Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

>Στο ενδεχόμενο μείωσης της στρατιωτικής θητείας από τους 12 στους 9 μήνες αντιδρά ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης. Όσοι γνωρίζουν την κατάσταση του αμυντικού μηχανισμού της χώρας, σημειώνει, κατανοούν απολύτως ότι το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης της θητείας θα υπονομεύσει δραστικά την ήδη πάσχουσα στρατιωτική ισχύ της χώρας λόγω της καλπάζουσας λειψανδρίας. Οι στρατιώτες δηλαδή που σήμερα με τους 12 μήνες θητείας μετά βίας ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους, με την πιθανή εννεάμηνη θητεία θα είναι κατάλληλοι μόνο ως θύματα των αντιπάλων κανονιών.
>Δηλητηριάζεται η λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού λόγω αύξησης του υδροθείου, επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός. Εξηγεί ότι στη λιμνοθάλασσα καταλήγουν μεγάλες ποσότητες νερού από τα αντλιοστάσια, τα οποία συλλέγουν τα αρδευτικά νερά της περιοχής που περιέχουν σε αφθονία υπολείμματα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, και επιπλέον εκφράζονται επιφυλάξεις σχετικά με την ορθή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της πόλης. Ερωτώνται μεταξύ άλλων οι αρμόδιοι υπουργοί αν θα καταβάλουν αποζημιώσεις και έκτακτα βοηθήματα στους ιχθυοπαραγωγούς και στους ελεύθερους επαγγελματίες αλιείς για την τεράστια καταστροφή που υπέστησαν.
>Αν θα ανανεωθεί το σύστημα χρηματοδότησης των προνοιακών δομών (βρεφονηπιακών σταθμών, Βοήθεια στο Σπίτι, Κοινωνική Μέριμνα, Ιατρο-κοινωνικά Κέντρα) τη νέα χρονιά ζητά να πληροφορηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Οικονόμου. Σημειώνει ότι τα πενιχρά κονδύλια που διατίθενται από το κράτος για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας των προνοιακών δομών όσο και τα στενά κριτήρια σύμφωνα με τα οποία εντάσσονται στο σύστημα οι ομάδες δικαιούχων, δυσχεραίνουν την ομαλή λειτουργία αλλά και τη συνέχεια του θεσμού αυτού και ήδη οι εργαζόμενοι στις δομές των δήμων εργάζονται για τέταρτο μήνα χωρίς να πληρώνονται.
>Νέα προβλήματα στα Ασφαλιστικά Ταμεία δημιούργησαν οι ενοποιήσεις με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο διαπιστώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και Θανάσης Λεβέντης. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι οι κοινωνικές παροχές και οι συντάξεις μεγάλων κατηγοριών μειώνονται, δεν υπάρχει βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, η εισφοροδιαφυγή αυξάνεται καθώς σε αρκετά Ταμεία οι έλεγχοι μειώνονται, ενώ δεν προκύπτει μείωση του λειτουργικού κόστους. Χαρακτηριστική θεωρούν την περίπτωση του Ταμείου Πρόνοιας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου που εντάχθηκε στο ΤΑΠΙΤ (Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα) του οποίου η λειτουργία εμφανίζει όλα τα προαναφερόμενα προβλήματα.
>Ανησυχία για τη διάλυση της ΕΛΑΣ λόγω της κυβερνητικής ανικανότητας και της έλλειψης πολιτικής βούλησης και συγκροτημένου σχεδιασμού εκφράζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πεταλωτής με αφορμή τον σοβαρό τραυματισμό του νεαρού αστυνομικού στα Εξάρχεια. Χαρακτηρίζει ανήκουστο στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και στη συγκεκριμένη περιοχή της πρωτεύουσας να εκτελεί υπηρεσία αστυνομικός 21 χρονών ο οποίος μόλις αποφοίτησε από τη Σχολή Αστυφυλάκων, και ερωτά τον υπουργό Εσωτερικών αν σκοπεύει να λάβει κάποια μέτρα και ποια για την αποφυγή τέτοιων ερασιτεχνικών πειραματισμών με το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., αν θα αποδοθούν ευθύνες για την ανάθεση αυτής της υπηρεσίας και αν υπάρχει σχεδιασμός αναβάθμισης της εκπαίδευσης των αστυνομικών υπαλλήλων.
