Νέες δράσεις για νέους κάθε κατηγορίας

Ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων για τους νέους εξήγγειλε μέσα στον Δεκέμβριο η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά. Με δεδομένη την υψηλή ανεργία που μαστίζει τη νεολαία της χώρας μας (το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση) τα προγράμματα που προβλέπονται από το νέο σχέδιο δράσεων θα αποτελέσουν ανάσα, εφόσον υλοποιηθούν εγκαίρως και στοχευμένα.

Για την υλοποίηση των προγραμμάτων όμως απαιτείται η έκδοση υπουργικών αποφάσεων, κάτι που, όπως πληροφορούμαστε από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, είναι πιθανόν να συμβεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζουμε ότι τα προς υλοποίηση προγράμματα είναι τα εξής:
• Το πρόγραμμα «Μια αρχή, μια ευκαιρία» που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά νέους που εγκατέλειψαν το σχολείο ή δεν συνεχίζουν τις σπουδές τους. Για πρώτη φορά παρέχεται και ασφαλιστική κάλυψη σε 40.000 νέους το 2008 και σε άλλους 40.000 το 2009.
• Το πρόγραμμα κατάρτισης σε βασικές δεξιότητες χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας που «ανοίγει» το πρώτο τρίμηνο του 2009 και αφορά νέους μέχρι 25 χρονών. Αμέσως μετά θα προκηρυχθεί και το επόμενο βήμα για τις εξειδικευμένες δεξιότητες σε αυτές τις ειδικότητες, ώστε να αρχίζει και να ολοκληρώνεται η πορεία για την πιστοποίηση των δεξιοτήτων.
• Το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τους ανέργους έως 30 ετών που επανασχεδιάστηκε και προϋπολογίζεται να ξεπεράσει τα 129 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις άνεργες μητέρες ανήλικων παιδιών.
• Το πρόγραμμα για τους άνεργους επιστήμονες που θα προκηρυχθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2009 και προβλέπει επιχορήγηση ύψους 15.000 ευρώ για να ξεκινήσουν τη δική τους δουλειά όσοι νέοι ενταχθούν σ’ αυτό.

Ακόμη, σε αυτόν τον κύκλο δράσεων εντάσσονται και άλλα δύο προγράμματα, το ειδικό πρόγραμμα για τους αυτοαπασχολούμενους που προβλέπει 7.000 θέσεις ωφελούμενων ανέργων και το πρόγραμμα «Πλησίον της σύνταξης» που καλύπτει 2.500 ανθρώπους οι οποίοι για λίγα ένσημα δεν μπορούσαν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.


Σχολιάστε εδώ