Γιορτές και υπερκατανάλωση

Οι γιορτές των Χριστουγέννων τελείωσαν… Για άλλη μία χρονιά το εορταστικό κλίμα επικράτησε και όλοι μας, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, γευτήκαμε τη «μαγεία των Χριστουγέννων».
Έχουμε όμως ποτέ συνειδητοποιήσει πόσο μας κοστίζει όλη αυτή η διαδικασία; Και δεν αναφέρομαι ασφαλώς από οικονομικής πλευράς, αλλά τι αντίκτυπο έχει όλη αυτή η υπερκατανάλωση των τελευταίων ημερών κάθε χρόνο στο Περιβάλλον. Η αλήθεια είναι πως έχουμε ξεχάσει το πραγματικό νόημα των εορτών και όσο περνάει ο καιρός η κατάσταση χειροτερεύει. Κρυβόμαστε πίσω από τη «λάμψη» των δέντρων και εθελοτυφλούμε μπροστά σε αυτήν τη σπατάλη ενέργειας.
Κανείς δεν μας έχει δώσει την εγγύηση πως θα μπορούμε να την ξοδεύουμε εσαεί, ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα συνεχώς αυξάνονται.
Οι κλιματικές αλλαγές είναι, πλέον, αισθητές και επέρχονται πολύ νωρίτερα από όσο υπολόγιζαν οι ειδικοί. Αν αναλογιστούμε πως ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης χρεώνεται με 11 τόνους εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τον χρόνο, από τους οποίους οι 9 είναι διοξείδιο του άνθρακα, μπορούμε να καταλάβουμε πως η αλλαγή στη στάση ζωής αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Για τον λόγο αυτό οφείλουμε να βρούμε άμεσες και δραστικές λύσεις, οι οποίες είναι πολύ πιο εύκολες από όσο νομίζουμε. Σύμφωνα με μελέτες, αν μειώσει κανείς τη θερμοκρασία στο σπίτι του κατά 1 βαθμό Κελσίου, για παράδειγμα, εξοικονομούνται 300 κιλά διοξειδίου του άνθρακα, τον χρόνο. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε το θερμοσίφωνα αναμμένο, καθώς καταναλώνεται περίπου το 20% του ρεύματος που συνολικά καταναλώνουμε στο σπίτι μας, ενώ μια βρύση που στάζει μπορεί να σπαταλάει μέχρι και 90 λίτρα νερό την ημέρα!
Άποψή μου είναι πως το μέλλον μας το δημιουργούμε εμείς και πως εμείς είμαστε οι υπεύθυνοι και οι αποδέκτες των πράξεών μας. Σε καμιά περίπτωση δεν θα θέλαμε η επόμενη γενιά να μας κατηγορήσει για τις επιλογές μας. Πιστεύω πως όλοι μας λίγο, πολύ έχουμε συνειδητοποιήσει πως είμαστε σε οριακό σημείο σε σχέση με τη διασφάλιση του πλανήτη.
Τη νέα χρονιά, που ήδη διανύουμε, ας κάνουμε πράξη τη θέλησή μας για ένα πιο ευοίωνο μέλλον. Ο πλανήτης Γη ζητάει τη βοήθειά μας. Ας τον αφουγκραστούμε λοιπόν, και ας καταλάβουμε ότι η οποιαδήποτε ενεργειακή σπατάλη λειτουργεί εις βάρος μας.
Θέκλα Παρασκευούδη
Πρόεδρος Ελληνικού Οργανισμού Περιβάλλοντος
Μέλος Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ


Σχολιάστε εδώ