Τραπεζίτες υπό πίεση για φθηνότερα δάνεια

Την ώρα που οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά «στραγγαλίζονται» από το τραπεζικό σύστημα, με πολύ υψηλά
επιτόκια δανεισμού και ασφυκτικό περιορισμό των χορηγήσεων, οι τραπεζίτες αρχίζουν να αισθάνονται και τις πρώτες πιέσεις για περιορισμό των παχυλών περιθωρίων κέρδους τους.

Αυτήν την εβδομάδα η Εθνική Τράπεζα υποχρεώθηκε σε στροφή 180 μοιρών έναντι των δικαιούχων των στεγαστικών δανείων που επιδοτούνται από τον ΟΕΚ, ενώ οι Γάλλοι της Εμπορικής Τράπεζας άρχισαν να «πλαγιοκοπούν» το τραπεζικό καρτέλ με μειώσεις επιτοκίων σε όλες τις κατηγορίες δανείων, οι οποίες ξεπέρασαν τις δύο ποσοστιαίες μονάδες.
Με μια ολιγόλογη ανακοίνωση του ΟΕΚ, έγινε γνωστό ότι η Εθνική θα συνεχίσει να δανείζει τους δικαιούχους δανείων του Οργανισμού με τους ίδιους όρους που είχαν καθιερωθεί με την παλαιά σύμβαση του 2005. Υπενθυμίζεται ότι
η τριετής σύμβαση είχε λήξει τον Οκτώβριο και
η διοίκηση Αράπογλου είχε σταματήσει να δέχεται νέες αιτήσεις, πιέζοντας τον ΟΕΚ για επαναδιαπραγμάτευση βασικών όρων της σύμβασης.
Η Εθνική ζητούσε να βασιστούν τα νέα δάνεια στο διατραπεζικό επιτόκιο Euribor και όχι στο βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, απαίτηση που αν γινόταν δεκτή θα οδηγούσε σε σημαντική επιβάρυνση του κόστους των νέων δανείων.
Μάλιστα, είχε ξεσπάσει κατακραυγή και απομακρύνθηκε τελικά διευθυντικό στέλεχος της τράπεζας, όταν έγινε γνωστό ότι η Εθνική ήταν
έτοιμη να αναθέσει σε εισπρακτικές εταιρείες το «κυνήγι» δικαιούχων του ΟΕΚ που είχαν προβλήματα εξυπηρέτησης των δανείων τους.
Η στροφή του κ. Αράπογλου, που δεν είναι άσχετη και με τις πολιτικές πιέσεις που δέχθηκε, δίνει στη διοίκηση του ΟΕΚ τη δυνατότητα να διαπραγματευθεί και με τις άλλες τράπεζες από θέση ισχύος, ώστε να συνεχισθεί η εκταμίευση φθηνών δανείων σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.
Την ίδια στιγμή, μικρή «ψυχρολουσία» στις κυρίαρχες τραπεζικές δυνάμεις επιφύλασσε η
Εμπορική Τράπεζα, που φαίνεται ότι, υπό τις εντολές της γαλλικής Credit Agricole, αποφάσισε να εξαπολύσει «πόλεμο επιτοκίων» για να κερδίσει μερίδια αγοράς.
Η Εμπορική είχε συνταχθεί με το τραπεζικό καρτέλ μετά την πώλησή της στους Γάλλους, διαψεύδοντας τις προσδοκίες του Γ. Αλογοσκούφη ότι η είσοδος νέου, μεγάλου «παίκτη» στην αγορά θα ενίσχυε σημαντικά τον ανταγωνισμό, οδηγώντας σε μείωση του κόστους δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, όμως, το Παρίσι έδωσε πλέον εντολές για επιθετική πολιτική, ιδιαίτερα στην καταναλωτική πίστη, όπου η Εμπορική έχει πλέον από τα χαμηλότερα επιτόκια της αγοράς σε πιστωτικές κάρτες και ανοικτά δάνεια, μετά τις τελευταίες μειώσεις.
Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει προβληματισμό στο τραπεζικό σύστημα, καθώς μια μεγάλη τράπεζα διαψεύδει εμπράκτως την κυρίαρχη και μονότονα επαναλαμβανόμενη άποψη των τραπεζιτών, ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν περιθώρια μείωσης του κόστους δανεισμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εμπορική είχε κρατήσει αποστάσεις από τις άλλες τράπεζες και σε σχέση με τη διανομή των 28 δισ. ευρώ, αφού από νωρίς ξεκαθάρισε ότι δεν θα διεκδικήσει ενισχύσεις.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, η τράπεζα αξιοποιεί την παρουσία ισχυρού μετόχου και την υψηλή πιστοληπτική της αξιολόγηση, κορυφαία στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, για να κινηθεί επιθετικά στην αγορά, ακριβώς την ώρα που οι περισσότερες τράπεζες περιορίζουν δραστικά τις χορηγήσεις τους.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι πιέσεις από την Εμπορική, η έναρξη της διαδικασίας ενίσχυσης των τραπεζών με τα 28 δισ. ευρώ, αλλά και η αναμενόμενη νέα, γενναία μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να οδηγήσουν σε σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού τις επόμενες εβδομάδες, αν και οι τραπεζίτες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα περιθώρια κέρδους σαν ιερή αγελάδα.
Ν. Χ.


Σχολιάστε εδώ