ο Δαίμονας των δημαρχείων

Οι κάδοι παραμένουν γεμάτοι επί μία εβδομάδα και τα ποντικάκια σουλατσάρουν στα πάρκα. Το είδαμε κι αυτό. Ρε, πώς αλλάζουν οι εποχές. Να είναι καθαρή η Αγία Βαρβάρα και βρώμικο το Ψυχικό.

QQQ Η νέα χρονιά επιφύλαξε δυσάρεστη έκπληξη στον πρώην δήμαρχο Σαλαμίνας Θανάση Μακρή. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά του επέβαλε ποινή δώδεκα μηνών για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του επίσης πρώην δημάρχου Βαγγέλη Αγαπίου. Η πλάκα είναι ότι μάρτυρας κατηγορίας ήταν ο νυν δήμαρχος Σπύρος Σοφράς. Είναι βέβαιο ότι αυτή η κόντρα θα συνεχιστεί και μέσα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Με τα δικαστήρια, τις μηνύσεις και τις καταδίκες έχει γίνει χαμός στο νησί.

QQQ Με την επιστολή ανεξαρτητοποίησης που έστειλε την προηγούμενη Τετάρτη ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας στον Δήμο Ωρωπού, Αλέκος Καρύδης, στον πρόεδρο του συμβουλίου, ο τοπάρχης Γιώργος Γαβριήλ έχασε πλέον την πλειοψηφία της δεδηλωμένης. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, μαζί με τους συμβούλους που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί, διαθέτουν εννέα, ενώ ο δημαρχάρας οκτώ. Μου λένε ότι η μόνη ελπίδα του δημάρχου είναι ένας σύμβουλος που ανήκει σ’ άλλη παράταξη και πουλάει υλικά οικοδομών. Όπως και να το κάνουμε, όλο και κάποιες μάντρες θα φτιάξει ο δήμος.

QQQ Στις 14 Ιανουαρίου θα καθίσει στο σκαμνί του κατηγορουμένου, για παράβαση καθήκοντος, ο δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης. Η δίκη έχει ήδη πάρει μια αναβολή. Η κατηγορία είναι εάν η παράλειψη των ενεργειών του δημάρχου, που έπρεπε να κάνει σε σχέση με την τιμωρία ενός υπαλλήλου (την οποία δεν επέβαλε), είχε δόλο ή όχι.

QQQ Με ενάμιση εκατομμύριο ευρώ, που ζήτησε από το Ταμείο Παρακαταθηκών, ο Δήμος Ν. Ηρακλείου θα προσπαθήσει να καλύψει μισθοδοτικές ανάγκες και άλλες άμεσες προτεραιότητες, αφού η τραγική κατάσταση περί των οικονομικών είναι έκδηλη. Το θέμα είναι ότι με αυτές τις ενέσεις οι λύσεις που δίνονται είναι πρόσκαιρες και όχι ουσιαστικές. Το ταμείο πάντως που παρέλαβε η δημοτική αρχή του Στ. Γεωργόπουλου από την προηγούμενη διοίκηση δεν είχε ούτε… συρτάρι.

QQQ Με την εκποίηση δημοτικής περιουσίας προσπαθεί ο δήμαρχος Βάρης, Καπετανέας, να βρει χρήματα προκειμένου να κάνει έργα ανάπλασης στην πόλη. Πρόκειται για δύο οικόπεδα «φιλέτα» που βρίσκονται στο καλύτερο σημείο του δήμου. Η απόφαση αυτή του δημάρχου έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Αρκετοί μιλούν για μεγάλο σκάνδαλο. Η αλήθεια είναι ότι κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει.

QQQ Την παραπομπή στον Εισαγγελέα ζήτησε ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής, Λεωνίδας Κουρής, για το κέντρο ερευνών ΠΑΚΟΕ, εξαιτίας ψευδών δημοσιευμάτων, που πρόβαλλαν ότι οι δημότες Ραφήνας και Αρτέμιδας έπιναν επικίνδυνο νερό. Οι δημότες ξεσηκώθηκαν και οι μαθητές αρνούνταν να πάνε στα σχολεία. Λέγεται ότι το ΠΑΚΟΕ το έχουν καταγγείλει και άλλοι φορείς της αυτοδιοίκησης.

QQQ Συνέντευξη σε τηλεοπτική εκπομπή μου είπαν ότι έδωσε ο πρώην υπάλληλος του Δήμου Δάφνης Κωνσταντίνος Κιούσης, που κατηγορείται, σύμφωνα με το πόρισμα των επιθεωρητών του υπουργείου Οικονομικών, ως εγκέφαλος της κομπίνας που καταχράστηκε 5,5 δισ. δραχμές. Στη συνέντευξη λέει σημεία και τέρατα με ονόματα και διευθύνσεις. Θα κλάψει κόσμος και κοσμάκης όταν προβληθεί. Πρώην, νυν και τέως θα χάσουν τον ύπνο τους.

