη διπλωματική υπηρεσία είναι ότι η αξιοποίησή σας θα γίνει εάν αποδειχθείτε «καλά και υπάκουα παιδιά» και εάν είστε αρεστοί στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Ευτυχώς πάντως που οι συγκεκριμένοι διπλωμάτες που αναφέραμε στη συντριπτική πλειοψηφία τους, δεν είναι από αυτούς που με την απονομή μιας θέσης μετατρέπονται σε αυλοκόλακες…

// Για να μην ξεχνιόμαστε: Ο αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα ανακοίνωσε ότι εντός των προσεχών μηνών θα υποβάλλει η χώρα του αίτημα για αναγνώριση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ. Εννοείται ότι θα παρακολουθήσουμε στενά την υπόθεση, όχι μόνο γιατί η Αλβανία απέχει κατά πολύ από τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αλλά και επειδή θα πρέπει να διασφαλισθούν πλήρως και απολύτως τα δικαιώματα, πολιτικά και περιουσιακά, της ελληνικής μειονότητας. Διαφορετικά θα μας δουλεύει και ο κ. Μπερίσα…

// Κυκλοφορεί σαν ανέκδοτο στο υπουργείο Εξωτερικών. Πρόκειται για έναν από τους διπλωμάτες με τη μεγαλύτερη προσωπική περιουσία. Αυτό δεν τον εμποδίζει όμως να είναι και ο πιο… σπαγκοραμμένος. Έτσι κανέναν δεν εξέπληξε η προσπάθειά του να αναλάβει αποστολή που, έστω και τραβηγμένα, δικαιολογεί να είναι σχεδόν συνέχεια σε ένα αεροπλάνο με την εκτός έδρας αποζημίωση να τρέχει κανονικά. Είναι μάλιστα τόσο απασχολημένος με τα ταξίδια, που τώρα έχει και δικαιολογία για το γεγονός ότι δεν προλαβαίνει ούτε ντους να κάνει. Και το καταλαβαίνει καλά όποιος περάσει σε απόσταση έστω και δύο μέτρων…


Σχολιάστε εδώ