ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Τα μεγάλα «αγκάθια» αυτήν τη στιγμή είναι η οικονομική κατάσταση στο ΙΚΑ και στον ΟΠΑΔ, ενώ μόνο για τον Γενάρη φαίνεται να ξεπεράστηκε το πρόβλημα του ΟΑΕΕ, που χρηματοδοτήθηκε με 630 εκατ. ευρώ για να καταστεί δυνατή η πληρωμή των συντάξεων του πρώτου μήνα του 2009 (σ.σ.: στον οργανισμό αυτό, όπως προβλέπουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες, το «σύστημα» θα φρακάρει ξανά, πιθανότατα γύρω στον Μάρτιο).

Με το «καλημέρα σας» στον νέο υπουργό Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ θα θέσει το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν 1.450.000 ασφαλισμένοι εξαιτίας της αδυναμίας αποπληρωμής γιατρών, φαρμάκων κ.λπ. Σημειώνεται σχετικά πως οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου πληρώνουν οι ίδιοι τους γιατρούς για τις ιατρικές υπηρεσίες που τους παρέχουν σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ στην Αθήνα οι ασφαλισμένοι καταβάλλουν και το κόστος των φαρμάκων.
«Είναι αναγκαία η άμεση χρηματοδότηση του ΟΠΑΔ», τονίζει στο «ΠΑΡΟΝ» ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος, υπενθυμίζοντας ότι ο τέως «τσάρος» της οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης είχε δεσμευτεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στις αρχές του 2009. Πάντως, διαπαραταξιακά, η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ (Σπ. Παπασπύρος / ΠΑΣΚ, Ηλ. Ηλιόπουλος / ΔΑΚΕ Ηλ. Βρεττάκος / Αυτόνομη Παρέμβαση και Δημ. Αγκαβανάκης / ΠΑΜΕ) προσανατολίζεται στην κήρυξη ειδικής κινητοποίησης, με βασικό αίτημα την αντιμετώπιση των προβλημάτων στα πεδία της πρόνοιας και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Οι οφειλές του ΟΠΑΔ σε γιατρούς, νοσοκομεία και φαρμακεία υπολογίζονται στα 450 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι ο ΟΠΑΔ χρηματοδοτείται κανονικά από τον κρατικό προϋπολογισμό (σ.σ.: στον οποίο κατευθύνονται οι εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων). Ωστόσο όταν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της χρηματοδότησής του, η επιβάρυνση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς οι γιατροί ζητούν ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων, δεδομένου ότι οι αμοιβές τους είναι καθηλωμένες εδώ και χρόνια.
Μεγάλος είναι και ο προβληματισμός της ηγεσίας της ΓΣΕΕ για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ΙΚΑ: Η χρηματοδότηση από το κράτος είναι ελλιπής, τα έσοδα μειώνονται, ενώ οι δαπάνες στον κλάδο ασθενείας αυξάνονται ραγδαία. Σημειώνεται πως στο ΙΚΑ έχει καταβληθεί το (θεσμοθετημένο) ποσό του 1% του ΑΕΠ που ανέρχεται στα 2,6 δισ. ευρώ, εκκρεμεί όμως το ποσόν του 1,55 δισ. ευρώ που πρέπει να δοθεί με βάση τον ν. 3029/02 ως υστέρηση εσόδων των τελευταίων έξι χρόνων.
Οι επικεφαλής των συνδικαλιστικών παρατάξεων στη ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλος (ΠΑΣΚΕ), Κ. Πουπάκης (ΔΑΚΕ), Αλ. Καλύβης (Αυτόνομη Παρέμβαση) και Γ. Πέρρος (ΠΑΜΕ), παρά τη διαφορετικότητα στις αναλύσεις και τις προτάσεις τους, συγκλίνουν στην ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και βελτίωσης των παροχών που προσφέρει στους δικαιούχους. Η συνδικαλιστική ηγεσία προγραμματίζει συνάντηση με τον -νέο- αρμόδιο υφυπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Γ. Κοντογιάννη, ο οποίος ανέλαβε τις αρμοδιότητες της Κοινωνικής Ασφάλισης, μόλις ο τελευταίος ενημερωθεί γύρω από το αντικείμενο ευθύνης του.
Πάντως ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των εργαζομένων στους ασφαλιστικούς οργανισμούς κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, αφού αναφέρει ότι είναι κρίσιμη η κατάσταση στα Ταμεία, ανακοινώνει πως η ομοσπονδία προετοιμάζεται να οργανώσει ημερίδα για το ασφαλιστικό σύστημα, στην οποία θα κληθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς προκειμένου να ενημερωθούν για τα προβλήματα. «Και τότε ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του», καταλήγει χαρακτηριστικά ο κ. Κουτρουμάνης, που δεν παραλείπει να υπογραμμίσει την απουσία κάθε σχεδιασμού για να καταστεί βιώσιμο και αποδοτικό το σύστημα.


Σχολιάστε εδώ