Ανάσα έδωσε ο ανασχηματισμός

Η αίσθηση που έως σήμερα έχει περάσει –και επιβεβαιώνεται και απʼ τις δημοσκοπήσεις, όπως η σημερινή της RASS για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» και η έρευνα της GPO για το MEGA– είναι ότι:

1. Ο Κώστας Καραμανλής πήρε μια «επικοινωνιακή ανάσα» και «αγόρασε» κάποιον χρόνο, τον οποίο βέβαια πρέπει πλέον να αξιοποιήσει.

2. Πέτυχε σε ικανοποιητικό βαθμό την αύξηση της κομματικής (του) συσπείρωσης, που απʼ τον Σεπτέμβρη και μετά έπνεε τα λοίσθια, ενώ οι αλλαγές που έκανε στην κυβέρνηση είχαν εμβέλεια και σε τμήμα των ψηφοφόρων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

3. Ιδιαίτερα η απομάκρυνση Αλογοσκούφη – Φώλια έχει περάσει θετικά στην κοινή γνώμη.

4. Επίσης πέρασε θετικά η ανανέωση, με την είσοδο στη νέα κυβέρνηση αρκετών νέων βουλευτών.

Στην ουσία η συνολικότερη εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι «ο Καραμανλής έκανε ό,τι ήταν δυνατό να κάνει, αξιοποίησε όλες τις δυνάμεις που είχε, διετήρησε ένα πυρήνα 5-7 κορυφαίων στελεχών, έβαλε και νέα στελέχη και έδειξε ότι δεν χρωστάει σε κανέναν και κανείς δεν τον κρατάει»…

Ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ικανοποίηση απʼ την απήχηση των αλλαγών (σχετικά με τον ανασχηματισμό, ρεπορτάζ και σε άλλες σελίδες).

Μάλιστα επικαλούνται και «κρυφή» δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία πλέον η υπέρ του ΠΑΣΟΚ διαφορά έχει μειωθεί στις 2,2 μονάδες.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, έχει αρχίσει να διαφαίνεται μια κάποια αλλαγή κλίματος. Επίσης, και σε επίπεδο ποιοτικών στοιχείων προκύπτει ότι η επίθεση κατά του αστυνομικού έχει προξενήσει τη μέγιστη δυσαρέσκεια του λαού.

Στα συν του ανασχηματισμού καταχωρίζονται:

– Η δημιουργία ενός άλλου, θετικότερου κλίματος, με την απομάκρυνση Αλογοσκούφη και Φώλια. Και τούτο επειδή οι δυο τους με τους εν γένει χειρισμούς τους είχαν προκαλέσει την αγανάκτηση έως και την οργή της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, με αποτέλεσμα να υπάρχει αρνητικά φορτισμένη ψυχολογία που σίγουρα επηρέαζε το συνολικότερο κλίμα σε έναν τομέα, την οικονομία, που θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πορεία προς τις επόμενες εθνικές εκλογές.

– Η απομάκρυνση των εμπλεκόμενων στο μέγα σκάνδαλο του Βατοπεδίου (πλην του Κιλτίδη…), γεγονός που ικανοποίησε το κοινό αίσθημα, αν και κατά γενική παραδοχή έγινε καθυστερημένα.

– Η τοποθέτηση στην κυβέρνηση 15 νέων στελεχών, που εκτός του ότι δίνει αέρα ανανέωσης βάζει στο παιχνίδι τη νεώτερη γενιά στελεχών.

– Η αίσθηση ότι χτύπησε την οικογενειοκρατία, αφού δεν δίστασε να απομακρύνει ακόμα και τον εξάδελφό του Μιχ. Λιάπη (αν και δέχεται κριτική για την είσοδο στην κυβέρνηση του Μιλτ. Βαρβιτσιώτη), ενώ και παρά τις πιέσεις που δέχτηκε απʼ την «οικογένεια» άφησε εκτός κυβέρνησης και τον Κυριάκο Μητσοτάκη…

– Η εικόνα «ανακατέματος της τράπουλας», που έδωσε στον ανασχηματισμό το χαρακτηριστικό του «σαρωτικού», αν και υπήρχαν προσδοκίες για περισσότερο «σάρωμα».

