Εμφύλιος στην Κύπρο από τη φάλτσα πολιτική Χριστόφια

Πέτρα του σκανδάλου, οι χειρισμοί του Προέδρου Χριστόφια στο Κυπριακό και πιο συγκεκριμένα μια κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον ίδιο και τον κατοχικό ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για τη σφαγή στη Γάζα, μετά τη συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο των διακοινοτικών συνομιλιών την περασμένη Δευτέρα στη Λευκωσία. Η ανακοίνωση καταδίκαζε τη δυσανάλογη χρήση βίας του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων, που οδήγησε σε απώλειες αμάχων.

Αντιδράσεις

Η διαφωνία του ΔΗΚΟ, όπως και του Ευρωπαϊκού Κόμματος, το οποίο ανήκει στην αντιπολίτευση, βασίζεται στην εξίσωση του κατοχικού ηγέτη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Με ανακοινώσεις τους, ΔΗΚΟ και Ευρωπαϊκό Κόμμα συμφωνούν ότι η κίνηση του Προέδρου Χριστόφια στέλνει λανθασμένα μηνύματα στο εξωτερικό και χρησιμοποιείται από τον κ. Ταλάτ ως μέσο αναβάθμισης του ψευδοκράτους και του ίδιου, αφού στο εξής μπορεί να εμφανίζεται σε θέματα εξωτερικής πολιτικής ως ίσος με τον Πρόεδρο Χριστόφια.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Γιώργος Κολοκασίδης υποστήριξε ότι το συγκυβερνών ΔΗΚΟ δεν ενημερώθηκε για την κοινή δήλωση, ώστε να διατυπώσει τις ενστάσεις του στον Πρόεδρο Χριστόφια κατ’ ιδίαν αντί δημόσια, με αποτέλεσμα τώρα ο κ. Ταλάτ να εμφανίζεται ως να συνασκεί με τον κύπριο Πρόεδρο εξωτερική πολιτική. Πώς μπορεί να μιλά ο κ. Ταλάτ για εισβολή και σφαγές στη Γάζα όταν ο ίδιος είναι τοποτηρητής του κατοχικού καθεστώτος στην Κύπρο, αναρωτήθηκε ο κ. Κολοκασίδης, για να καταλήξει ότι με την κοινή δήλωση δίδεται ηθική υπόσταση και κύρος στον Ταλάτ.

Η ΕΔΕΚ θεωρεί ορθό το περιεχόμενο της δήλωσης, διαφωνεί όμως στο ότι ο Ταλάτ δεν μπορεί να αναφέρεται στην εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα και να είναι κι αυτός τμήμα της κατοχής.

Στην «προεδρική» ιστοσελίδα

Ήδη, ο κατοχικός ηγέτης έχει δημοσιοποιήσει την κοινή ανακοίνωσή του με τον Πρόεδρο Χριστόφια στην ιστοσελίδα της λεγόμενης «προεδρίας» του ψευδοκράτους. Ο ίδιος με δηλώσεις του θεωρεί αυτήν την ενέργεια φυσιολογική, εφόσον εκεί τοποθετούνται όλες οι ανακοινώσεις της «προεδρίας». Επί του γεγονότος τούτου άσκησε κριτική ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, τονίζοντας ότι κ. Ταλάτ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το γεγονός.

Η κυβερνητική θέση

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέφανος Στεφάνου ισχυρίστηκε ότι η κριτική που ασκεί το ΔΗΚΟ είναι ατελέσφορη και αδιέξοδη, προσθέτοντας ότι η εξωτερική πολιτική της Κύπρου ασκείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Εξωτερικών, οι οποίοι έχουν εκφράσει τις θέσεις τους. Συναφείς ήταν και η θέση του εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, ο οποίος επισήμανε ότι η κοινή ανακοίνωση ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Προέδρου για επανένωση στη βάση της πολιτικής λογικής ότι θα πρέπει να προβάλλονται αυτά που ενώνουν τις δύο κοινότητες και όχι αυτά που τις χωρίζουν. Πρόσθεσε επί τούτου ότι γνωρίζει ο Πρόεδρος πως ο κ. Ταλάτ μπορεί να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί αυτές τις κινήσεις, όμως δεν μπορεί να τερματίσει την πολιτική προς την επανένωση, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται η τουρκική πλευρά να επιτύχει αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Το «ροκάνισμα»

Απαντώντας ο κ. Κολοκασίδης υποστήριξε ότι σταδιακά και στο βάθος του χρόνου η τουρκική πλευρά οικοδομεί το «ροκάνισμα» της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει εγερθεί ζήτημα αποχώρησης του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση, καθότι εκτός των άλλων υπάρχει πολιτικό συμβόλαιο μεταξύ των ηγεσιών των δύο κομμάτων, που αποτυπώνεται στην παραχώρηση από το ΑΚΕΛ προς το ΔΗΚΟ της προεδρίας της Βουλής και του υπουργείου των Εξωτερικών.

Στήριξη από ΔΗΣΥ

Στήριξη στον πρόεδρο Χριστόφια έδωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος επισήμανε ότι ουδέν μεμπτό διαπιστώνει από την κοινή ανακοίνωση δύο αριστερών ηγετών.


Σχολιάστε εδώ