Ο κύκλος έκλεισε

Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, έπαιξε και το τελευταίο χαρτί τακτικής που είχε στα χέρια του, ανακάτεψε αξιώματα και πρόσωπα στην κυβέρνησή του κι έτσι ο πολυαναμενόμενος ανασχηματισμός έκλεισε τον κύκλο των τακτικών κινήσεών του – από εδώ και πέρα μόνον κινήσεις στρατηγικής του απομένουν. Κινήσεις στρατηγικής, που αφορούν κυρίως την προεδρική εκλογή και τον χρόνο των εθνικών εκλογών και λιγότερο την αναδόμηση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησής του, όπου εκεί τα περιθώρια είναι ασφυκτικά στενά. Μάλιστα, το πρώτο εξάμηνο του 2009 θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τα δημοσιονομικά, την πραγματική οικονομία και τα οικονομικά των νοικοκυριών, πράγμα που σημαίνει ότι και η νέα ηγεσία του οικονομικού επιτελείου θα πληρώσει το μάρμαρο, τουλάχιστον σε επίπεδο δημοφιλίας.

•Κάθε νέο κυβερνητικό σχήμα δημιουργεί αρχικά προσδοκίες αλλαγών στις πολιτικές της κυβέρνησης, ωστόσο όταν οι πρώτες εντυπώσεις κατασταλάζουν, εξανεμίζονται και οι προσδοκίες. Έτσι κι αλλιώς η νέα κυβέρνηση εκκινεί από αρνητικό σημείο αφετηρίας καθότι η κρατούσα κατάσταση έχει συνολικά μπει σε κύκλο φθοράς. Το χειρότερο είναι πως όσοι τέθηκαν εκτός κυβερνητικού σχήματος –ιδιαίτερα εκείνοι που θεωρούν ότι κακώς έμειναν εκτός– με την πρώτη ευκαιρία θα εκδηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους και με δεδομένη την οριακή πλειοψηφία στη Βουλή τα πράγματα θα δυσκολέψουν επικίνδυνα για την κυβέρνηση.

•Με δεδομένο ότι η πολιτική μιας κυβέρνησης κρίνεται πρωτίστως στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, γενικότερα του Κράτους Πρόνοιας, καθώς και στα οικονομικά των νοικοκυριών, δηλαδή τομείς και κατευθύνσεις που απαιτούν υψηλή χρηματοδότηση για να αποδώσουν έργο, και επίσης με δεδομένη τη δημοσιονομική οικονομική δυσπραγία, γίνεται προφανές ότι δύσκολα η νέα κυβέρνηση μπορεί να προσφέρει την πολυπόθητη πολιτική και εκλογική ανάκαμψη της Νέας Δημοκρατίας.


Σχολιάστε εδώ