Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Αν είναι να αντιδρά κατ’ αυτόν τον τρόπο το ΧΑ, να κάνει η κυβέρνηση ανασχηματισμό κάθε ημέρα!
δ Τζίρος-ρεκόρ για το τελευταίο χρονικό διάστημα, «άλματα» για τους περισσότερους δεικτοβαρείς τίτλους, κλείσιμο –όχι μόνο την Τετάρτη του ανασχηματισμού, αλλά και στο ξεκίνημα της εβδομάδας, τη Δευτέρα– στα υψηλά ημέρας ακόμα και μετά την εκκαθάριση της περιόδου των δημοπρασιών και τέλος μια εντυπωσιακή τελική επίδοση για τον Γενικό Δείκτη, που επέστρεψε μεμιάς πάνω κι από τις 1.900 μονάδες, σε μια από τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες ημερήσιες ανόδους των τελευταίων μηνών.
δ Κι όλα αυτά με αφορμή τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, την ώρα μάλιστα που το σύνολο των διεθνών αγορών βίωνε μια εξόχως αρνητική ημέρα, με τους βασικούς δείκτες να πέφτουν κατά μέσον όρο έως και 2 ποσοστιαίες μονάδες.
δ Σε κάθε περίπτωση, και αυτή η ανοδική αντίδραση στηρίχθηκε σε… γνωστές, παλιές συνταγές, με τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας να παίζει τον πρώτο ρόλο κι από κοντά τα υπόλοιπα χαρτιά του τραπεζικού δείκτη και εν γένει του 20άρη. Βέβαια ακολούθησαν και αρκετοί τίτλοι της μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, ενώ όλοι όσοι έψαχναν μιαν αφορμή δεν δίστασαν να αρχίσουν να κυκλοφορούν φήμες και σενάρια για ενδεχόμενες νέες επιχειρηματικές συμφωνίες. Πολύ περισσότερο τώρα που αίφνης αποκτήσαμε ακόμα έναν… market maker. (Σ.σ.: Οι γνώστες καταλαβαίνουν για ποιον άρτι αποχωρήσαντα από την εταιρεία του για να αναλάβει «διαχειριστικό ρόλο» μιλάμε!)
δ Πάντως όσοι βιάστηκαν να αποδώσουν τη θετική επίδοση της αγοράς στο ξεκίνημα της χρονιάς σε αλλαγή σκηνικού και κλίματος, καλό θα ήταν να κρατήσουν λίγο χαμηλά τους τόνους, αφού οι πλέον έμπειροι κάνουν λόγο για μια κλασική αντίδραση τύπου «πιεσμένου ελατηρίου». Όπερ σημαίνει πως η κίνηση έχει και το αναμενόμενο πισωγύρισμα!
δ Σε απόλυτα «τεχνικούς» όρους όμως και εφόσον επιβεβαιωθεί για κάποιες συνεδριάσεις ακόμη η δυναμική του ΧΑ να κρατηθεί πάνω από το όριο των 1.900 μονάδων, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για σταδιακή ανάκαμψη του ενδιαφέροντος αρκετών μεγαλοεπενδυτών που είχαν εγκαταλείψει στο πρόσφατο παρελθόν την αγορά μας. Οψόμεθα… (Σ.σ.: Και μην απατάσθαι από την αντίδραση της αγοράς μας την Πέμπτη. Οι «ειδικοί» την απέδωσαν στην… κατοχύρωση των κερδών της Τετάρτης!)
ΥΓ.: Επειδή ήδη ακούγονται στην αγορά τα γνωστά σενάρια περί εντολών αγοράς –και μάλιστα μαζικών αγορών– από ξένους παίκτες, καλό θα ήταν να κρατάμε μικρό καλάθι. Τέτοιες πληροφορίες τις έχουμε ακούσει κι άλλες φορές στο παρελθόν, αλλά χωρίς επιβεβαίωσή τους στην πράξη και στο ταμπλό!
ΥΓ.2: Και για να μην ξεχνιόμαστε, θυμηθείτε πως το 2008 το ΧΑ έσπασε κάθε ρεκόρ, καταγράφοντας συνολική πτώση της τάξης του 65,6%. Με δυο λόγια
«έγραψε» τη χειρότερη χρονιά της τελευταίας 10ετίας.


Σχολιάστε εδώ