Αλλαγές με προσδοκίες…

ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ για νέα πορεία δημιουργεί ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης – ο πρώτος μετά τις εκλογές του 2007 και, ενδεχομένως, ο τελευταίος έως τις επόμενες εθνικές εκλογές. Οι αποφάσεις του πρωθυπουργού σηματοδότησαν αρκετές ανατροπές με την απομάκρυνση υπουργών που απέτυχαν στο έργο τους ή με την πολιτική (πρακτική) τους είχαν ενοχλήσει την κοινή γνώμη. Σημείο αναφοράς η απομάκρυνση του Γιώργου Αλογοσκούφη που από «τσάρος» της Οικονομίας βρέθηκε εντελώς εκτός υπουργικού συμβουλίου. Μένει να φανεί αν ο Γιάννης Παπαθανασίου που τον διαδέχθηκε σε μια δύσκολη συγκυρία, θα συνεχίσει την ίδια πολιτική ή θα υπάρξει στροφή προς το… φιλολαϊκότερον. Αναμενόμενη η απομάκρυνση όσων στελεχών είχαν εμπλακεί στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου (Κοντός, Δούκας), αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η αποστρατεία του Μιχ. Λιάπη αλλά και η τοποθέτηση του Άρη Σπηλιωτόπουλου στο υπουργείο Παιδείας. Αναβαθμίσθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης (από το Μεταφορών στο Ανάπτυξης) και σίγουρα υποβαθμίσθηκαν ο Σωτ. Χατζηγάκης (από το Δικαιοσύνης στο Αγροτικής Ανάπτυξης) και ο Ευρ. Στυλιανίδης (από το Παιδείας στο Μεταφορών).
Αντιδρώντας στον κυβερνητικό ανασχηματισμό το ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι έρχεται πιο κοντά ο χρόνος των εκλογών και ότι δεν σημαίνουν τίποτα για τη χώρα οι αλλαγές προσώπων, το ΚΚΕ σημείωσε άτι ούτε η ΝΔ αλλάζει, αλλά ούτε και τα κόμματα του ευρω-μονόδρομου. Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε και η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, που υποστήριξε ότι οι αλλαγές στα υπουργεία Παιδείας και Δικαιοσύνης «δικαιώνουν» τη κριτική του, ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης ζητάει να… αλλάξει μυαλά ο Κ. Καραμανλής.

Νέα γενιά

ΜΙΑ νέα σελίδα στο βιβλίο της τρομοκρατίας στη χώρα μας άνοιξε η δολοφονική επίθεση σε βάρος αστυνομικών την περασμένη Δευτέρα στα Εξάρχεια. Από τις έρευνες της Αστυνομίας προέκυψε ότι τα όπλα είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε τρομοκρατικές επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών τμημάτων και δικαστικών λειτουργών από τον «Επαναστατικό Λαϊκό Αγώνα». Στις αρχές επικρατεί έντονη ανησυχία καθώς από τις επιθέσεις αυτές αποκαλύπτεται άτι οι τρομοκράτες έχουν στα χέρια τους ισχυρό οπλισμό («Καλάσνικοφ», χειροβομβίδες κ.ά.), ενώ το κλίμα που επικρατεί στη χώρα «ευνοεί» τέτοιου είδους ενέργειες.
Τη δολοφονική επίθεση καταδίκασαν τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και ο πρωθυπουργός που έκαναν λόγο για «επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας και της ομαλότητας». Το ΠΑΣΟΚ καταδίκασε την ενέργεια, αλλά επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τη διάλυση της Αστυνομίας και το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί στη χώρα, ενώ ζήτησε τις παραιτήσεις των αρμοδίων υπουργών, αλλά και της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. Το ΚΚΕ μίλησε για «προβοκάτσια σε βάρος του εργατικού κινήματος», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά του ο Γ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι το γεγονός δεν εκπλήσσει κανέναν καθώς από πολιτικά και κόμματα και ΜΜΕ τον τελευταίο καιρό έχει στοχοποιηθεί η Αστυνομία.

Αργοί ρυθμοί

ΜΕ αργούς ρυθμούς προχωρούν οι μεσολαβητικές προσπάθειες για το τέλος των εχθροπραξιών στη Γάζα, καθώς παρά τις εκκλήσεις για εκεχειρία συνεχίζονται οι σποραδικές ενέργειες που δυναμιτίζουν τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες. Το γαλλο-αιγυπτιακό σχέδιο έχει τεθεί επί τάπητος και αποτελεί τη βάση για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ισραηλινής κυβέρνησης και της παλαιστινιακής «Χαμάς». Στο μεταξύ, μετά τους πολυήμερους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις η κατάσταση στην περιοχή της Γάζας είναι απελπιστική. Εκατοντάδες οι νεκροί, χιλιάδες οι τραυματίες, θύματα, μεταξύ αυτών, άμαχοι και μικρά παιδιά. Πολλά κτίρια είναι κατεδαφισμένα, βασικές υποδομές της πόλης έχουν καταστραφεί, στα νοσοκομεία υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις. Σε διεθνές, πάντως, επίπεδο συνεχίστηκαν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, Κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης εδώ, ζήτησαν την κατάπαυση του πυρός.

Προκλήσεις

ΤΗΝ ίδια στιγμή, οι Τούρκοι στρατηγοί στήνουν «σκηνικό έντασης» στο Αιγαίο. Λίγες ώρες μετά την αναχώρηση του Κάρολου Παπούλια από το Αγαθονήσι (για τη γιορτή των Θεοφανίων) μαχητικά της γειτονικής χώρας ξεκίνησαν τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Μάλιστα, δύο F-16 παρενόχλησαν ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο που πετούσε πάνω από το Φαρμακονήσι αναζητώντας ναυαγούς. Από το Πεντάγωνο ανέφεραν ότι το σήμα για το (υποτιθέμενο) ναυάγιο ήταν στημένο από την τουρκική πλευρά ούτως ώστε να πάει στην περιοχή δικό μας αεροσκάφος και να το «αναχαιτίσουν» τα τουρκικά θέτοντας έτσι ζήτημα κυριαρχίας στην περιοχή. Ο υπουργός Άμυνας, Β. Μεϊμαράκης, κατηγόρησε την Τουρκία για… έλλειψη ψυχραιμίας και πρόσθεσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα προασπίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Στο μέτωπο της οικονομίας βρισκόμαστε σε αναμονή της έκθεσης της Κομισιόν, αλλά και των πρώτων κινήσεων του νέου υπουργού Γιάννη Παπαθανασίου. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, απέκλεισε το ενδεχόμενο «παραπομπής» της Ελλάδας στον συγκεκριμένο Οργανισμό και άφησε ανοιχτή τη πιθανότητα η κυβέρνηση να απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας. «Πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ευρύτερα προκαλεί η ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας που έχει αποτέλεσμα τις διακοπές στην παροχή φυσικού αερίου. Τα προβλήματα αυτά προκάλεσαν την κριτική της αντιπολίτευσης για την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της Ενέργειας.


Σχολιάστε εδώ