Το ταμείον είναι… μείον για τον ΣΥΡΙΖΑ
Τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε έκαναν τα στελέχη του ΣΥΝ στα χαλαρά γιορτινά τραπέζια των ημερών και αυτό που κυριάρχησε είναι ο προβληματισμός για την πορεία του κόμματος και της συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ. Η τωρινή κατάσταση σε τίποτα δεν θυμίζει την αντίστοιχη περσινή όταν τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ άγγιζαν το 20%, κάνοντας μερικούς αιθεροβάμονες του χώρου να μιλούν ακόμα και για το ενδεχόμενο να καταλάβουν τη δεύτερη (!) θέση στις εκλογές και άλλους να συγκρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ με το ανερχόμενο ΠΑΣΟΚ στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Πλέον, τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερά μονοψήφια αν και αρκετά πάνω από το 5% των τελευταίων εκλογών και το ψυχοφθόρο και υπαρξιακό 3%, που ταλάνιζε το κόμμα στις προηγούμενες εκλογές.
Τα στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι η υποχώρηση είναι συγκυριακή και την αποδίδουν στην επίθεση που δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη στάση του στις τελευταίες διαδηλώσεις και στους «κουκουλοφόρους» που κατέστρεψαν το κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα τονίζουν ότι η επίθεση αυτή είναι πολυμέτωπη και οργανωμένη από την κυβέρνηση, το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ.
Για να ξεπεράσουν τη σημερινή στασιμότητα, στον ΣΥΝ ποντάρουν πάρα πολλά στο υπό κατάρτιση πρόγραμμα του κόμματος, από το οποίο θα φανεί ότι ο ΣΥΝ δεν αποτελεί απλώς ένα κόμμα διαμαρτυρίας αλλά ένα κόμμα που διαθέτει και εναλλακτικές προτάσεις. Με το πρόγραμμα αυτό πιστεύουν ότι θα απαντήσουν και στις πιέσεις που δέχονται από το ΠΑΣΟΚ για κοινή δράση σήμερα και για κυβερνητική συνεργασία αύριο. Με τη δημοσιοποίηση του προγράμματος θα καλέσουν το ΠΑΣΟΚ να πάρει θέση πάνω στις προτάσεις του ΣΥΝ και εκτιμούν ότι εκεί θα φανεί το προγραμματικό χάσμα που χωρίζει τους δύο χώρους. Κάτι τέτοιο, τονίζουν στελέχη της Κουμουνδούρου, φάνηκε ήδη από τη στάση που τήρησε το ΠΑΣΟΚ στα 15 σημεία δράσης που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είναι γνωστό, το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τα 15 σημεία δράσης «προσχηματικά» αφού στελέχη του έλεγαν ότι δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσει το ΠΑΣΟΚ με προτάσεις όπως να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, να κλείσει η βάση της Σούδας ή να καταργηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε.Ε.
Αυτή η στάση του ΠΑΣΟΚ, λένε στελέχη του ΣΥΝ, δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται για επί της ουσίας συνεργασία αλλά επαναφέρει κάθε τόσο την πρόταση αυτή μόνο και μόνον για επικοινωνιακούς λόγους και για άσκηση πίεσης στους εν δυνάμει ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτόν τον τρόπο θέλουν -όπως τονίζουν- να κρύψουν ότι η πολιτική του σημερινού ΠΑΣΟΚ είναι στην ίδια ρότα με την κυβερνητική πολιτική και το ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να επανέλθουν στους κυβερνητικούς θώκους. Ο ΣΥΝ, υπογραμμίζουν στελέχη του, σε καμία περίπτωση δεν θα βάλει πλάτη για να έρθει στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ και να ασκήσει την ίδια πολιτική που καταδικάστηκε από τον ελληνικό λαό σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις. «Δεν υπάρχουμε στον πολιτικό χάρτη απλώς και μόνο για να γίνουν εκ νέου υπουργοί ο Πάγκαλος ή ο Βερελής» είχε δηλώσει προ καιρού στέλεχος της Κουμουνδούρου, απηχώντας έτσι το κλίμα που επικρατεί στα ηγετικά κλιμάκια της πλειοψηφίας του ΣΥΝ.
Την ίδια ώρα ο Αλέκος Αλαβάνος, θέλοντας να αποκρούσει στην πράξη τα όσα καταλογίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του απέναντι στην Αστυνομία, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα ζήτησε να συσταθεί διακομματική επιτροπή της Βουλής που θα ασχολείται με τα θέματα της Αστυνομίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι κάτι τέτοιο αποτελεί και πρόταση της Ομοσπονδίας των αστυνομικών.