Θέμα χρόνου η σύλληψη των τρομοκρατών!
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι έρευνες στρέφονται σε όλους τους χώρους – και, μεταξύ αυτών, σε δύο άτομα που πρόσφατα αποπειράθηκαν να ληστέψουν τράπεζα στο κέντρο της Αθήνας (σε παλαιότερες εποχές οι ληστείες τραπεζών ήταν ένας από τους τρόπους… χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, όπως μας έμαθαν ΕΛΑ και 17Ν).
Στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εκτιμούν πάντως ότι πρόκειται για αδίστακτους τύπους, που «βαράνε όπου να ‘ναι» και δίνουν την εικόνα και την αίσθηση του «παρανοϊκού» και είναι πολύ σκληρότεροι από τη 17Ν. Οι 27 πυροβολισμοί που έριξαν εναντίον των ανδρών των ΜΑΤ οι οποίοι φυλούσαν σκοπιά στον χώρο του υπουργείου Πολιτισμού, υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά τη διαπίστωση ότι «ήθελαν νεκρούς…». Και αυτός ήταν και ο στόχος με το χτύπημα κατά της κλούβας των ΜΑΤ στην Πολυτεχνειούπολη… Μόνο που αστόχησαν, προφανώς ως… πρωτόπειροι. Και μόνο η σκέψη ότι μπορεί να είχαμε θύματα 10 με 15 αστυνομικούς προκαλεί ανατριχίλα από την εκρηκτική κατάσταση που θα εδημιουργείτο.
Έχει δημιουργήσει πάντως προβληματισμό ότι δεν έχει σταλεί ακόμη προκήρυξη από τον «Επαναστατικό Αγώνα», που να αναλαμβάνει την ευθύνη της αδίστακτης επίθεσης στο κέντρο της Αθήνας κατά των αστυνομικών.
Από την προκήρυξη θα φανούν και οι παραπέρα προθέσεις του.
Φορτισμένο κλίμα
Η στοχοποίηση των αστυνομικών και οι επιθέσεις εναντίον τους, τόσο οι φυσικές από τους τρομοκράτες όσο και οι φραστικές από μερίδα της κοινής γνώμης, και ιδιαίτερα από μαθητές, φοιτητές κ.λπ. μετά τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή και τα μεγάλα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας με τους κουκουλοφόρους, έχουν δημιουργήσει «βαρύ κλίμα» στις τάξεις του Σώματος.
Και παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος κάνει ό,τι μπορεί και επισκέπτεται μια και δυο φορές την ημέρα το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο Δ. Μαντζούνης (γνωριζόταν και με την οικογένειά του, η οποία είναι νυχθημερόν στο νοσοκομείο), εντούτοις το κλίμα είναι βαρύ.
Η επιτυχής έκβαση της εγχείρησης στην οποία υποβλήθηκε ο νεαρός αστυνομικός το βράδυ της Πέμπτης μετά την εσπευσμένη εισαγωγή του στο χειρουργείο από αιμορραγία στο πεπτικό σύστημα, κάνει τους γιατρούς αισιόδοξους για την αποκατάσταση της υγείας του, αν και οι επιπλοκές πάνε «πιο πίσω» την ανάνηψή του.
Άλλωστε οι 14 φιάλες αίματος και οι 8 πλάσματος που χρειάσθηκε αμέσως μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο (και ευτυχώς που μεταφέρθηκε χωρίς καθυστέρηση…) μαρτυρούσαν από την αρχή πόσο κρίσιμη ήταν η κατάστασή του.
Πολλοί συνάδελφοί του, αλλά και μέλη της οικογένειάς του, λένε δηκτικά: «Μας στοχοποιήσανε, και να τα αποτελέσματα! Τώρα είμαστε… ισοπαλία. Ευχαριστήθηκαν;».
Χρυσοχοΐδης: Μπορούμε, με σοβαρότητα
Ο έμπειρος στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (διετέλεσε για πολλά χρόνια υπουργός Δημόσιας Τάξης και συνέλαβε τα μέλη της 17Ν που δικάστηκαν) εκτιμά ότι πρόκειται για μια οργάνωση 10-15 ατόμων, που είναι τολμηροί, ριψοκίνδυνοι και αποφασισμένοι να σκοτώσουν. Θεωρεί ότι κινούνται στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής «Αριστεράς», αλλά δεν έχουν μεγάλη εκπαίδευση στο αντάρτικο πόλεων και στη χρήση όλων των όπλων, παρά τα βαριά και πολλά όπλα που φαίνεται να διαθέτουν και τα υλικά που έχουν κλέψει (από στρατόπεδα).
