Θέλουν οι Τούρκοι το μισό Αιγαίο!

Η επιθετική ενέργεια στο Φαρμακονήσι, όπου επιχείρησαν να ρίξουν το ελικόπτερο που πήγαινε τη φρουρά «αδειάζοντας» πάνω του καυσαέρια, ήταν ενταγμένη σε αυτό το σχέδιο. Στο ΥΕΘΑ περιμένουν να δουν τι θα γίνει στην αλλαγή φρουράς μέσα στην εβδομάδα, αν θα επιχειρήσουν να το… αναχαιτίσουν.

Η εχθρική αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας, στην οποία απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας την ημέρα των Θεοφανίων με την άφιξή του στο Αγαθονήσι, εκτιμάται ότι οφείλεται:

α) Στο μπλοκάρισμα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, η οποία… απελευθερώνεται και άρα δεν έχει λόγο να κάνει τον καλό…

β) Στο γεγονός ότι ο Ερντογάν δεν έχει σχέση με τον… «κουμπάρο» Ταγίπ που γνωρίζαμε πριν από τέσσερα-πέντε χρόνια. Έχει συμβιβαστεί με τους στρατηγούς.

γ) Στο μεσοδιάστημα της ανάληψης της ηγεσίας των ΗΠΑ από τον Μπαράκ Ομπάμα και τους ανθρώπους του.

δ) Στην εσωτερική κατάσταση στη χώρα μας εξαιτίας των αναταραχών από τις κινητοποιήσεις

Όλα αυτά… εξηγούν την απόπειρα επιβολής ντε φάκτο της πάγιας επιδίωξης της Άγκυρας να διχοτομήσει το Αιγαίο στον περιβόητο 25° Παράλληλο, που ξεκινάει από τη Θάσο, κόβει στη μέση τη μισή Εύβοια, μοιράζει τις Κυκλάδες και φτάνει μέχρι την Κρήτη.

Η Αθήνα είναι εξαιρετικά ανήσυχη και προβληματισμένη και η ανησυχία αυτή γίνεται ακόμα εντονότερη, καθώς η Τουρκία έχει προγραμματίσει μέσα στον Ιανουάριο μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις σε έξι τουλάχιστον περιοχές στο Αιγαίο.

Η τουρκική προκλητικότητα το τελευταίο διάστημα, με επίκεντρο τα δύο μικρά νησιά, Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, χαρακτηρίζεται από νέα στοιχεία, τα οποία η Αθήνα λαμβάνει πλέον σοβαρά υπόψη της, εξετάζοντας τις παραμέτρους που οδηγούν ακόμη και σε δημιουργία εκ μέρους της Άγκυρας θερμού επεισοδίου. Πάντως, τα τελευταία χρόνια η τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο κατά τον μήνα Ιανουάριο ήταν μονίμως εντονότερη απ’ ό,τι τους υπόλοιπους μήνες. Όμως φέτος, από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου και μετά, οι Τούρκοι έχουν ανεβάσει ακόμη περισσότερο τους τόνους και έχουν αναβαθμίσει τις προκλήσεις τους, θέλοντας προφανώς να στείλουν μήνυμα για τις προθέσεις και τις αξιώσεις τους.

Έτσι, για πρώτη φορά, όπως έγινε απολύτως καθαρό το τελευταίο διάστημα, η Τουρκία επιχείρησε με βίαιες ενέργειες και «στρατιωτικό τσαμπουκά» να διεκδικήσει μια ελληνική περιοχή και να την «εντάξει στην κυριαρχία της», όπως ακριβώς συνέβη με τα δύο μικρά νησιά, το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι. Να σημειωθεί επίσης πως οι τελευταίες ενέργειες αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας έγιναν συνδυασμένα σε θάλασσα και αέρα, με την αναχαίτιση του ελληνικού ελικοπτέρου -για πρώτη φορά- την ώρα που επιχειρούσε έρευνα και διάσωση σε μια δηλωμένη με νόταμ περιοχή, ενώ λίγο αργότερα παρενοχλήθηκε από πλοία της Τουρκικής Ακτοφυλακής και η ελληνική κανονιοφόρος «Νικηφόρος» που μετείχε στην έρευνα-διάσωση.

Το πλέον ουσιαστικό στοιχείο για τις αναβαθμισμένες προκλήσεις της Άγκυρας και την οξύτητα της διεκδίκησής της είναι ότι δηλώνει πια τελείως καθαρά και χωρίς περιστροφές ότι ο εναέριος χώρος πάνω από τα δύο νησιά είναι τουρκικός, καθώς και ότι ο αντίστοιχος θαλάσσιος είναι τουρκικός. Αυτό ανακοινώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο στους πιλότους των ελικοπτέρων (τόσο αυτού που μετέφερε τα Χριστούγεννα τη φρουρά στο Φαρμακονήσι, όσο και του Σούπερ Πούμα που εκτελούσε έρευνα-διάσωση) και τον κυβερνήτη της ελληνικής κανονιοφόρου. Να σημειωθεί ότι κατά το παρελθόν οι Τούρκοι, όταν γινόταν παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου ή υπέρπτηση πάνω από τα δύο νησιά, έκαναν λόγο για κάποιο λάθος του πιλότου ή για «στραβοτιμονιά» και δεν έλεγαν ευθέως πως η περιοχή (αέρας, θάλασσα) είναι σε τουρκική κυριαρχία.