>Προβληματισμό σχετικά με του ρύπους που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα στους ελληνικούς δρόμους, εκφράζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Σκουλάς. Αναφέρει ότι από την πρόσφατη ετήσια έκθεση για το 2007 προκύπτει ότι το 44% των πολιτών που διαθέτουν και χρησιμοποιούν αυτοκίνητο δεν έχουν κάρτα καυσαερίων, ενώ ποσοστό 11% – 20% ενώ έχουν περάσει από έλεγχο, εκπέμπουν ρύπους πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Ζητά να ληφθούν μέτρα ώστε αφενός να επεκταθεί το μέτρο της κάρτας καυσαερίων για όλους τους οδηγούς και αφετέρου να περιοριστεί το φαινόμενο της κυκλοφορίας στους ελληνικούς δρόμους για όσα οχήματα εκπέμπουν ρύπους πέρα από τα επιτρεπτά όρια.
>Τη χειρότερη εικόνα της τελευταίας δεκαπεντακονταετίας εμφανίζουν τα αποθέματα της ΕΥΔΑΠ αναφέρει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σούλα Μερεντίτη. Επισημαίνει ότι από τον περασμένο Οκτώβριο τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ έχουν αυξηθεί, χωρίς να υπάρξει κανενός είδους αναβάθμιση του δικτύου, ενώ η εταιρεία έχει αποφασίσει να προχωρήσει και στην αύξηση των τελών αποχέτευσης κατά 3% και στην επιβολή ψυτταλειόσημου για να καλυφθούν οι δαπάνες λειτουργίας του Κέντρου της Ψυττάλειας. Ερωτάται ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ γιατί δεν προχωρά το έργο της κατασκευής του ενωτικού Υδραγωγείου Μαραθώνα – Υλίκης, τι λύση θα δοθεί για να σταματήσουν οι τεράστιες απώλειες που οφείλονται στο απαρχαιωμένο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ και πώς θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της λειψυδρίας στο Λεκανοπέδιο.
>Αν διεξήχθη ΕΔΕ σχετικά με τον «περίεργο» εμπρησμό μέσα στα Χριστούγεννα της οικίας μέλους της Κίνησης για την Προάσπιση του Περιβάλλοντος στην Γκιώνα, και σε ποιο πόρισμα κατέληξε, ερωτά τον υπουργό Εσωτερικών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης. Όπως σημειώνει, το περιστατικό έγινε την ώρα που οι κάτοικοι βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις κατά της ανεξέλεγκτης λειτουργίας των λατομείων στην περιοχή.
>Για τη μη καταβολή από το υπουργείο Πολιτισμού των παρακρατημένων θεσμοθετημένων πόρων στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου της πόλης των Χανίων, διαμαρτύρεται η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Φιλίνη. Ζητά να ανανεωθεί η προγραμματική σύμβαση με το ΚΑΜ η οποία έχει λήξει από τις 31.12.2007, να καταβληθεί το ποσό των 120.000 ευρώ ετησίως που απαιτείται για την ενίσχυση της λειτουργίας του και να αποδοθεί το οφειλόμενο ποσό των 449.500 ευρώ προκειμένου να ενισχυθεί η λειτουργία του θεσμού που αποτελεί αξιόπιστο και δραστήριο φορέα πολιτισμού της περιφέρειας, αλλά και θεσμό διεθνούς εμβέλειας.
>Η απόφαση να στηριχθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό η απρόσκοπτη λειτουργία ενός ευαίσθητου θεσμού όπως το ΚΕΑΤ (Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών) με την αποδοχή από τον υπουργό Υγείας της σχετικής τροπολογίας που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΛΑΟΣ Δήμητρα Αράπογλου και Αστερίος Ροντούλης πρέπει να πιστωθεί, πέραν όλων των άλλων, και στις συνεχείς προσπάθειες του προέδρου και των μελών του ΔΣ του ΚΕΑΤ. Ειδικότερα, με βάση την τροπολογία που ψηφίστηκε, η μισθοδοσία του προσωπικού του ΚΕΑΤ από 1/1/2009 καταβάλλεται από το Δημόσιο. Η απόφαση αυτή συνιστά δικαίωση μετά από 30 χρόνια για τους υπαλλήλους του ΚΕΑΤ, που όμως θα πρέπει να αποτελέσει γνώμονα και σε σχέση με άλλα αντίστοιχα αιτήματα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία. Σχετικό υπόμνημα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καταθέσει κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2009 η βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Αράπογλου.


Σχολιάστε εδώ