– Η τοποθέτηση στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, που εκτός του ότι πέρασε θετικά δημιουργεί και νέα εσωκομματικά δεδομένα, ανακατεύει ακόμα περισσότερο την τράπουλα και ντε φάκτο δημιουργεί έναν νέο πόλο αναφοράς. Σημειώνουμε δε πως η επιλογή του υπουργείου Πολιτισμού θεωρείται «αβανταδόρικη» για τον μεσσήνιο πολιτικό, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα και γραφόμενα…

Απʼ την άλλη μεριά, στα αρνητικά των κυβερνητικών αλλαγών καταλογίζονται:

– Η απουσία της λεγόμενης «λαϊκής Δεξιάς», που έχει πάντα σοβαρά εσωκομματικά αλλά και λαϊκά ερείσματα, ιδιαίτερα δε στη Β΄ Αθήνας, που είναι μια κρίσιμη εκλογική περιφέρεια…

– Το γεγονός ότι ούτε αυτήν τη φορά ο Καραμανλής προχώρησε σε αλλαγές δομικού χαρακτήρα, π.χ. δεν τόλμησε να χωρίσει το ΥΠΕΧΩΔΕ και να δημιουργήσει αυτόνομο υπουργείο Περιβάλλοντος…

– Κάποιες απʼ τις τοποθετήσεις νέων στελεχών κρίνονται επισφαλείς ή ακόμα και επικίνδυνες…

– Μια κάποια εικόνα που έχει έντεχνα ζυμωθεί από ορισμένα ΜΜΕ, σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός έκανε «χατίρια» κάποιων πρωτοκλασάτων.

Βέβαια θα επαναλάβουμε ότι η κατʼ αρχήν θετική εικόνα μετά τις αλλαγές στην κυβέρνηση θα παραμείνει προσωρινή αν δεν ακολουθήσουν σοβαρά βήματα σε φιλολαϊκή κατεύθυνση.

Όπως δείχνει άλλωστε και η έρευνα της RASS για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», ο λαός απαιτεί απʼ τη νέα κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για τη φτώχεια και την ακρίβεια. Σε αυτό το σοβαρό πεδίο θα κριθεί εν τέλει η κυβέρνηση.

Θα χρειαστεί δηλαδή να «ανασχηματίσει» και πολιτικές, εκτός από πρόσωπα. Μόνο τότε θα μπορεί να προσδοκά ανάκαμψη με μόνιμα χαρακτηριστικά και όχι πρόσκαιρες επικοινωνιακές εντυπώσεις…

Δικαιώθηκε «ΤΟ ΠΑΡΟΝ»

Δεν έχουμε την τάση να ευλογάμε τα γένια μας. Αλλά καλό είναι να υπενθυμίζουμε ότι σε μεγάλα πολιτικά γεγονότα έχουμε επιτυχίες, την ώρα που άλλα «μεγάλα» ΜΜΕ, που κομπορρημονούν ότι… προβλέπουν, διαπράττουν τη μια «γκάφα» μετά την άλλη (βλ. και σχετικό ρεπορτάζ στη διπλανή στήλη) και ύστερα δηλώνουν… δικαιωμένα!

Υπενθυμίζουμε λοιπόν (και δεν ζητάμε συγχαρητήρια, τη δουλειά μας κάνουμε, αδέσμευτα) ότι «ΤΟ ΠΑΡΟΝ»:
– Έγραψε πριν από ενάμιση περίπου μήνα ότι «φεύγουν 6-8 υπουργοί».
– Έγραψε επίσης τότε ότι είναι σχεδόν σίγουρη η απομάκρυνση του Αλογοσκούφη, του Φώλια, του Κοντού, ακόμα και του Λιάπη.
– Την περασμένη Κυριακή έγραψε ότι ο ανασχηματισμός θα περιέχει εκπλήξεις και σε ό,τι αφορά τον χρόνο (χαρακτηριστικά γράφαμε για τις «επόμενες ώρες ή έστω μέρες») και σε ό,τι αφορά το εύρος του. Υπενθυμίζουμε απλώς ότι εκείνες τις μέρες εφημερίδες, κανάλια και blogs «μπουμπούνιζαν» ότι ο ανασχηματισμός αναβάλλεται λόγω της επίθεσης κατά του αστυνομικού!
– Τόνισε ότι θα έχει η νέα κυβέρνηση πολλά νέα πρόσωπα. Μάλιστα πρώτοι γράψαμε για την είσοδο στην κυβέρνηση του Ν. Δένδια, του Γ. Μπούγα και του Κ. Μαρκόπουλο.
– Πρώτο επίσης «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» έγραψε για την επικείμενη αναβάθμιση του Κ. Χατζηδάκη…
– Ακόμη, όταν μεγάλα ΜΜΕ «παίζανε» το… σπάσιμο στα δύο του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης, Αποκέντρωσης και Δημόσιας Τάξης, εμείς υπογραμμίζαμε ότι τέτοιο ενδεχόμενο ΔΕΝ υπάρχει…


Σχολιάστε εδώ