Μείωση εσόδων και κόστους, αλλά και κερδών

Mε σημαντική μείωση των πωλήσεων, αλλά και του κόστους πωλήσεων, διάθεσης και διοίκησης σε επίπεδο ομίλου και εταιρείας, με σημαντική αύξηση των εσόδων εκμετάλλευσης σε επίπεδο ομίλου και εταιρείας και χρηματοοικονομικών εσόδων σε επίπεδο ομίλου, έκλεισε το εννεάμηνο του 2008 της Καθημερινή ΑΕ Έκδοση Εντύπων Μέσα μαζικής Επικοινωνίας. Οι εξελίξεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα τη μετατροπή των κερδών της αντίστοιχης περιόδου του 2007, σε επίπεδο ομίλου, σε ζημίες, και τη σημαντική συρρίκνωση των περσινών κερδών σε επίπεδο εταιρείας.
Ο όμιλος δραστηριοποιείται στους ακόλουθους τομείς:
α. Εκδοτικός και εκτυπωτικός: Περιλαμβάνει τη μητρική και λοιπές εταιρείες του ομίλου που ασχολούνται με την έκδοση εφημερίδων και περιοδικών. Ο όμιλος εκδίδει μία από τις σημαντικότερες ελληνικές εφημερίδες, την «Καθημερινή», καθώς και περιοδικά που καλύπτουν ευρύ φάσμα θεμάτων του αναγνωστικού κοινού. Το ερώτημα είναι κατά πόσον τα περιοδικά αυτά και άλλες εκδοτικές δραστηριότητες, που έχουν τεράστιο κόστος, συμβάλλουν, πέρα από το κύρος και την αναγνωστική χρησιμότητα, θετικά ή αρνητικά στα αποτελέσματα εκμετάλλευσης ή αν έχουν, τέλος πάντων, κάποιον πολλαπλασιαστή απόδοσης. β. Ραδιοφωνικός τομέας: Περιλαμβάνει την παραγωγή και εκμετάλλευση ραδιοφωνικών προγραμμάτων μέσω του σταθμού «Μελωδία». γ. Ναυτιλιακός τομέας: Περιλαμβάνει επενδύσεις σε μετοχές πλοιοκτητριών εταιρειών ποντοπόρων πλοίων ή σε μετοχές διαχειριστριών εταιρειών. δ. Λοιποί τομείς: Περιλαμβάνουν κυρίως εκμετάλλευση ακινήτων.
Ειδικότερα, από την ανάλυση του ισολογισμού του εννεαμήνου του 2008 προκύπτουν οι ακόλουθες διαπιστώσεις:
=Οι πωλήσεις του ομίλου και της εταιρείας ανήλθαν στα 80,9 εκατ. ευρώ και 69,1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, έναντι 97 εκατ. ευρώ και 85,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα κατά το εννεάμηνο του 2007. Δηλαδή, παρουσίασαν μείωση κατά 16,6% και 18,9% αντίστοιχα.=Το κόστος πωληθέντων του ομίλου παρουσίασε μείωση κατά 8,4% και της εταιρείας μείωση κατά 11,4%. =Παρά τη μείωση αυτή, το μεικτό κέρδος διαμορφώθηκε στα 24,1 εκατ. ευρώ και 20,2 εκατ. ευρώ, έναντι 35 εκατ. ευρώ και 30 εκατ. ευρώ αντίστοιχα κατά το εννεάμηνο του 2007. Δηλαδή, παρουσιάζει μείωση κατά 31,1% και 32,7% αντίστοιχα. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση των εσόδων. =Τα έξοδα διάθεσης παρουσιάζουν μείωση τόσο σε επίπεδο ομίλου όσο και σε επίπεδο εταιρείας κατά 16,9 % και 18,5% αντίστοιχα.=Τα έξοδα διοίκησης παρέμειναν σχεδόν στάσιμα (γύρω στα 5 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου και γύρω στα 4 εκατ. ευρώ σε επίπεδο εταιρείας). =Μετά την αφαίρεση των εξόδων διάθεσης, των εξόδων διοίκησης και των χρηματοοικονομικών εξόδων (γύρω στο 1 εκατ. ευρώ), τα οικονομικά αποτελέσματα μετά φόρων διαμορφώνονται σε επίπεδο ομίλου σε ζημίες 4,7 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2007, και σε επίπεδο εταιρείας σε ισχνά κέρδη 0,2 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 5,7 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Η μισθοδοσία ανήλθε σε επίπεδο ομίλου στα 16,2 εκατ. ευρώ και, σε επίπεδο εταιρείας, στα 12,2 εκατ. ευρώ, έναντι 14,5 εκατ. ευρώ και 11,5 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2007, σημειώνοντας αύξηση κατά 11,7% και 6,1% αντίστοιχα.=Οι απασχολούμενοι του ομίλου ανέρχονταν στα 610 άτομα και της εταιρείας στα 458
άτομα, έναντι 558 και 445 κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2007.
Σημειώνεται ότι οι μέτοχοι, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που κατέχουν άμεσα ή έμμεσα ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου μεγαλύτερο από το 5% είναι οι εξής: Αριστείδης Ι. Αλαφούζος 40,75%, Θεμιστοκλής Αρ. Αλαφούζος 21,79%, Ελένη σύζυγος Αρ. Αλαφούζου 12,41% και ευρύ επενδυτικό κοινό και θεσμικοί επενδυτές 25,05%.


Σχολιάστε εδώ