Οι συνεχιζόμενες όλες τις τελευταίες μέρες τουρκικές προκλήσεις συνοδεύτηκαν και από τη ρητή εντολή του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου προς το υπουργείο Εξωτερικών για έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς την Αθήνα, με το αιτιολογικό ότι ελληνικά αεροσκάφη και πλοία παραβιάζουν τον τουρκικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο! Το κείμενο του τουρκικού διαβήματος αποτελεί την επίσημη καταγραφή της μονομερούς διεκδίκησης της Άγκυρας, που θεωρεί τουρκικό τον θαλάσσιο χώρο στο Αγαθονήσι.

Στο κείμενο του διαβήματος (που δημοσίευσε το «Έθνος») η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι «στις 6 Ιανουαρίου δύο σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής παραβίασαν τα τουρκικά χωρικά ύδατα μεταξύ των στιγμών 09.56-12.10 και 12-16.15». Πρόκειται για τις «στιγμές» όπου μετακινήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με σκάφος του Λιμενικού από τη Σάμο στο Αγαθονήσι και αντίστροφα, την ημέρα των Φώτων.

Επιπλέον, μόλις την περασμένη Πέμπτη το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο ζήτησε με μια εμπρηστική του ανακοίνωση τα ρέστα από την Ελλάδα, ισχυριζόμενο ότι στις 5 Ιανουαρίου ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη παρενόχλησαν τουρκικά δυτικά της Λέσβου και νοτίως της Λήμνου και πως από τις 2 έως τις 6 Ιανουαρίου σκάφη του ελληνικού Λιμενικού παραβίασαν τα τουρκικά χωρικά ύδατα στα Ύμια.

Πάντως, οι πρώτες εκτιμήσεις διπλωματικών και στρατιωτικών κύκλων είναι πως η πρόσφατη τουρκική προκλητικότητα φέρνει στην πρώτη γραμμή, μέσω στρατιωτικών ενεργειών, την καυτή ατζέντα αμφισβήτησης του καθεστώτος του Αιγαίου, μέσα από τη θεωρία που η Άγκυρα έχει κατασκευάσει και έχει δημοσίως ανακοινώσει κατά την κρίση των Υμίων, ότι δεκάδες νησιά (ακόμα και κατοικημένα), νησίδες και βραχονησίδες που δεν αναφέρονται ονομαστικά στις συνθήκες παραχώρησής τους στην Ελλάδα, ανήκουν στην Τουρκία ως διάδοχο κράτος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σε αυτά τα αμφισβητούμενα νησιά η Τουρκία περιλαμβάνει το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι, τους Αρκιούς κ.ά. Βέβαια, όλο αυτό το «κατασκεύασμα» των περιβόητων «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο δεν στέκει, αφού υπάρχει αναφορά η οποία, εκτός από τα μεγάλα νησιά των Δωδεκανήσων τα οποία αναφέρονται ονομαστικά, ορίζει πως στην Ελλάδα ανήκουν και τα γύρω από αυτά μικρότερα νησιά.

Εξάλλου, έγκυροι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν πως η Τουρκία προχωράει τώρα στην με στρατιωτικά μέσα κλιμάκωση των μονομερών της διεκδικήσεων στην Ελλάδα γιατί:

– Είναι ανοιχτό και ζεστό το θέμα της οριοθέτησης των ζωνών και της αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

– Υπάρχει, όπως είπαμε, «κενό εξουσίας» στις ΗΠΑ, καθώς ο νέος Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει αναλάβει τα καθήκοντά του, οπότε στο μεσοδιάστημα μπορούν να δημιουργηθούν τετελεσμένα.

– Το 2009 είναι, και ουσιαστικά και τυπικά, κρίσιμη χρονιά για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Επιπλέον, είναι ανοιχτές οι συνομιλίες για το Κυπριακό και πιθανόν στη συνέχεια να δρομολογηθούν εξελίξεις.

Έλαμπαν τα μάτια όλων στο Αγαθονήσι…

Πολλά γράφτηκαν για την επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρουλου Παπούλια στη Σάμο και από εκεί στο Αγαθονήσι την ημέρα των Θεοφανίων. Ο ίδιος χαρακτήρισε «ξεχωριστή χαρά» το ότι γιόρτασε μαζί τους τα Θεοφάνια, ενώ οι συνεργάτες του μιλούσαν για τη συγκινητική υποδοχή που του επιφύλαξαν. «Τα μάτια τους έλαμπαν από τόση χαρά ώστε ήταν σαν να πήρε εκατό χρόνια ζωής ακόμη», έλεγαν. Άλλωστε, «η καρδιά του λαχταρούσε να πάει εκεί», παρά την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του και παρά τις δυσκολίες του ταξιδιού μέσα στον χειμώνα. Όταν μάλιστα, λίγο πριν φθάσει, πλημμύρισε η προβλήτα από κάποια κύματα, έσπευσαν όλοι μαζί με τις σκούπες τους να καθαρίσουν τα νερά… Στη Σάμο «δεν προλάβαινε να σφίγγει τα χέρια που ήθελαν να τον χαιρετήσουν…». Εκεί πράγματι είναι Ελλάδα…

Στην αντιφώνησή του κατά την τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Αγαθονησίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αισθάνεται στο πρόσωπο όλων των κατοίκων του νησιού ότι «η Ελληνική Πολιτεία τιμά τον ακριτικό Ελληνισμό, τον Ελληνισμό της περιφέρειας, έναν Ελληνισμό με υψηλότατη προσφορά στην πατρίδα».

Για άλλη μια φορά υπογράμμισε ότι «όλοι οι Έλληνες, οι νησιώτες του Αιγαίου θέλουν ένα ειρηνικό μέλλον με τους γείτονές μας. Το μέλλον αυτό όμως δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου» και αναφέρθηκε στις «αδιανόητες και παράλογες προκλήσεις» της Άγκυρας.


Σχολιάστε εδώ