Στρατιά ανέργων αν επαληθευθεί το σενάριο για 1,4% ρυθμό ανάπτυξης

Πτωχεύσεις, κλείσιμο επιχειρήσεων, εσωτερικές αναδιαρθρώσεις και εθελούσιες έξοδοι είχαν ως αποτέλεσμα 3.500 απολύσεις μέσα στον Δεκέμβριο – απολύσεις που προστέθηκαν σε άλλες 3.000 που σημειώθηκαν τον Νοέμβριο. Ο εφιάλτης της ανεργίας είναι εδώ και όπως εκτιμούν όλοι οι αναλυτές και επιστημονικοί συνεργάτες του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ οι πραγματικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης θα εμφανιστούν στη χώρα μας από τον Φεβρουάριο και μετά.

Αν μάλιστα επαληθευτεί και το σενάριο που εκτιμά ότι ο αριθμός ανάπτυξης θα κινηθεί το 2009 στο 1,4%, τότε η στρατιά των ανέργων θα αυξηθεί κατά 60.000 και η κοινωνική συνοχή θα βρεθεί στην κόψη του ξυραφιού…

Σύμφωνα πάντα με το Ινστιτούτο Εργασίας, με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από σωματεία κυρίως, μέσα στον Δεκέμβριο τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 890 εργαζόμενοι, ενώ οι επιχειρήσεις που προέβησαν σε απολύσεις είναι περίπου 30.

Ταυτόχρονα, ανησυχητικές είναι οι πληροφορίες που φτάνουν από τη βόρειο Ελλάδα και συγκεκριμένα από τον κλάδο κατασκευών, καθώς προβλέπεται απώλεια 50.000 θέσεων εργασίας, με βασικά θύματα τους εργατοτεχνίτες!

Κύμα ανεργίας αναμένουν οι αναλυτές και την άνοιξη, από τον χώρο του λιανεμπορίου αλλά και των τουριστικών επαγγελμάτων, ενώ επισημαίνεται πως σποραδικές απολύσεις που δεν καταγράφονται σημειώνονται σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Η άμεση στήριξη των φτωχών μισθωτών, συνταξιούχων και ανέργων καθίσταται βασική προτεραιότητα, μέχρι τουλάχιστον να αποφασιστεί η αναδιανομή του κοινωνικού προϊόντος και η απομάκρυνση των αιτίων που προκάλεσαν τη μεγάλη αυτή και επικίνδυνη κρίση, η διάρκεια της οποίας είναι αδύνατον να προσδιοριστεί.


Σχολιάστε εδώ