Ενεργός και πολύπλευρη η συμπαράσταση του ΚΚΕ στους Παλαιστινίους

Σε συμπαράσταση προς τον σκληρά δοκιμαζόμενο, από την ισραηλινή βαρβαρότητα, παλαιστινιακό λαό, κινήθηκε όλο το στελεχιακό δυναμικό του ΚΚΕ την εβδομάδα που πέρασε και όλες οι κομματικές εκδηλώσεις αφιερώθηκαν σε αυτό και μόνον το θέμα.

Μάλιστα, η ίδια η Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής κομματικής αντιπροσωπείας, μετέβη στην πρωτεύουσα της Παλαιστίνης, τη Ραμάλα, και είχε συναντήσεις συμπαράστασης με την παλαιστινιακή ηγεσία. Εκεί ζήτησε να σταματήσουν χωρίς όρους και δεσμεύσεις οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, να αποκτήσουν οι Παλαιστίνιοι το δικό τους ενιαίο κράτος και να καταρρεύσει η επιδίωξη του Ισραήλ και άλλων κύκλων για τη γέννηση μικρών κρατών- προτεκτοράτων που θα είναι ελεγχόμενα από το ίδιο.

Χαρακτηριστικό της αποκλειστικής δραστηριότητας του κόμματος με το Παλαιστινιακό είναι το γεγονός ότι οργανώθηκαν συγκεντρώσεις συμπαράστασης σε όλη την Ελλάδα ενώ η Ομοσπονδία Οικοδόμων -που ελέγχεται από το ΠΑΜΕ- προχώρησε σε απεργία συμπαράστασης στους Παλαιστινίους ενώ στάσεις εργασίας έκαναν σωματεία που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ.

Το ΚΚΕ ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική των ίσων αποστάσεων που εξισώνει τον θύτη με το θύμα ενώ δεν μένει στο απυρόβλητο και το ΠΑΣΟΚ. Όπως είναι γνωστό, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς όπου αντιπρόεδρος είναι ο Εχούντ Μπάρακ και αναφερόμενη στο θέμα η Αλέκα Παπαρήγα παρατήρησε σκωπτικά: «Να τον χαίρεται ο Γ. Παπανδρέου τον αντιπρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς».

Παράλληλα, όλο το κόμμα κινείται στους ρυθμούς του επικείμενου -στα τέλη Φεβρουαρίου- 18ου Συνεδρίου όπου εκτός από την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής θα συζητηθεί και η αποτίμηση του υπαρκτού Σοσιαλισμού αφού όπως είναι γνωστό ο απολογισμός του Σοσιαλισμού στην Ευρώπη αποτελεί το δεύτερο θέμα του Συνεδρίου. Ό,τι και να γίνει σε ηγετικό επίπεδο -η Αλέκα Παπαρήγα επιμένει να μην ανοίγει τα χαρτιά της- το μόνο σίγουρο είναι ότι το Συνέδριο θα επικυρώσει όλες τις επιλογές της ηγεσίας αφού όπως προκύπτει μέσα από τον προσυνεδριακό διάλογο δεν υπάρχουν διαφωνίες με τις θέσεις που κατέθεσε για συζήτηση η απερχόμενη Κεντρική Επιτροπή.

Το ΚΚΕ έχει οριοθετήσει τη δράση του έναντι των άλλων κομμάτων και έτσι θα συνεχίσει να πορεύεται αφού εκτιμάται από στελέχη του ότι η τακτική αυτή έχει αποδώσει και οδήγησε το Κόμμα από το 4,5% που είχε μετά τη διάσπαση του 1991 στο 8% των περασμένων εκλογών με ορατό το ενδεχόμενο διψήφιου ποσοστού στις επικείμενες Ευρωεκλογές. Στον Περισσό βλέπουν με ικανοποίηση τα τελευταία ευρήματα των δημοσκοπήσεων, από τα οποία προκύπτει συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ και εκτιμούν ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί στην πορεία προς τις Ευρωεκλογές και ότι τελικά θα ξεπεράσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και θα «αποκαταστήσουν την τάξη» στους ενδοαριστερούς συσχετισμούς. Στην κατεύθυνση αυτή θα συνεχιστεί η επιθετική πολιτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο εκτός των άλλων καταλογίζουν καιροσκοπισμό και κολακεία σε κάθε κατεύθυνση προκειμένου να πάρει λίγους ψήφους παραπάνω.

Εκτός όμως από το σταθερό μέτωπο κατά του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ ξεκαθάρισε με τον πιο έντονο τρόπο και τη στάση του έναντι του ΠΑΣΟΚ αφού η Αλέκα Παπαρήγα αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Γ. Παπανδρέου, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης» μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών. Η άρνηση αφορούσε πρόταση του Γ. Παπανδρέου για συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης προκειμένου να συζητηθούν τα σοβαρά προβλήματα της κοινωνίας και ειδικά της νεολαίας και να αναζητηθεί το ενδεχόμενο κοινής δράσης για την αντιμετώπισή τους. Όπως είναι ήδη γνωστό, ο Αλέκος Αλαβάνος αποδέχθηκε την πρόταση για συνάντηση, γεγονός που κατά τον Περισσό σημαίνει ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ παραδέχονται ότι μπορούν να βρουν σημεία κοινής δράσης, αποτελώντας προοίμιο για ενδεχόμενη μελλοντική κυβερνητική συνεργασία των δύο κομμάτων.


Σχολιάστε εδώ