ΔΙΑΤΙ να το ΚΡΥΨΩΜΕΝ άλλωστε

// Σαν νʼ άκουγαν για πρώτη φορά ανασχηματισμό έκαναν πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αποδοκίμασε ο Καραμανλής την οικονομική πολιτική του με την αποπομπή του Αλογοσκούφη, έλεγαν. Ο Ανδρέας όταν έδιωξε τον Λάζαρη, τον Αρσένη, τον Σημίτη πλάκα έκανε; Ή ξέχασαν εκείνη την αναδόμηση που άφησε έξω Μένιο, Γεννηματά και Άκη; Αυτά που λένε σήμερα, ακριβώς τα ίδια έλεγε η Νέα Δημοκρατία τότε, ως αντιπολίτευση. Γύρισαν την πλάκα γραμμοφώνου από την άλλη πλευρά…

// Τις αποφάσεις του για τα κεντρικά σημεία του ανασχηματισμού ο Κώστας Καραμανλής τις είχε πάρει πριν από την Πρωτοχρονιά. Σʼ αυτό το συμπέρασμα κατατείνουν όλες οι ενδείξεις, με τις πληροφορίες μάλιστα από έγκυρες πηγές να επιμένουν ότι κατʼ εντολήν του έγιναν «μυστικές δημοσκοπήσεις» για τις αλλαγές και για συγκεκριμένα πρόσωπα. Είχαν μετρήσει, λέγεται, τις αντιδράσεις των πολιτών τόσο για την απομάκρυνση του κ. Αλογοσκούφη και τη διαδοχή του από τον Γιάννη Παπαθανασίου όσο και την τοποθέτηση του Άρη Σπηλιωτόπουλου στο Παιδείας. Με λίγα λόγια, ο πρωθυπουργός δεν προχώρησε «στα τυφλά» στις συγκεκριμένες επιλογές. Και οι πρώτες επίσημες δημοσκοπήσεις τον… δικαίωσαν!

// Την… τελευταία στιγμή, λένε οι πληροφορίες, γλίτωσε την απομάκρυνση από την κυβέρνηση ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένος με τις δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Υγείας τις προηγούμενες εβδομάδες, ο οποίος είχε προαναγγείλει τη μετακίνησή του σε άλλο υπουργείο. Στο Μαξίμου είχαν πληροφορηθεί με έκπληξη ότι οι συνεργάτες του κ. Αβραμόπουλου είχαν αρχίσει να «μαζεύουν τα πράγματα», σίγουροι ότι στον ανασχηματισμό θα μετακόμιζαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχική απόφαση του Καραμανλή ήταν να αφήσει εκτός υπουργικού συμβουλίου τον Αβραμόπουλο, πλην όμως άλλαξε γνώμη μετά τις παραινέσεις στενών συνεργατών του, οι οποίοι του επισήμαναν ότι σε μια τέτοια περίπτωση, πρώτον, θα… άνοιγε μια πληγή που δύσκολα θα έκλεινε και, δεύτερον, θα μπορούσε να θεωρηθεί (η αναδόμηση του υπουργού Υγείας) ως… «δώρο» στην Ντόρα Μπακογιάννη στην κούρσα της διαδοχής.

// Αντίθετα, με όσα λέγονται και γράφονται, από το Μαξίμου λένε με κατηγορηματικό τρόπο ότι ο Καραμανλής δεν διαπραγματεύθηκε με τον Αλογοσκούφη τυχόν μετακίνησή του σε άλλο υπουργείο και επίσης δεν του υποσχέθηκε απολύτως τίποτα. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού ανέφεραν ότι ο τελευταίος είχε «στραβώσει» με την οργανωμένη προσπάθεια στήριξης του πρώην υπουργού Οικονομίας που έγινε από τα Μέσα Ενημέρωσης το προηγούμενο 10ήμερο. Ο κ. Καραμανλής θεώρησε, δικαιολογημένα είναι αλήθεια, ότι αυτό το «μπαράζ» θετικών δημοσιευμάτων δεν ήταν… εν αγνοία του κ. Αλογοσκούφη, αν δεν προκλήθηκε ευθέως από τον ίδιο. Κι αυτό διότι αφού οι σχετικές πληροφορίες δεν «έφευγαν» από το Μαξίμου, άρα η φημολογία ότι παραμένει στη θέση του εκπορευόταν από το επιτελείο του τέως υπουργού.

// Σε φορτισμένο κλίμα έγιναν σχεδόν όλες οι κρίσιμες τηλεφωνικές συνομιλίες του Κώστα Καραμανλή με τους υπουργούς που αποχώρησαν από την κυβέρνηση. Η πλέον εκρηκτική ήταν, όπως πληροφορούμαι, αυτή με τον Μιχ. Λιάπη. Ο οποίος είχε τις τελευταίες ημέρες μια ανησυχία, ωστόσο πίστευε ότι τελικώς θα παρέμενε, παρά το γεγονός ότι δεν είχε καμιά σχετική ένδειξη από τον πρωθυπουργό. Έτσι, όταν ο τελευταίος του τηλεφώνησε για να του πει τα… ευχάριστα, ο κ. Λιάπης «εξερράγη»! Διαμαρτυρήθηκε με έντονο τρόπο, υποστηρίζοντας ότι η απομάκρυνσή του θα του κοστίσει πολιτικά. Ο κ. Καραμανλής όμως ήταν ανένδοτος κι έτσι η τηλεφωνική συνομιλία τελείωσε μέσα σε κλίμα έντασης.

// Η οικονομική κρίση πλήττει… και τα ταξίδια του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτός είναι ο λόγος, έτσι τουλάχιστον λέγεται ανεπισήμως, που σύμφωνα με πληροφορίες αναβλήθηκε (ματαιώθηκε) η προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Μάρτιο επίσκεψη στη Νότιο Αμερική (Βενεζουέλα, Χιλή, Αργεντινή), την οποία οι υπηρεσίες της Προεδρίας προετοίμαζαν μήνες τώρα. Την… ίδια τύχη φαίνεται ότι θα έχει και το προγραμματισμένο ταξίδι του κ. Παπούλια στην Ιορδανία.


Σχολιάστε εδώ