Οι πικραμένοι…

«Ανοιχτούς λογαριασμούς», τους οποίους θα κληθεί να διαχειρισθεί στο επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός, άφησε στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης ο ανασχηματισμός. Είτε πρόκειται για όσους απομακρύνθηκαν από την κυβέρνηση και δηλώνουν πικραμένοι έως και θυμωμένοι, είτε πρόκειται για τη συμβίωση κυβερνητικών στελεχών που υπηρετούν στο ίδιο υπουργείο.

Την πρώτη θέση στον κατάλογο των πικραμένων καταλαμβάνει ο Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιό του εμφανίσθηκε απογοητευμένος και άφησε αιχμές εναντίον άλλων υπουργών (Σουφλιάς, Ντόρα, Λιάπης κ.ά.) για τη στάση τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «άλλοι ξοδεύουν και άλλοι πληρώνουν»! Στο εσωτερικό της ΝΔ αναμένουν με ενδιαφέρον τις επόμενες κινήσεις του κ. Αλογοσκούφη, αν και αποκλείουν το ενδεχόμενο να ακολουθήσει τακτική που θα δημιουργεί προβλήματα στην κυβέρνηση και προσωπικά στον κ. Καραμανλή.

Την πίκρα του δεν έκρυψε και ο Μιχάλης Λιάπης, που δεν περίμενε να φύγει, και στην τελετή παράδοσης-παραλαβής έστρεψε τα βέλη του προς τα πάνω, πρώτα κατά του υπουργείου Οικονομίας γιατί δεν του χορηγούσε τα απαραίτητα κονδύλια και μετά εναντίον του Μαξίμου γιατί δεν του παρείχε την αναγκαία στήριξη να προχωρήσει σε δυναμικές πρωτοβουλίες.

Λόγω του χαρακτήρα του, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις επόμενες αντιδράσεις του κ. Λιάπη. Στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες του πάντως σημειώνει ότι θα λέει δημόσια τις απόψεις του για όλα τα θέματα.

Και σʼ αυτό δεν θα σταθεί εμπόδιο η συγγενική σχέση του με τον πρωθυπουργό. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά τις εκλογές του 2000 και την ήττα της Νές Δημοκρατίας, ο κ. Λιάπης ήταν από τους πρώτους που ξεκίνησαν τότε τις συζητήσεις περί… διαδοχής και αντικατάστασης του Κώστα Καραμανλή.

Στον κατάλογο των πικραμένων πρέπει να περιληφθούν ο Αλέξανδρος Κοντός και ο Πέτρος Δούκας, περισσότερο ο πρώτος που πίστευε μέχρι την ύστατη ώρα ότι θα παραμείνει στη θέση του ως… επιτυχημένος στο έργο του. Προφανής λόγος για την αντικατάσταση των δύο ήταν η εμπλοκή τους στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ωστόσο εκείνοι επιμένουν ότι υλοποίησαν κεντρικές αποφάσεις και κινήθηκαν σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις κρατικών υπηρεσιών.

Αμφότεροι είναι έντονα δυσαρεστημένοι διότι παρέμεινε στην κυβέρνηση ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Κιλτίδης, παρότι κι εκείνος ήταν εμπλεκόμενος στο ίδιο σκάνδαλο. Κάνουν λόγο, δηλαδή, για άνιση όσο και άδικη μεταχείριση εκ μέρους του πρωθυπουργού. Ειδικά ο κ. Δούκας έχει έναν επιπλέον λόγο να είναι δυσαρεστημένος, καθώς στην κυβέρνηση μπήκε και δεύτερος βουλευτής από την Περιφέρεια Αττικής, ο Αθανάσιος Μπούρας.

Αντιθέτως, δεν προβληματίζει ιδιαίτερα το Μαξίμου η απογοήτευση του Ευριπίδη Στυλιανίδη για τη μετακίνησή του στο Μεταφορών. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι με την πάροδο του χρόνου θα καταλαγιάσει η πίκρα του, θα σκεφτεί πιο ψύχραιμα και θα μπορέσει να ασχοληθεί με τα πολλά προβλήματα που έχει ο τομέας αρμοδιοτήτων του. «Πρέπει να αντιληφθεί ο Ευριπίδης ότι, μετά τα όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα, χάρη του έκανε ο Καραμανλής κρατώντας τον στην κυβέρνηση», λένε χαρακτηριστικά. Στους φίλους και τους κουμπάρους του Ευριπίδη υπήρχε μεγάλη απογοήτευση. Κυρίως γιατί, όπως έλεγαν, δεν φθάνει που υποβαθμίστηκε, αλλά του έβαλε τον αντίπαλό του στο κόμμα, έναν της δικής του γενιάς, τον Άρη, και μάλιστα αναβαθμίζοντάς τον.

Προβληματική εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι θα είναι η συμβίωση του Προκόπη Παυλόπουλου με τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη. Όμως ο κ. Παυλόπουλος δεν φαίνεται καθόλου να συμμερίζεται αυτήν την άποψη, αντίθετα λέει ότι δεν υπάρχει κανένα σύννεφο.

Προβλήματα ίσως προκύψουν και στη συνεργασία του κ. Γκιουλέκα με τον Β. Αντώναρο για το ποιος θα ασκεί τον ρόλο του εκπροσώπου.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα φανεί εάν και πόσο καλά θα μπορέσουν να συνεργαστούν στο Υγείας ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον υφυπουργό Μάριο Σαλμά, καθώς, όπως λένε οι πληροφορίες, παλαιότερα είχε σημειωθεί ένταση στις μεταξύ τους σχέσεις, καθώς ο τελευταίος προσπαθούσε να προωθήσει ορισμένα ζητήματα της εκλογικής του περιφέρειας (Αιτωλοακαρνανία) αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας.


Σχολιάστε εδώ