Μηχανισμούς τρομοκράτησης των συνδικαλιστών διαπιστώνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ύπαρξη και λειτουργία σκοτεινών μηχανισμών που δραστηριοποιούνται «με στόχο την τρομοκράτηση των εκπροσώπων των εργαζομένων και τον περιορισμό της λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αναδεικνύοντας έλλειμμα δημοκρατικής λειτουργίας», διαπιστώνει ο κ. Φώτης Κουβέλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την εγκληματική επίθεση στη μετανάστρια – συνδικαλίστρια Κ. Κούνεβα (σ.σ.: υπενθυμίζεται ότι εργαζόταν σε εταιρεία συνεργείου καθαριότητας).

Αποκαλυπτικός είναι ο κ. Κουβέλης σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Εσωτερικών, ως προς τις εργασιακές συνθήκες στις επιχειρήσεις καθαριότητας που αναπτύχθηκαν πρόσφατα. Όπως αναφέρεται στη σχετική ερώτηση:
• Τα συνεργεία αυτά απασχολούν ανειδίκευτο και υποαμειβόμενο προσωπικό, κυρίως από τη μαύρη και ανασφάλιστη αγορά εργασίας.
• Δεν ανέχονται τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση.
• Δεν αναγνωρίζουν τα εργασιακά δικαιώματα των απασχολουμένων τους και επέβαλαν ένα περιβάλλον εργασιακού μεσαίωνα στην ελληνική αγορά εργασίας.

Οι δύο υπουργοί (Φάνη Πάλλη – Πετραλιά και Πρ. Παυλόπουλος) καλούνται να απαντήσουν ποια είναι η θέση τους στις διαπιστώσεις που καταγράφονται στην επίκαιρη ερώτηση, σε ποιες άμεσες ενέργειες έχουν προβεί μέχρι σήμερα οι αρμόδιες αρχές για τη διερεύνηση της επίθεσης εναντίον της συνδικαλίστριας και την ανεύρεση των ηθικών και φυσικών αυτουργών της επίθεσης, καθώς και ποια είναι τα αποτελέσματα των ενεργειών τους.

Και μία, επίσης σημαντική, ερώτηση προς τους δύο υπουργούς: Αν είναι καταγεγραμμένος ο αριθμός των επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες καθαριότητας και απασχολούν εργαζόμενους, αν έχουν διενεργηθεί έλεγχοι για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και την τήρηση των όρων και των συνθηκών εργασίας σε αυτές, καθώς και ποια είναι τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων, αν υπάρχουν.


Σχολιάστε εδώ