QQQ Ούτε κατάλαβαν πώς αποκεφαλίστηκαν οι αντιδήμαρχοι του Αγίου Δημητρίου, Γεωργόπουλος και Σταματόπουλος. Και οι δύο είχαν στηρίξει σε δύσκολες στιγμές τον δήμαρχο Νίκο Λαζαρόπουλο. Εντύπωση προκάλεσε και η αναβάθμιση σε θέση αντιδημάρχου του αντιπροέδρου του πολιτιστικού οργανισμού Αναστασιάδη. «Αυτός θα είναι ο διάδοχός μου», λέει ο φίλτατος τοπάρχης.

QQQ Στον Δήμο Θρακομακεδόνων μεταθέτει τις ευθύνες αναφορικά με το άλυτο ζήτημα των ανοικτών Οικοδομικών Τετραγώνων στους Θρακομακεδόνες ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Στ. Καλογιάννης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Οικονόμου. Με τη δήλωση ότι το θέμα εξετάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ο βουλευτής εκτιμά ότι ο υφυπουργός δηλώνει αμέτοχος για το όλο θέμα. Στην απάντηση του κ. Καλογιάννη εμπεριέχεται η πρόθεση να εκπονηθεί μελέτη για την επίλυση του προβλήματος, το οποίο θεωρεί ότι επεκτείνεται στο σύνολο του σχεδίου της πόλης των Θρακομακεδόνων και όχι μόνο των ανοιχτών οικοδομικών τετραγώνων, περιμένει ωστόσο από τον δήμο να εκπονήσει την αντίστοιχη μελέτη και να προτείνει μια λύση. «Τι προτίθεται όμως να κάνει η κυβέρνηση, για την ανεπαρκή και καθόλου ξεκάθαρη νομοθεσία επί του συγκεκριμένου ζητήματος που υπάρχει σήμερα για να διευκολύνει την κατάσταση εκτός από το να περιμένει από τον δήμο να προτείνει μια λύση;», διερωτάται ο βουλευτής και καταλήγει: «Δυστυχώς από το 2003 που το πρόβλημα έγινε αισθητό, το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν προέβη σε καμία ενέργεια και αυτό χρεώνεται σε όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων 6 ετών, στο ποσοστό που τους αναλογεί…».

QQQ Αποφασισμένος να ενισχύσει τη διαφάνεια στη λειτουργία της Πολεοδομίας είναι ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης. Κι αυτό φάνηκε στις δημαιρεσίες της προηγούμενης Κυριακής , όπου με απόφασή του οι αρμοδιότητες της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Πολεοδομίας δεν συγκεντρώνονται πλέον σε ένα πρόσωπο, αλλά μοιράστηκαν σε δύο αντιδημάρχους. Και με την κίνηση αυτή στέλνει ισχυρό μήνυμα σε όσους είχαν μάθει να λειτουργούν «πονηρά» τα προηγούμενο χρόνια, πριν από τη νέα διοίκηση, όπου ξοδεύτηκαν εκατομμύρια ευρώ σε έργα αμφίβολης ποιότητας.

Ο εξορκιστής

ΥΓ.: Τα μαλλιοτραβήγματα με τους νέους αντιδημάρχους σ’ όλους τους δήμους συνεχίζονται αμείωτα. Συντρόφια, στείλτε μας τα νέα από τον δικό σας δήμο. Αν σας πρόδωσε ο τοπάρχης,

εδώ είμαστε εμείς.

QQQ

Το σκάνδαλο που έρχεται στην ΕΣΔΚΝΑ θ’ ακουστεί μέχρι το Νέο Ηράκλειο. Η κομπίνα που είχε στηθεί κατά το παρελθόν, όπως μου λένε υπάλληλοι του συνδέσμου, αποκαλύφθηκε εξαιτίας εγγράφου που έστειλε τράπεζα και ζητούσε τα χρήματα που της έφαγαν, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Τι είχε γίνει; Επί εποχής Μαστοράκου, μια εταιρεία ονόματι ΒΑΛΚΑΤ είχε αναλάβει να φτιάξει δρόμους πρόσβασης μέσα στη χωματερή. Το έργο έγινε. Το δικαίωμα είσπραξης του ποσού η εταιρεία το εκχώρησε, όπως κάνουν όλοι, σε μία τράπεζα.

Η τράπεζα ενημέρωσε τον σύνδεσμο γι’ αυτήν την εκχώρηση, αλλά κάποιο λαμόγιο με διευθυντικά καθήκοντα εκείνη την εποχή απέκρυψε το έγγραφο αυτό και ξαναπλήρωσε την εταιρεία. Τα πήρε από την τράπεζα η εταιρεία, τα πήρε και από τον σύνδεσμο. Όπως μου λένε οι υπάλληλοι, η ΕΔΕ που έχει ήδη ολοκληρωθεί με εντολή του προέδρου Νίκου Χιωτάκη είναι καταπέλτης και αποδίδει συγκεκριμένες ευθύνες. Η ιστορία αυτή κρύβει μεγάλο φαγοπότι. Την ερχόμενη Πέμπτη, απ’ ό,τι έμαθα, θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή για να ενημερωθεί. Ο Εισαγγελέας είναι πλέον μονόδρομος.


Σχολιάστε εδώ