Το γεγονός βέβαια ότι διαθέτουν τέτοιο σοβαρό οπλοστάσιο, όπως έδειξε και το μπαζούκας που χρησιμοποίησαν κατά της αμερικάνικης πρεσβείας, αχρηστεύει πολλά από τα υπάρχοντα μέτρα ασφαλείας.
Άρα, κατά τον κ. Χρυσοχοΐδη, απαιτείται επανασχεδιασμός από την πλευρά της Πολιτείας των αρμόδιων υπηρεσιών αλλά και της λειτουργίας τους. Ο πρώην υπουργός θεωρεί ότι μπορεί η Πολιτεία να έχει σοβαρά αποτελέσματα εξάρθρωσής τους με διαφορετικό σχεδιασμό και λειτουργία από αυτήν που έχει υιοθετήσει σήμερα. Συμφωνεί με αρκετές εκτιμήσεις ότι το πλήγμα στην εικόνα της χώρας μας είναι σοβαρό από τη συγκεκριμένη δράση της οργάνωσης, η οποία φαίνεται ότι ετοιμαζόταν γι’ αυτό το χτύπημα εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια.
Και επειδή οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα μας στριμώξουν σε διάφορα επίπεδα με αφορμή –και όχι μόνο– τη δράση αυτών των ατόμων, συνιστά προσοχή σε όλους (γιατί τον λογαριασμό στο τέλος τον πληρώνει η Ελλάδα, ανεξάρτητα από πρόσωπα και κυβερνήσεις).
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alter, ο Μ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στις επιδιώξεις αυτής της ομάδας, εκτιμώντας ότι θέλουν μέχρι και… εμφύλιο πόλεμο, κάνοντας πολλούς να αναρωτηθούν αλλά και να… φοβηθούν για το τι εννοεί ή γνωρίζει (γιατί με τη… βόμβα Ξηρού που έσκασε στα χέρια του, άρχισε το ξήλωμα του πουλόβερ της 17Ν και επήλθε η… ηρεμία που είχαμε μέχρι σήμερα – και αυτός που ξήλωσε το «πουλόβερ» της τρομοκρατίας ήταν ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης). Ίσως δεν είναι τυχαία η εκτίμησή του ότι ανάμεσά τους μετέχουν και άτομα εκπαιδευμένα στη Μέση Ανατολή, αλλά και Ουτσεκάδες.
Το γεγονός ότι σκοτώνουν με… δολοφονικό μίσος (από μπροστά και πίσω ταυτόχρονα, π.χ. στην περίπτωση του άτυχου φρουρού Αμμανατίδη) δείχνει (αδίστακτα) δολοφονικά ένστικτα…
==========
Απόρρητα έγγραφα επικαλείται ο Τζέισον Μπερκ, αρθρογράφος του βρετανικού «Observer», για να υποστηρίξει ότι υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος» να αναβιώσει στην Ελλάδα η πολιτική βία το 2009. Μιλά για ένα «διεθνές δίκτυο οργανώσεων με ισχυρή παρουσία στη Γαλλία», το οποίο, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης που επικαλείται, συνδέεται με εξτρεμιστικές ομάδες στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία. Και ο Ερίκ Ντενεκέ, διευθυντής του Γαλλικού Κέντρου Ερευνών και Πληροφοριών και πρώην σύμβουλος του υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας, προσθέτει: «Η ακροαριστερή βία έχει αναπτυχθεί τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια και πλησιάζει όλο και περισσότερο την πραγματική τρομοκρατία».
Τέλος, αξιωματούχοι των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών θεωρούν ότι «πρέπει να δοθεί αποφασιστική απάντηση σε δράσεις που υιοθετούν αντίστοιχη φιλοσοφία και εξαπλώνονται στην Ευρώπη».
***
Απόρρητα έγγραφα επικαλείται ο Τζέισον Μπερκ,
αρθρογράφος του βρετανικού
«Observer», για να υποστηρίξει ότι υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος» να αναβιώσει στην Ελλάδα η πολιτική βία το 2009. Μιλά για ένα «διεθνές δίκτυο οργανώσεων με ισχυρή παρουσία στη Γαλλία», το οποίο, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης που επικαλείται, συνδέεται με εξτρεμιστικές ομάδες στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία. Και ο Ερίκ Ντενεκέ, διευθυντής του Γαλλικού Κέντρου Ερευνών και Πληροφοριών και πρώην σύμβουλος του υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας, προσθέτει: «Η ακροαριστερή βία έχει αναπτυχθεί τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια και πλησιάζει όλο και περισσότερο την πραγματική τρομοκρατία».
Τέλος, αξιωματούχοι των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών θεωρούν ότι «πρέπει να δοθεί αποφασιστική απάντηση σε δράσεις που υιοθετούν αντίστοιχη φιλοσοφία και εξαπλώνονται στην Ευρώπη».