Τι τα θέλει ο Στρατός τα κλομπ, τις ασπίδες και τα χημικά για… έλεγχο πλήθους;

Σάλος ξέσπασε στο υπουργείο Άμυνας -και όχι μόνο- από την αποκάλυψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου ότι ο ελληνικός στρατός προχώρησε σε διαγωνισμό και προμήθεια χημικών, ασπίδων, κλομπ, χειροβομβίδων κρότου-λάμψης κ.λπ., αξίας 60.000 ευρώ, για να αντιμετωπίσει τους… πολίτες!

Αν και ο εκπρόσωπος του ΓΕΣ κ. Γρηγοριάδης (γιατί αυτός;) προσπάθησε να απαντήσει ότι οι προμήθειες αφορούν δραστηριότητες του Στρατού μας εκτός Ελλάδος, δεν μας είπε τίποτα για τα εξής:

α) Πότε άλλοτε στο παρελθόν το ΓΕΣ ή το ΥΕΘΑ προχώρησε σε τέτοιου είδους προμήθειες; Ποιος έδωσε τη διαταγή; Και για ποιον λόγο; Το γνώριζε ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης; Ή… αιφνιδιάστηκε, εάν δεν σοκαρίστηκε, όπως λέει το δικό μας ρεπορτάζ;

β) Σε ποιες ακριβώς… συμπλοκές με πολίτες, έστω εκτός Ελλάδας, θα αναμειχθεί ο Στρατός μας και γιατί θα πρέπει εμείς να αγοράσουμε αυτά τα υλικά; Από τη στιγμή που απαγορεύονται τέτοιες προμήθειες από το ΥΕΘΑ και τις κάνει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ποιοι κρύβονται πίσω της;

γ) Η υπόθεση ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2008 και οι προσφορές κατατέθηκαν στις 19 Νοεμβρίου 2008. Το ΥΕΘΑ αγόρασε αυτά τα υλικά; Τι λέει ο κ. Μεϊμαράκης; Γιατί, σύμφωνα με το δικό μας ρεπορτάζ, οι περισσότεροι μείνανε με… ανοιχτό το στόμα για το τι μπορεί να συμβαίνει πίσω από την πλάτη τους χωρίς να το έχουν πάρει χαμπάρι.

Ας δούμε τη σχετική καταγγελία Αλαβάνου στη Βουλή και την απάντηση του εκπροσώπου τύπου του ΓΕΣ:

«Η ανησυχία μας ανεβαίνει πάρα πολύ», είπε σε έντονο ύφος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «έχοντας υπόψη -και θα καταθέσω το σχετικό έγγραφο στα Πρακτικά- τον διαγωνισμό ανοιχτής διαδικασίας υπ’ αριθμόν 48/2008, που από τις 7 Ιανουαρίου 2009 είναι στην ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Στρατού, για την προμήθεια υλικών. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται μη βαλλιστικές ασπίδες προστασίας προσώπου, μη βαλλιστικές ασπίδες προστασίας σώματος, κλομπ, πλαστικοί ιμάντες προσδέσεως χειρών μιας χρήσεως, χειροβομβίδες ελαστικών σφαιριδίων, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, χειροβομβίδες ουσιών ελέγχου πλήθους… Και το ερώτημα που μπαίνει είναι: Αυτά χρειάζεται η χώρα μας; Αυτό είναι το μήνυμα που έρχεται από τη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Πρόκειται να μπει και ο Στρατός στην υπόθεση της αντιμετώπισης του κινήματος της νεολαίας, αντί να δώσουμε πολιτικές λύσεις, ώστε να μην επιτρέψουμε σε όσους θέλουν να δημιουργήσουν μια στρατηγική έντασης και μια προβολή εκδηλώσεων βίας να έχουν αποτέλεσμα; Και τα παίρνει ο Στρατός για να τα χρησιμοποιήσει και η Αστυνομία αυτά τα πράγματα;»

Αργότερα, στην ιστοσελίδα του ΓΕΣ υπήρξε απάντηση με την υπογραφή του εκπροσώπου Τύπου, Ανχη (ΠΖ) Γρηγόρη Γρηγοριάδη, σύμφωνα με την οποία πράγματι το ΓΕΣ προχώρησε στον υπ’ αριθμόν 48/2008 διαγωνισμό, αξίας 60.000 ευρώ (οι προσφορές, όπως μάθαμε, κατατέθηκαν στις 19/ 11/2008).

«Τον Σεπτέμβριο του 2008», τονίζεται, «προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την προμήθεια υλικών, προκειμένου αυτά να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο από δυνάμεις που συμμετέχουν εκτός Ελλάδος, σε Επιχειρήσεις Υποστήριξης Ειρήνης [(ΕΥΕ) – ειρηνευτικές αποστολές]. Τα υλικά αυτά έχουν σχεδιασθεί προκειμένου να αδρανοποιούν-απωθούν πρόσωπα, ανέρχονται σε 60 τεμάχια από κάθε είδος και αποτελούνται από μη βαλλιστική ασπίδα προστασίας προσώπου, μη βαλλιστική ασπίδα προστασίας σώματος, κλομπ, πλαστικό ιμάντα προσδέσεως χειρών μιας χρήσεως και χειροβομβίδες ελαστικών σφαιριδίων, κρότου-λάμψης και ουσιών ελέγχου πλήθους. Μετά την αποκτηθείσα εμπειρία από τη συμμετοχή της χώρας μας σε ΕΥΕ, διαπιστώθηκε η ανάγκη όπως τα παραπάνω υλικά διατίθενται στις δυνάμεις που συμμετέχουν σε ΕΥΕ, έτσι ώστε αυτές να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων, με σκοπό την καλύτερη δυνατή προστασία και αυτασφάλειά τους».

Ποιοι (και γιατί) μπορεί να παίζουν τόσο ύποπτα και επικίνδυνα «παιχνίδια»;


Σχολιάστε εδώ